LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Illene továbbjutni

Éppen hogy hazaért a csapat Székesfehérvárról, már útnak is indulhatnak Mezőkövesdre. Holnap 20 órától ugyanis következik az MK negyeddöntő visszavágója, és ha Rebrov lenne az edzőnk, akkor lehetne siránkozni, hogy miért kell 72 órán belül kétszer is idegenben pályára lépnünk. De ezt most felejtsük el, és koncentráljunk magunkra, valamint arra a fontos feladatra, hogy ebből a helyzetből illendő lenne kiharcolni a továbbjutást.

Persze nem írom le a Mezőkövesdet, nincs is rá okom, és azért ez az 1-0 sem egy hűde megnyugtató előny. De az, hogy nem kaptunk itthon gólt, cserébe még győzni is tudtunk, óriási fegyverténynek számít, és ezt ebben a helyzetben illik érvényre juttatni. Úgyis fogalmazhatnék, hogy szégyen lenne, ha a Mezőkövesd kettővel megverne minket. Nem a lehetetlen kategória, de mindenképp elgondolkodtató lenne a továbbiakra. Nagy kérdés persze, hogy az edzők miként állnak majd hozzá az összecsapáshoz. Kuttor Attila például az odavágón lecserélte a teljes csapatát a három nappal korábbi bajnokihoz képest, ami így sem nézett ki rosszul. Nálunk Herczeg András azért 3-4 alapember a csapatban hagyott, de jobbára nálunk is a cserék kaptak szerepet. Most szerintem a hazaiak erős csapattal fognak kiállni, a hétvégén nem nekik kellett utazni, győzelmükkel ráadásul tisztes távolságba kerültek a kiesőzónától, így nincs is nagyon okuk óvatoskodni, tartalékolni.

Nálunk azért az utazás miatt picit más a helyzet, ráadásul szűkös a keretünk, néhányan erőnléti problémákkal is küzdenek, és sajnos hiányzónk is akad bőven. Ettől még nem hinném, hogy Herczeg András gyengébb csapatot küldene pályára az odavágón látotthoz képest. Én úgy tippelem, hogy Kosicky véd majd (ez idáig nem meglepő), jobbhátvéd poszton amennyiben bevethető, úgy Kusnyírt várom, míg középre a hétvégi páros, tehát Pávkovics és Kinyik játékára számítok. A bal oldalon lehetőséget kap majd Barna, ezt is tutira veszem. A középpálya már érdekesebb. Tőzsért eddig pihentettük a kupában, most sem hiszem, hogy kezdőként kapna lehetőséget, de az sem lepne meg, ha a keretben sem lenne ott. Damásdi, Haris és Varga Kevin játékára számítok, de nem lenne meglepő, ha Bódi vagy Szécsi is lehetőséget kapna ismét, illetve Csősz játékára is van sansz. Elöl szerintem marad az egy csatár, aki viszont most Zsóri lehet (tudjátok, az a Zsóri, akinek a góljával vertük a Zsóryt az odavágón…). Az egyetlen kérdőjel az a jobbhátvéd poszt, nem hinném, hogy Bényei kétszer egymás után 90 percet bírna, mint ahogy Jova sem, így vagy Szatmári vagy Kusnyír játékára szükség van, hogy legyen emberünk arra a posztra (nyilván Szatmári játéka esetén Kinyik húzódna ki a szélre).

Távol álljon tőlem, hogy negatívkodjak, de a hétvégi eredmények, és a hátralévő menetrend tudatában én harmadik helyet elengedném. Az Újpest pillanatnyilag egy egységesebb és erősebb csapat nálunk, sokkal kedvezőbb sorsolásuk van, és még mi is megyünk hozzájuk. Nekünk az idegenbeli meccseinken nem valószínű, hogy sok babér terem majd (2019-ben például az összes eddigi vendégként lejátszott meccsünket elveszítettük, pedig a Vidi kivételével csak alsóházi csapatokkal találkoztunk), és szerintem a hazaiak közül sem nyerjük majd meg mindet. Reálisan a negyedik helyre lehet sanszunk a széteső Honvéd miatt, ami optimális esetben még nemzetközi kupaindulást érhet. Ez akkor realizálódik, ha olyan csapat nyeri meg a kupát, amelyik a bajnoki helyezése alapján már egyébként is kiharcolná az indulást. Ez pedig csak a Fradi vagy a Vidi lehet, amely éppen egymás ellen játszik. Tehát ha kiesünk, akkor a maradék négy csapatból csak egynek a sikere garantálná a negyedik hellyel járó NK-indulást (tegyük hozzá, így is a Fradi-Vidi párharc továbbjutója a favorit, tehát nem lenne meglepetés, ha ez lenne a forgatókönyv).

De igenis, tegyünk mi azért, hogy saját jogon harcoljuk ki azt az egyesek által nem kívánt nemzetközi szereplést! Mutassuk már meg, hogy nem kell minket leírni a hét bajnoki cím és a hat kupagyőzelem után, nem süllyedünk vissza a középszerűségbe, nem leszünk ismét liftezős csapat! Kell a siker, kell egy olyan szezon, amikor végre komoly célért küzdhetünk, és ebbe egy kupadöntő nagyon is beleillene. Úgyhogy a tét nem kicsi, mutassátok meg, hogy nem kell titeket leírni! Irány a legjobb négy, aztán pedig a döntő!

Hajrá Loki!