LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Loki akták #4 – Bajzát félelme

Új sorozatunkban olyan furcsa, helyenként kínos, vagy épp vicces sztorikat elevenítünk fel a DVSC múltjából, ami nagy jelentőséggel bírt a jövőre nézve, mindenki számára megmosolyogtató, vagy szimplán abszurd, üde színfoltja volt a honi labdarúgásnak, ahol mint tudjuk bármi is megtörténhet. A negyedik részben egy olyan történetet elevenítünk fel, amire nem biztos, hogy mindenki emlékszik, avagy mitől félt Bajzát Péter pályára lépni Újpesten?

A történetünk kezdetéig egészen 2002. április 20-ig kell visszamenni. A 2001-2002-es szezon 31. fordulójában Újpest – DVSC bajnokit rendeztek az Oláh Gábor utcai stadionban. A 16. percben történt a sztori szempontjából lényeges kulcsmomentum: csapatunk akkori fiatal támadója, Bajzát Péter hátulról szétrúgta az Újpestben futballozó Medgyesi Lászlót. A lila-fehérek hátvédjének hat helyen szakadtak el a szalagjai a térdében és a csont is eltörött. A belépőért Bajzát csupán sárga lapos figyelmeztetést kapott Hajdó játékvezetőtől, ám később az ellenőri jelentés és a videofelvételek alapján négy hónapra eltiltották.

Épp a mérkőzés előtt nyolc nappal volt 100 éves a DVSC – erről emlékeztek meg ultráink a találkozón

A hosszú kihagyás után Medgyesi 2003 telén megpróbálta elkezdeni az alapozást a csapattal, ám egy hét sem telt el, amikor ismét fájdalom hasított a térdébe, és abba kellett hagynia a tréningezést. Újabb kihagyás és orvosi vizsgálat következett, amely után kiderült, a védő lába nem bírja a terhelést. Tovább próbálkozott, de már a kerékpározást sem bírta, így végül a visszavonulás mellett döntött. Akkoriban így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak az esetről:

„Nem volt más választásom. Mindent elkövettem azért, hogy visszatérhessek a pályára, de sajnos nem sikerült. A minap felültem egy szobabiciklire, de öt perc után abba kellett hagynom, mert iszonyatos fájdalmat éreztem. Azzal is szembesülnöm kellett, hogy alacsonyabb osztályban sem tudok majd futballozni, egyszerűen nem tudok kitámasztani és fordulni. Fogalmam sincs arról, mihez kezdek majd a jövőben, komolyan el kell gondolkodnom erről. Van egy érettségim, de azzal nem sokra megyek. Nem tudom, mi lesz velem… Illetve velünk, mert egy családért, egy kislányért és egy kisfiúért is felelőséggel tartozom. Természetesen és el kell mondanom, hogy doktor Lejkó Dezső kollégáival mindent megtett a gyógyulásomért. Nem sikerült, de erről nem ők tehetnek, csodára még ők sem képesek.”

Medgyesi később polgári pert indított Bajzát ellen, mert szándékosnak vélte a sérülést okozó belépőt: „Láttam kedden a Debrecen–MTK kupaelődöntőt. Bajzát két gólt szerzett, jól futballozott. Én viszont miatta nem lehettem részese az Újpest Magyar Kupa- és Szuperkupa-győzelmének. Szóval, haragszom rá. Leginkább persze azért, mert én úgy gondolom, hogy szándékosan rúgott belém. Ezt hogy lehetne elfelejteni? Folyik ez az eljárás, a feljelentést valóban megtettem, de ennél többet egyelőre nem akarok erről nyilatkozni.” A bíróság azonban nem állapította meg a szándékosságot, így a polgári pert elvesztette Bajzáttal szemben.

Az ügynek természetesen volt utóélete szurkolói körökben is. Ezekről pontos forrásokkal nem rendelkezünk, de annak idején az Újpest szurkolók komolyan megfenyegették Bajzátot, hogy ne nagyon merészeljen a Megyeri út közelébe menni, mert hasonló sors vár majd őrá is. Hősünk valamilyen oknál fogva ezt annyira komolyan vette, hogy meg is fogadta a tanácsot. Ugyan 2002. 11. 16-án pályán volt az 1-1-es bajnokin, de akkor még nem vált biztossá, hogy Medgyesinek abba kell hagynia a futballt. Innentől viszont három évig nem láthatták őt Újpesten: összesen négy olyan találkozót rendeztek az Újpest pályaválasztásával, amikor lehetősége lett volna játszani:

  • 2003.04.26. Újpest – DVSC 0-3
  • 2003.07.28. Újpest – DVSC 3-1
  • 2004.05.12. Újpest – DVSC 3-0
  • 2005.05.22. Újpest – Győri ETO 4-1

Ebben a négy mérkőzésben az a közös, hogy egyiken sem lépett pályára Bajzát. A dolog pikantériája az, hogy mind a mérkőzést megelőző, mind az azt követő fordulóban pályára lépett, jellemzően kezdőként. Ha pedig az emlékeim nem csalnak, akkor a három érintett Újpest elleni meccsünket egyaránt sérülés miatt hagyta ki (ezeken a mérkőzéseken a meccskeretben sem volt ott, tehát el sem utazott). Magyarul mindig az Újpest elleni idegenbeli meccsek előtt szenvedett valamilyen rejtélyes sérülést, ami aztán egy hét alatt olyan szépen rendbe jött, hogy már kezdőként játszhatott. Szintén hozzátartozik még az igazságoz, hogy mind nálunk, mind pedig a Győrnél alapembernek számított (nálunk konkrétan ő volt az egyetlen előretolt ék abban az időben a kezdőcsapatunkban).

Bár ez sosem volt kimondva, elég nyilvánvalóan arról volt szó, hogy Bajzát félt pályára lépni a Megyeri úton, tartott a hazai szurkolók haragjától. A bizonyos jég egyébként 2005 decemberében tört meg, az akkor lejátszott Újpest – Győr bajnokin lépett pályára először az ominózus sérülést követően (ez hároméves kihagyást jelentett). 2012-ben az Origonak szűkszavúan nyilatkozott az incidensről: „Sajnálatos volt, egy szerencsétlen mozdulat következménye.”

Medgyesivel 2005-ben is készített interjút a Nemzeti Sport, akkor így nyilatkozott akkori állapotáról és sorsáról: „Vállalkozásokba kezdtem. A család sietett a segítségemre, nyitottunk egy szépségszalont, a feleségem fodrász, ő dolgozik az üzletben. A sógorommal pedig autóhifikkel és házimozikkal kereskedünk, viszonteladók vagyunk. Futballozni semmilyen szinten nem tudnék, leginkább a térdem miatt, de már időmbe sem nagyon férne bele. Futni, kizárólag egyenes vonalban és biciklizni viszont szoktam, valamennyire terhelhető a térdem, de sajnos nem az igazi. Megint műteni kellene, sokszor fáj még most is, ki kellene cserélni a keresztszalagot, de csak húzom-halasztom az egészet. Idő kellene hozzá és lelki erő. Per pillanat egyikből sincs. Tartom valamennyire a kapcsolatot a régi csapattársakkal, szurkolok nekik, ahogy hallom, látom, nagy most a nyugalom a csapat körül, ami azért eredményességen is meglátszik.”

Bajzát mindig is egy balhés játékos volt, ismerjük karrierjét is, elég sok csapatot megjárt Magyarországon. Tehetsége elvitathatatlan, hiszen kétszer volt az NB I gólkirálya, összességében 100 fölött termelt az élvonalban. Ezzel a cselekedetével viszont tönkretette egy játékostársa pályafutását, akár szándékos volt, akár nem.