LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Berdó Péter: Kis lépésekben gondolkodom

berdo_peterMúlt heti hosszabb interjúnk után sem állunk meg és folytatjuk tovább a már elkezdett sorozatunkat. Ezúttal egy olyan fiatalemberre esett a választásunk, aki már túl van az NB1 I-es bemutatkozásán, és posztját tekintve nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen többek között az év játékosának is megválasztott Varga Józseffel kell megküzdenie a csapatba kerülésért. A találós kérdésre azok válaszoltak jól, akik Berdó Péter nevét mondták. Tarts velünk, ha szeretnél megtudni többet tehetséges játékosunkról.

 

LokiBlog: Üdvözöllek! Kezdésként mesélj magadról röviden! Hány évesen, és hogyan kerültél kapcsolatba a labdarúgással, illetve milyen utat jártál be, amíg a DVSC felnőtt keretéhez nem kerültél?

Berdó Péter: Hatévesen kezdtem ismerkedni a labdarúgás alapjaival az Ibolya Utcai Általános Iskolában Rajmüller László irányításával, majd hétévesen lettem igazolt játékos az Olasz Focisuliban. Ekkor Darabos Attila volt az edzőm. Itt töltöttem pár évet, majd az újonnan alakult Loki Focisuliban rúgtam a bőrt. Innen a DVSC utánpótláscsapatába vezetett az utam, ahol végigjártam a korosztályos csapatokat. Az U-19-es csapat után a klub fiókcsapatában, Létavértesen folytattam pályafutásomat, ahol szép sikereket értünk el. Gyarmati András vezetésével bekerültünk a Magyar Kupa legjobb 8 csapata közé, több felsőbb osztályú csapat kiejtésével (Szolnoki MÁV, Mezőkövesd Zsóry, Lombard Pápa – a szerk.). A következő évben pedig Zoran Spisljak vezetésével megnyertük a bajnoki küzdelmeket. Két év létavértesi játék után a DVSC-DEAC csapatában kezdtem az idényt, azonban Ligakupa mérkőzéseken szerepet kaptam az első csapatban. 2014 októberében, a Kecskemét elleni hazai mérkőzés után kerültem a felnőtt csapat keretébe.

LB: Posztodat tekintve középpályás vagy, azon belül milyen mentalitású játékosnak tartod magad, inkább védekező, inkább támadó szellemű, vagy helytállsz mindkét szerepkörben?

Berdó: A csapatban védekező középpályásként számítanak rám, elsődleges feladatom az ellenfél támadásainak megszűrése. A mai futballban ez azonban kevés, a támadások építésében is szerepet kap a védekező középpályás. A góllövés sem áll távol tőlem, azonban az utóbbi időben nem sokszor sikerült betalálnom, ebben mindenképpen javulnom kell, ha el akarom érni a kitűzött céljaimat.

 

Azért tavaly szépen elsült az a láb a Mórahalom elleni MK meccsen

 

LB: A posztodon nagyon jól áll játékosokat tekintve a DVSC, így nincs könnyű dolgod a csapatba kerülést illetően. Egy kérdés különösen foglalkoztat minket, és a többi szurkolót. Mi a jobb egy fiatal játékosnak: ha rendszeres játéklehetőséget kap egy gyengébb együttesnél (adott esetben egy alacsonyabb osztályban), vagy ha egy élcsapattal edz, viszont éles meccseken nem kap sok lehetőséget, és többnyire csak a tartalékegyüttesben, vagy a kuapsorozatokban lép pályára? Azaz úgyis kérdezhetnénk, hogy te magad melyiket tartod hasznosabbnak, a Loki felnőttkeretével edzeni, de az NB III-as csapatban játszani, vagy mondjuk kölcsönbe elszerződni egy NB II-es vagy gyengébb NB I-es csapathoz, ahol viszont rendszeresen játszanál?

Berdó: Valóban nincs könnyű dolgom a csapatba kerülést illetően, hiszen válogatott játékosok a közvetlen riválisaim a posztomon Zsidai László és Varga József személyében. Mindkét általad említett verziónak megvannak az előnyei és hátrányai a másikhoz képest. A kisebb csapatban való folyamatos szerepléssel nagyobb meccsrutinra teszek szert, ugyanakkor egy élcsapatban, a DVSC-ben pályán töltött játékperceknek nagyobb súlyuk van, nagyobb értékkel bírnak. Az, hogy ilyen jó játékosok vannak a posztomon jó hatással van rám, elleshetek jó pár mozdulatot, taktikai elemet és tanulhatok tőlük. Az előttünk álló szezonban szeretnék tehát minél több meccsen játszani az első osztályban, méghozzá a Debrecen színeiben.

LB: Az előző szezon utolsó bajnokiján bemutatkozhattál az NB I-ben. Mi a legfőbb különbség az NB III és az élvonal között? Alkalmas egyáltalán a harmadosztály arra, hogy egy fiatal játékos felkészüljön az elsőosztályú színvonalhoz?berdo_peter_nagy

Berdó: A harmadosztály és az NB I között a legnagyobb különbség a mérkőzések iramában mutatkozik meg. Az élvonalban kevesebb idejük van a játékosoknak gondolkodni, gyorsabb döntéshozatal szükségeltetik. Az első osztályban technikásabbak a játékosok, és a körítés is egészen más, nem ugyanolyan a Nagyerdei Stadionban pár ezer néző előtt mérkőzést vívni, mint egy kisvárosban jó estben 100-200 néző előtt. Az NB III úgy gondolom megfelelő lépcsőfok lehet egy utánpótláscsapatokat kinövő fiatal számára, hogy felnőtt rutint szerezzen. Több példát is lehetne említeni az NB I-es csapatokból, ahol az utánpótlás vagy a tartalék csapatból robbantak be az élvonalba tehetségek.

LB: Az előző kérdéshez is kapcsolódóan, a Ligakupa kiváló lehetőség volt a fiatalok számára, hogy ha már az élvonalban nem is, akkor legalább egy másik versenysorozatban élvonalbeli csapatok ellen bizonyíthassanak, és sok esetben erős kerettel felálló csapatok ellen. Mi a véleményed ennek a sorozatnak a megszűnéséről? Sokan csak nyűgnek tartották, azonban Neked, és sok csapattársadnak ez egy kiváló lehetőség volt, hogy bizonyíthasson a szakmai stábnak.

Berdó: Sajnálattal értesültem az előző szezon végén a sorozat megszűnéséről. Kiváló lehetőség volt a fiatalok és a bajnokikon kevesebb szerepet kapó játékosok számára a Ligakupa. Igaz, hogy sok esetben nem túl nagy érdeklődés fogadta a mérkőzéseket a szurkolók részéről, gondolom többek között ez is vezethetett a kupa megszűnéséhez, de mégiscsak tétmeccsen bizonyíthatták a fiatalok rátermettségüket kimondottan erős csapattal felálló gárdák ellen (lásd: Videoton, MTK).

 045

Az NB I-es bemutatkozáson már túlesett

 

LB: A Sutjeska elleni párharcot úgymond kívülről szemlélted. Mi a véleményed a két ellentétes mérkőzésről, és a továbbiakban meddig menetelhet a csapat az Európa Ligában?

Berdó: Valóban két teljesen ellentétes mérkőzést láthattunk. Az első mérkőzésen úgy éreztem végig a kezünkben tartottuk az irányítást, egy percig sem kételkedtem abban, hogy győztesen hagyjuk el a pályát. A visszavágón egy más arcát mutatta a csapat, azonban Montenegróban is megvoltak a helyzeteink, ha kihasználjuk őket, nem lett volna miről beszélni. Kihagytuk őket, ellenfelünk felbátorodott és így izgulhattunk a végén. A játékunkban voltak komoly hiányosságok, ezeket ki kell javítanunk. Számomra egyértelmű, hogy a jobb csapat jutott tovább, nem szabad hagyni, hogy ilyen izgalmakat hagyjunk a végére. Következő ellenfelünk a Skonto Riga lesz. Nem számíthatunk könnyű ellenfélre a lettek személyében,de ha a Niksic elleni debreceni játékunkat hozzuk a következő két mérkőzésen, minden esélyünk megvan a továbbjutásra.

LB: Zárásként egy olyan kérdés, amit általában feltesznek a fiatal játékosoknak. Januárban betöltöd a 23-at, mi a célod, öt éven belül milyen szintre szeretnél eljutni?

Berdó: Öt év nagyon hosszú idő. Szeretnék apránként fejlődni. Kis lépésekben gondolkodom. Aki hirtelen nagyot akar lépni, könnyen eleshet. Először szeretnék stabil NB I-es játékossá válni, lehetőleg itt, Debrecenben. Idővel szívesen játszanék Németországban, de tetszik az angol Premier League is. Ahhoz, hogy az említett bajnokságok valamelyikében megálljam a helyem, rengeteget kell fejlődnöm minden téren. A lehetőségek adottak, a többi már rajtam múlik.

LB: Nagyon szépen köszönjük a válaszaidat és további sikert kívánunk a Loki mezében!

___________________________

Az interjút készítette: redboy, közreműködött: JuveFan

(A képek forrása: dvsc.hu)