LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A DVSC legemlékezetesebb góljai

1792215_w2

Az 1902-ben alakult (akkor még Egyetértés Futball Klub, majd Debreceni Lokomotív- LOKI) DVSC számos gólja közül talán a legemlékezetesebb, amikor az Európa Ligában megverték 2:0-ra az UC Sampdoria együttesét. De ezenkívül is volt pár emlékezetes gól, melyek hozzásegítették Magyarország legjobb csapatát a nagy csaták megnyeréséhez. A több mint száz éves história alatt rengeteg győzelemben és néhány veszteségben volt része a csapatnak, de tény, hogy a legnagyobb sikereit a 2000-es évek után érték el, ahogy a Rec Sport Soccer Statistics Foundation is mutatja. Válogassunk most ezekből. (X)

A MÁV műhelyi dolgozókból alakult csapat kezdetben csak barátságos mérkőzéseket vívott, bajnokságokon nem vett részt. Az 1942-43-as szezonban a csapat először jutott fel az NB I-be. Ekkor még csak a 12. helyezésig jutottak 48-70-es gólaránnyal, és 28 ponttal, majd rövid fellendülés után sajnos visszaesett a csapat, és 10 évig nem került vissza az élvonalba.

1979-ben ismét feljutott az NB I-be, de a 39:45-ös gólarány a 15. helyig volt elég, viszont érezhetően megkezdődött a fellendülés. Az 1980-81-es bajnokságban már 6. helyezést sikerült elérni, amikor is a kerék megfordult, a rúgott-kapott gólok aránya a 34. mérkőzés után 37:29 volt. Ez 57 %-os teljesítményt, és 38 pontot ért. A siker ismét váratott magára, a csapat a 7., 8., 13. 15. helyeket szerzi meg, majd ismét fordulópont érkezik a Debreceni Vasutas Sport Klub életében.

3857638748_ec84c54e78_o
1995-ben edzőváltás történik, az egykori DMVSC (azaz a DVSC és a Debreceni MTE csapatok összeolvadásával létrejött klub) játékosa, a legendás Garamvölgyi Lajos, a bajnokságban egészen a 3. helyezésig repíti a csapatot. A csapat a lejátszott 30 bajnoki mérkőzésen 45 gólt rúgott, 37-et kapott. Ezzel az 55%-os teljesítménnyel 49 pontot értek el. Ezután a bronzérem után napjainkig folyamatos nyerési széria következett, ami köszönhető a biztos anyagi háttérnek és töretlen támogatásnak. A különböző bajnokságokon és ligákon egy-két rosszabb eredménytől eltekintve számos kupával térhettek haza a játékosok: 1 bronzérem, 1 ezüst, és 7 arany gazdagítja a csapatot.

A következő jeles esemény 1999-ben történt. A DVSC akkor még simán megverte a Fradit 6:1-re, melyből Radu Sabo 3 pazar gólt tudhat a magáénak. De nem ez volt a döntő mérkőzés.

A Magyar Kupa döntőjében DVSC – Lombard FC Tatabánya 2:1 volt a végeredmény.

A csapat sikertörténete azonban itt nem ér véget, amire a fociban érdekelt szponzorok is felfigyeltek és a 2000-es évek után olyan világhírű cégek váltak a Debrecen támogatóivá, mint a Teva Gyógyszergyár Zrt. vagy az Ave Ásványvíz. A DVSC 2003-2004-es UEFA kupa selejtezőjében 3:2-re verte meg a litván Ekranas csapatát, majd az első fordulóban 6:3-ra a horvát NK Vartekset. A második forduló első mérkőzése döntetlent hozott (1-1) a görök PAOK Szaloniki ellen, de a visszavágón elért 0-0 is a továbbjutást jelentette. Sajnos a harmadik forduló után búcsúzni kényszerült a csapat az UEFA-kupától a belga Brugge ellenében.

Az öt évvel későbbi Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörében 8800 néző előtt 2:0-ra veri a Loki a svéd Kalmart, a gólszerzők Varga József és Kiss Zoltán. A második mérkőzést a svédek nyerték 3:1-re, de a továbbjutáshoz ez a 3:3 is elég volt, jöhetett a harmadik selejtezőkör, ahol a Levadia Tallinn ellen két 1:0-s győzelem következett A veretlen széria folytatódott: 22000 néző szeme láttára verik el a Levszki Szófia csapatát Bulgáriában, majd a visszavágón 32000 szurkoló előtt 2:0-ra győz a Loki Budapesten. Az első meccsen Bodnár László, Cédric Bardon és Czvitkovics Péter, a másodikon Varga József és Rudolf Gergely emlékezetes bombagóljával alakult ki a végeredmény.

Ezekkel a gólokkal bejutottunk a Bajnokok Ligájába, a csoportkörökből viszont sajnos nem sikerült bejutni a nyolcaddöntőbe. A következő évben megrendezett Európa Ligába is bejutott a csapat, de sajnos itt is a csoportkör volt a végállomás.

Ne feledkezzünk meg a 2008-as Magyar Kupáról se, amikor a Loki végiggázolt a mezőnyön, nem ismerve se Istent, se embert: a Kaposvölgye FC-t, az Integrált és a jobb időket is megélt Honvédet ütötte ki a gárda. A Kupát a DVSC 9:1 -es összesítéssel nyerte meg a Honvéd ellen. A kupasorozat más szempontból is a csúcsok csúcsát döntögeti.

A 2008 márciusi hazai Fehérvár elleni meccsen büntetőhöz jutott a csapat, amit a szemfüles Sebők Zsolt bravúrosan hárított, de ami ez után következett, az mesébe illően emlékezetes és örökké hálás lesz Debrecen városa Duricanak. A Fehérvér játékosa felszabadítási igyekezetében elegánsan a jobb felső léc alá bombázta a labdát a saját kapujába és az öngóllal a DVSC jutott tovább. E mesteri lövés ellenére az öngól viszonylag ritka jelenség. De néha a focilabda legalább olyan kiszámíthatatlan, mint a rulett: Durica megmozdulása a „hideg szám” kifejezésre emlékeztet minket. Ez egy olyan szám, amit már régóta nem pörgettek ki a rulettben a játék során (az online kaszinó Pokerstars szójegyzékében meghatározottak szerint). Ebben az esetben a labda visszapattant a kapufáról, és bement a hálóba. A fehérváriak összeomlottak, földre rogytak, az öltözõ felé indultak. A meccs után az edző, Disztl László nem bántotta a hibázó focistát. Napokkal késõbb az NB III-as tartalékcsapathoz zavarták, ő azonban nemet mondott erre, így véget ért nem túl gyümölcsöző együttműködése a klubbal. Az internetezők is hálásak az öngólért: a Youtube-on három verzióban található meg a gól, ezeket összesen 1,8 millióan nézték meg egy hét alatt!

2012-ben ismét fényes sikereket könyvelhet el a klub. A Magyar Kupa harmadik fordulójában az NB III-as Szentlőrinccel mérkőztünk, melynek végeredménye 1:3 lett. A nyolcaddöntőben az NB II-es Nyíregyháza volt az ellenél, az idegenbeli 3:2-es vereség után a hazai 3:1-es siker továbbjutást ért. Majd jöhetett a negyeddöntő fiókcsapatunk, a Létavértes ellen, akiket kettős győzelemmel, 2-0-val és 8-0-val búcsúztattunk. A következő fordulóban a Vasas volt az ellenfél, mégpedig az elődöntőben. Az idegenbeli 3:0-s és a hazai 3:1-es győzelem finálét ért. A döntőben, a bajnok Győri ETO volt az ellenfél, ennek ellenére 2:1-es győzelmet aratott a Loki. Így a csapat újabb kupaserleget rakhatott a lassan bővítésre szoruló vitrinbe.

És elérkeztünk napjainkig. Ez a DVSC sorozatban 22., de történelmét tekintve a 42. élvonalbeli idénye. A DVSC 2014-ben is bejutott a negyeddöntőbe a Magyar Kupában, ahol a Nyíregyháza ellen 6:1-re győzött hazai pályán. Úgy tűnt, hogy a sikersorozat folytatódik. Az elődöntőben 4:2-re vertük a DVTK-t itthon, de sajnos a döntőbe jutáshoz ez kevésnek bizonyult, hiszen a visszavágót a hazaiak nyerték 2:0-ra, így ők jutottak a fináléba. De újabb reményre adott okot, hogy a fiúk ismét ott lehettek az UEFA Bajnokok Ligájában, ahol a második selejtezőkörben az északír Cliftonville-el játszott. Az idegenbeli 0:0 után a hazai pályán elért 2:0-s sikerrel kiharcolta a továbbjutást a Loki. A harmadik selejtezőkörben viszont a fehérorosz BATE Bariszov megálljt parancsolt. A szezonnak még nem volt vége, új idény, új kihívások jöttek. Az Európa Liga selejtezőjében folytathattuk, de a BSC Young Boys csapata túl nagy falatnak bizonyult.

A kudarcok ellenére nincs okunk szégyenkezni. Az európai kupasorozatokban már bizonyítottunk a múltban. A 2015-2016-os idényben is esélyes a debreceni csapat arra, hogy kvalifikálja magát az Európa Ligába, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a Nemzeti Sport 2014-2015-ös szezon összesített játékos rangsorába négy DVSC játékos is bekerült. A védelemben Lázár Pál és Korhut Mihály, a középpályán Varga József és Bódi Ádám jutott a legjobbak közé. Reméljük, a tavaszi idény kicsit felpörgeti a nézőszámot is az új Nagyerdei Stadionban. Hajrá LOKI! (X)

Ez a cikk promóciós céllal készült, nem a LokiBlog szerzői írták. Néha jó felidézni a kellemes emlékeket. Nagyon reménykedünk benne, hogy a tavaszi események klubunkat ismét ilyen, pozitív irányba mozdítják el, amire érdemes lesz évek múlva visszaemlékezni.