LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Rajthoz! Vigyázz! Kész! Rajt!

Vendégszerzőnk, Lini bevállalta, hogy készít egy beharangozót a felkészülési időszakunk első összecsapásaival kapcsolatosan. A Myjava csapatát ma Redboy már bemutatta, most Lini arra keresi a választ, mire számíthatunk szombaton.

A feladat hasonló a futókéhoz. Először oda kell állni a rajthoz, el kell kezdeni a felkészülést. Következő lépés a helyes felkészülés, a koncentrálás és a kemény munka elvégzése, hogy készen álljon a rajtra. Ezt követi a megfelelő testhelyzet felvétele, a csapatrészek elrendeződése, valamint a feszült figyelem a sípszó elhangzására. Ha ez megtörténik és megszólal a síp, lehet futni, ahogy csak az ember lába bírja.

dsc_0042_custom_

A DVSC már oda állt a rajthoz, elkezdte a felkészülést. A csapattagok egymás ellen már játszottak is egy mérkőzést. Azonban a kezdősípszóhoz vezető úton a következő lépés a Spartak Myjava elleni mérkőzés lesz. Azért lehet érdekes ez az összecsapás, a gyakorláson kívül, mert a Myjava ott van a lehetséges ellenfeleink között az Európa Liga selejtező első fordulójában, amelynek a sorsolása június 20-án lesz, így akár a szlovák csapattal élesben is találkozhatunk. Emiatt különösen érdekes lesz, hogy a két csapat milyen taktikát választ, hiszen azért fontos a gyakorlás egy olyan csapat ellen, amelyhez hasonló ellenfeleket kaphat mind a két gárda, de ha egymást sikerül kihúzni, akkor viszont nem szerencsés minden trükköt a premier előtt bemutatni.

Az illem szabályainak megfelelően először az ellenfelet mutatnám be:

A Spartak Myjava és a Loki között rengeteg a hasonlóság. A szlovák csapat idén a harmadik helyet szerezte meg hazája bajnokságában épp úgy, mint a debreceni alakulat. Hasonlóság, hogy ehhez az eredményhez nekik is 33 fordulót kellett végig játszani. Azonban még a Debrecennek 53 pont elegendőnek bizonyult, a Myjava-nak 60 pont volt szükséges az idei bronzéremhez. A 60 pontjuk pedig úgy jött össze, hogy 18 mérkőzést megnyertek, 6 döntetlent játszottak és 9-szer kaptak ki. A Loki mérlege is hasonlónak mondható, hiszen 14 győzelem, 11 döntetlen és 8 vereség szerepel a csapat neve mellett. A Hajdúságiak összesen 48 gólt rúgtak és 34-et kaptak, a szlovák oldalon ez 41-33. Tehát az idei eredményeket tekintve igen hasonló két klubról van szó, de itt van még egy érdekesség: nem csak számunkra volt kiemelkedő a 2011-2012-es idény, ugyanis a Spartak Myjava is bajnoki címet ünnepelhetett hozzánk hasonlóan (annyi különbséggel, hogy ők a szlovák második vonalban), igaz a miénk veretlen volt!

Na de elég is a statisztikából! A Myjava esetében egy jó csapatról beszélhetünk. A támadójátékuk igen jó, hiszen a beadásokra a csatáraik elég jól érkeznek. Mindenképpen ki kell emelni, az előző szezonban 29 meccsen pályára lépő és 11 gólt lövő Peter Sládek-et. Nem könnyű megfogni, pontosan érkezik, és ha eljut hozzá a labda, nem nagyon hibázik. Másik játékos, akit szerintem érdemes megemlíteni az Erik Daniel, aki harminc mérkőzésen hat gólig jutott, de oroszlánrészt vállalt a csapat jó szereplésében. Emellett a szabadrúgásaikra érdemes figyelni, mert jellemző rájuk, hogy egyedi ötletekkel jelentkeznek. A védekezésükben azért van hiba és ezeket némi találékonysággal ki lehet használni. Véleményem szerint ehhez elég egy – két ritmusváltás, vagy egy jó beindulás. Igazán kíváncsi lennék, hogy mit kezdenének a Korhut-féle ritmusváltásokkal, de erre nem sok esély van (későbbiekben még kitérek).  A csapat így kívülről egységesnek és szervezettnek tűnik.

dsc_0034_custom_

Mindenképp változást jelent, hogy edzőváltás történt a klubnál. Norbert Hrnčár és Richard Höger úgy döntöttek, hogy befejezik az együttműködést a myjavai klubbal, ahogyan erről a csapat hivatalos oldalán keresztül értesülhettek a szurkolók. Az edző kérdést igyekeztek gyorsan megoldani, fontos is volt, hiszen szombaton már ellenünk játszanak. Nem is kellett sokat várni, ugyanis a csapat új edzője Mikulášom Radványim lett. Ez tehát azt jelenti, hogy vérfrissítés történik a klubnál, és a játékosoknak a felkészülés alatt kell megmutatni, hogy mire képesek, és hogy helyük van a csapatban. Ez talán a mi javunkat is szolgálhatja, hiszen az ellenfél igyekszik majd jó játékkal előrukkolni, ami a mi felkészülésünket is segíti. Kíváncsian várom, hogy mit tudunk velük kezdeni.

Az összeállításokról nehéz mit mondani, hiszen két meccset játszik egymás ellen a szlovák és a magyar bronzérmes. Így nem tudni, hogy egy erős csapattal, és egy inkább cserejátékosokkal felálló gárdával állnak ki vagy vegyes lesz mind a két csapat. Tekintve, hogy ez egy Európa Ligára történő felkészülés, én az erős csapatnál döntöttem.

Spartak Myjava: Hruška – Beňo, Marcek, Banovič, Machovec – Kóňa – Daniel, Pekár, Kolár, Bílovský – Sládek

DVSC: Radosevic – Jovanovic, Brkovic, Mészáros, Ferenczi – Djelmic, Petrovikj, Szakály, Dr. Horváth – Holman – Takács

Az edzőváltás némiképp felforgathatja a szlovákok összetételét, így jó kérdés, hogy mire számíthatunk. De a kaput valószínűleg Matus Hruska fogja védeni. Az is valószínű, hogy a védelem tengelyében Marcek és Patrik Banovic fog játszani. A balszélen várhatóan Lucas Beno lesz látható. A jobb szélre Machovec fog kihúzódni. A védekező középpályások közül vélhetően Frederik Bilovsky és Tomas Kona fog játéklehetőséget kapni. Peter Sladek egészen biztosan játszani fog. A jobb szélen feltehetően Erik Daniel, a bal szélen pedig Ludos Kolar juthat szerephez. A csatáruk pedig nagy valószínűséggel Stefan Pekar lesz.

dsc_0031_custom_

Akkor lássuk a DVSC-t:

Évek óta nem látott játékos mozgásnak lehetünk szemtanúi a nyári átigazolási időszakban a DVSC kapcsán. Talán erről mi szurkolók is tehetünk, mert mi rágtuk folyton Szima Gáborék fülét, hogy erősítsék meg a csapatot. Elsőként távozott Coulibaly és Sidibe (úgy gondolom, hogy Őt elbírta volna a csapat és ha csak a tavalyi Európa Liga selejtezőkre visszagondoltok, sokat köszönhetünk neki, és lehet, hogy még jól jött volna a játéka egyes szituációkban). Már nem Loki mezben lép pályára Bódi Ádám sem, és Lázár Pál munkáját is megköszönte a klub. Többségében alapemberekről beszélünk. Ezzel szemben érkezett Danilo Szekulics, akit igen jó játékosnak harangoztak be, hát én személy szerint kívánom neki, hogy ezt be is tudja bizonyítani. Valamint próbajátékon van Milovan Petrovijk, akinek a sorsáról jelen pillanat még nem sokat tudunk, hiszen vannak oldalak, amelyek már készpénznek veszik a leigazolását, viszont a klub ilyen tekintetben konkrétumot még nem közölt.

A múlt héten a csapat már játszott egy mérkőzést egymás ellen, akkor Verpecz és Balogh János is lehetőséghez jutott, ezért én úgy gondolom, hogy ezúttal Radosevics fogja védeni a Loki kapuját. Bár felreppentek hírek, hogy marad-e, ha ennyire nem kap lehetőséget. Tekintve, hogy Lázár Pált elküldtük, valószínűleg Jovanovic fog visszatérni eredeti helyére. A belső védők kérdése már kicsit bonyolultabb, de mivel azt mondtam, hogy a legerősebb összetételeket vázolom fel, legalább is az első mérkőzésre, így marad Brkovic és Mészáros. A baloldal tekintetében az biztos, hogy nem Korhut lesz, hiszen a válogatottal vesz részt az Európa Bajnokságon, amihez természetesen ez úton is sok szerencsét kívánunk. Kérdés, hogy ebben az esetben Barna Szabolcs lehetőséget kap-e, vagy Ferenczit tolja egy sorral hátrébb Kondás Elemér, hát majd meglátjuk. Az több, mint valószínű, hogy Djelmics fog lehetőséget kapni jobb oldalon, de az előző felkészülési mérkőzésen remekül játszó Bereczki is szóhoz juthat. Varga Józsi játéka egyelőre erősen kérdéses, így valószínűleg Petrovics fog lehetőséghez jutni. Mellette nagy eséllyel Szakály kap majd helyet, még a baloldalon Dr. Horváth Zsolté lehet a főszerep. Egy újabb kritikus ponthoz érkeztünk, ugyanis eddig a bajnokság tavaszi időszakában nem volt kérdés Kondás Elemér számára, hogy Holman Dávid, és az egycsatáros játék zárja a felsorolást. De ha valaki megnézi az egymás elleni mérkőzés összeállításait, a Kulcsárral és Takáccsal felálló csapat egy ötöst rúgott a másik, inkább egy csatározó csapatnak. Ez azért beszédes. De úgy gondolom, ha az eddigi összeállításokat nézzük, akkor valószínűleg Holman és Takács kapnak elől helyet.

dsc_0205_custom_

Természetesen mindenki játéklehetőséghez fog jutni, hiszen mi más célt szolgálna a két mérkőzés. Így feltehetően a két csapat összeállítása attól is függ, hogy miben állapodott meg a két klub egymás között.

Nekünk egyértelműen a támadás befejezéseken kell javítanunk, hiszen nagyon sok mérkőzésen jellemző volt, hogy jól felépített támadásokat vezetett a Loki, de még sem sikerült gólt szerezni. Viszont az előző szezonban elég sok gólt kaptunk, így a védelemnek is jobban össze kell kapnia magát. Az azonban nem meglepő, hogy Kondás Elemérék a középpályát is megerősítik, hiszen az előző idényben a középpályánk teljesítménye elmaradt a korábbi években bemutatott hatékonyságtól. Ugyanakkor többször szép támadásokat vezettünk, és nem egy mérkőzésen játszottunk az elmúlt bajnokikon nagy fölényben. Szerintem, ha egyénileg tudnak a játékosaink javulni, akkor nem lesz gond.

Hajrá Loki!

Az első felkészülési mérkőzés 2016.06.11 – én 14.00-kor kezdődik a Pallagi Edzőközpontban.

Lini