LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mi lesz velünk tavasszal?

Hivatalosan tegnap kezdődött meg az átigazolási időszak Magyarországon, de gyakorlatilag már január 1-je óta lehet igazolni, ahogy tette azt már több NB I-es csapat is. Nálunk eddig meglehetősen érdekesen alakul az átigazolási időszak, hiszen mindeddig csak távozókról tudunk hivatalosan, érkezők pedig nincsenek egyelőre…

pontes

A múlt héten kezdte meg a felkészülést a csapat a tavaszi szezonra, erről már írtunk is cikket, így most nem is konkrétan ezzel foglalkoznánk, hanem fókuszáljunk csak az igazolásokra. A hétfői starttal egy időben hozta le a hivatalos honlap, hogy öt labdarúgó biztosan nem futballozik tavasszal Derbecenben, így Geoffrey Castillion, Ognjen Djelmic, Balogh János, Kuti Krisztián, és a csapatkapitány, Szakály Péter is máshol folytatja. Erről is beszéltünk már, előbbi négy nevén nem lepődtünk meg, Szakályén viszont igen. Azóta már több pletyka is napvilágot látott, miszerint a játékosnak komoly összeggel tartozik a klub, így gyakorlatilag felajánlották neki a szerződése felbontását, ha lemond ezen „követeléseiről”, ezt azonban a klub határozottan cáfolta. Ezzel kapcsolatban nekünk annyi információnk van, hogy Leonel Pontes számolt volna Szakállyal a tavaszi szezonban is, azonban kénytelen volt beleegyezni abba a döntésbe, hogy távozik a kapitány. Az okokba nem mennénk bele, valótlan információkkal nem szeretnénk dobálózni, az esetleges pletykákért pedig nem vállalunk felelősséget.

Az érkezők oldalán egyelőre csak kölcsönből visszatérő, valamint a tartalékcsapatból felhozott fiatalokat találunk: Barna Szabolcs Nyíregyházáról, Varga Kevin Balmazújvárosról tért vissza, míg Csősz Richárd, Nagy Kevin, Koval Viktor, valamint Kerekes Krisztián a tartalékcsapatból kerültek fel (terveink szerint utóbbi öt fiatallal készítünk majd interjút – Barna Szabolccsal korábban már készítettünk). Esetlegeses érkezőkről sem sokat hallani. Elsőként a Vasas fiatal jobbhátvédjének, Osváth Attilának a neve vetődött fel, a 21 éves játékos egy komoly sérülésből felépülve nem tudta visszaverekedni magát a Vasas kezdőjébe, és a hírek szerint hajlandó lett volna elengedni őt az angyalföldi gárda, ám jelenleg úgy tűnik, hogy mégis marad a fővárosban a védő, hiszen elutazott a Vasassal a mátraházi edzőtáborba. Bőle Lukács nevét a múlt héten dobta be a román sajtó, kezdetben egy 70 ezer eurós elutasított ajánlatról olvashattunk, amit most a hírek szerint 100 ezer eurósra emeltünk. A 27. életévében járó szélső Kaposváron futballozott Magyarországon, onnan igazolt 2014-ben jelenlegi klubjába, a CSM Iasiba. A legújabb hírek szerint pedig kapust is szeretnénk szerződtetni, hiszen tudvalevő, hogy Danilovicsnak csak nyárig van szerződése a DVSC-vel, hiszen csak kölcsönben szerepel itt Felcsútról, és minden jel arra mutat, hogy nem tudjuk őt megtartani. A kinézett hálóőr egyébként nem kisebb név, mint a  2009 óta Belgiumban védő Köteles László. A 32 éves kapus évekig alapembere volt a Genknek, amellyel bajnokságot is nyert, az idei szezonban azonban kölcsönadták őt a Beverennek. Korábban már szóltak hírek arról, hogy a portás elvágyódik Belgiumból, és felvetődött egy esetleges tengerentúli szerződés is, két MLS csapattal is kapcsolatban állt az ügynöke, de úgy tűnik, hogy képben van adott esetben a hazatérés lehetősége is. Zuhanyhíradóból származó információk szerint a hétvégén tárgyalásra került sor az ügynökével, ám megegyezés nem született, vélhetően az anyagiakon nem sikerült dűlőre jutni.

07Legalább az edzésen jó a hangulat

Jelenleg tehát csekély 20 fő alkotja az első csapat keretét (plusz az előbb említett fiatalok), ami nem csak létszámra, de minőségre is borzasztóan kevés, hadd ne kezdjem most sorolni, hogy a jelenlegi keretből ki az, aki nem üti meg az NB I-es szintet sem, mert akkor lehet egy kezdőre elegendő sem játékosunk maradna… Úgyhogy bár lehet azt mondani, hogy az eddigi távozók nem fognak hiányozni (szintén friss, hogy Mészáros Karolt a Haladás csábítja, és jó eséllyel szerződteti is), de ettől még nem erősödtünk. Alig egy hónap múlva kezdődik a tavaszi szezon, kevesebb, mint két hét múlva pedig utazunk Portugáliába edzőtáborba, amire már az lenne az egészséges, ha összeállna a végleges tavaszi keret, vagy legalábbis a nagy része. Ettől még jelenleg nagyon messze vagyunk. Pontes két-három minőségi igazolást vár, pedig ennél is jóval többre lenne szükségünk. És ezek csak a rövid távú céljaink, hiszen ha a nyár elé tekintünk, akkor az a szomorú helyzet, hogy további alapembereinket veszíthetjük el: Danilovics, Jovanovics és Brkovics szerződése is lejár a nyáron, és jelenleg semmi jel nem utal arra, hogy bármelyikük is maradna.

Borzasztóan kilátástalan tehát jelenleg a helyzetünk, és még vár ránk egy kőkemény tavasz is, a célunk pedig jelenleg nem más, mint a kiesés elkerülése… Az nem vita tárgya, hogy ez a jelenlegi kerettel majd hogy nem lehetetlen feladatnak ígérkezik: a védelmünk még úgy-ahogy elmegy egynek, ha mindenki egészséges, és legalább közepes formában van, utána viszont gázos a helyzet. A középpályán nincs minőségi labdaszerzőnk, a szélsőink katasztrofálisak, a játékmesterünk egy személyben Holman, aki ha pocsék napot fog ki, a fene megette az egészet, a csatársorunk meg úgy ahogy van nem létezik: jelenleg Könyves, Chuka, Takács és Bereczki alkotja ezt a sort. Pár éve ez a névsor még a DEAC-ba is kevés lett volna. Eközben a közvetlen riválisaink ténylegesen erősítgetnek (elég megnézni, hogy az MTK kiket szerződtetett, illetve a Diósgyőr is fogott pár ígéretes játékost). Régen nem látott mélységben van szeretett csapatunk, és amíg nem oldódik meg a tulajdonos kérdés (Szima vs város háború), addig nincs is esély arra, hogy bármi pozitív irányba változzon. Higgyétek el, nem puszta pesszimizmusból mondjuk ezeket, sajnos közel sem rózsás a jelenlegi és a jövőbeli helyzetünk.