LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Téli vízválasztóra készülve

Sosem jó dolog, ha egy bajnoki meccsnek nagy feneket kerítünk és túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. A másodosztályban 38 fordulót játszanak a csapatok, őrültségnek tűnik kijelenteni, hogy egy-egy mérkőzés hatalmas szerepet kaphat egy csapat életében. Pedig mégis, a vasárnapi Budaörs elleni találkozónk jóval többnek tűnik egy átlagos NB II-es mérkőzéstől. A miértekről lássuk a beharangozót.

18 forduló elteltével, a bajnokság féltávjánál a DVSC 3 ponttal vezeti aktuális ellenfele, a Budaörs előtt az NB II tabelláját. Hat ponttal mögöttünk tanyázik az ősz második felére magára kapó Vasas (9 meccsből 8 győzelem és 1 döntetlen) és a szintén 9 meccs óta veretlen Pécs, akik legutóbb éppen tőlünk szenvedtek vereséget. Közvetlen üldöző még a Gyirmót is – így féltávnál talán kijelenthető, hogy ezek a csapatok szállhatnak leginkább harcba a két feljutóhelyért.

A 42 szerzett pontunk továbbra is remekül néz ki, a hazai hibátlan mérlegünk szintén. Az idegenbeli mérlegünk azonban nem túl hízelgő, ráadásul a Szolnok után nekünk van a legtöbb döntetlenünk (holtversenyben számos másik csapattal), de csupán egy vereséget szenvedtünk el, szemben például a Budaörs hat nullapontos találkozójával. Ellenfelünk igen rosszul kezdte a bajnokságot, első négy fordulójából hármat elbukott, köztük Szatmári góljával az ellenünk játszottat. Vereségeik slágereredménye egyébként az 1-0 volt, egy kivételével az összes találkozójukat megnyerték, amikor kapuba találtak, így óvatosan kell majd játszanunk ellenük, mert különösen a vezetés birtokában védekeznek rendkívül stabilan.

Eddig szerzett góljaikon 13 játékos osztozik, közülük Halmai Ádám és Pethő Bence 7-7, Horváth Roland és Petneházi Márk 4-4 gólos. Pethő egyébként tevékeny részese volt a legutóbbi mérkőzésüknek is, az ő két gólja is kellett ahhoz, hogy a DEAC ellen győzzenek (DEAC-Budaörs 2-3). A mérkőzés után pedig ezt nyilatkozta: „Szeretnénk megmutatni, hogy egy Debrecennek is méltó ellenfelei tudunk lenni. Általában azok ellen a csapatok ellen megy jobban, akik egy nyíltabb, támadóbb felfogású játékot képviselnek. Remélem, hogy meg tudjuk őket szorongatni, vagy esetleg akár le is tudjuk győzni őket.”

Nos, ami minket illet, kevésbé aggódnék, ha itthon játszanánk, de ezúttal is idegenbe megyünk. Ahogy a Haladás elleni összefoglalóm címébe is írtam: nem elég az x. Sokkal jobb keretünk, sokkal jobb csapatunk van, többre vagyunk érdemesek. Ettől függetlenül nem lennék csalódott a döntetlennel, ha egyébként jól és győzelemre játszunk, hiszen egy esetleges vereség rendkívül megnehezítené a telet. Nem elég, hogy a Budaörs felzárkózna hozzánk, hovatovább több győzelmüknek köszönhetően meg is előznének minket a tabellán, de az őt követő Vasas-Pécs-Gyirmót hármasnak is esélye nyílna a zárkózásra, márpedig egyikük ellenfele sem tűnik verhetetlennek. Természetesen a téli szünet előtti utolsó fordulóban a DEAC legyőzésével megőrizhetjük az első helyet, az azonban nagyon csalóka lehet, ha közben csak 1-2 pontra lesznek tőlünk az üldözőink. Ezt nem engedhetjük meg magunknak!

Ha nem lenne az egyébként játék képét tekintve többnyire tényleg vállalhatatlan a vendégszereplésünk, és Kondás Elemér nem bolygatta volna fel az állóvizet nyilatkozataival, most sokkal nyugodtabban várhatná ő és a csapat is a találkozót. Így azonban nehogy két szék közül a földre essünk. Ugyanis a Budaörs ellen idegenben nem tehetjük meg, hogy teljesen kinyílunk és teljes offenzívát indítunk, ha azonban a biztos védekezésre koncentrálunk, amiatt érheti majd megint szó a stábot és a játékosokat, hogy miért elégedtek meg a döntetlennel. Különösen, hogy a DVSC.hu-n megjelent pénteki interjút ezzel zárta: „Arra törekszünk, hogy megszorongassuk őket, és győzelemre fogunk játszani.” Így a magam részéről ezt is fogom várni. Óvatosabb első félidei játékot, de a második félidőben eredményes támadójátékot.

Ha kikapunk, szerintem itt lesz az ideje már nem csak szurkolói körökben edzőkérdésről beszélni, és a megszorongatott helyzetünk rányomhatja a bélyegét a téli felkészülésre is, ami természetesen lehet jó hatással is a csapatra, de ha lehet ezt mondanom, én a nyugodtabb, nagyobb előnynek jobban örülnek. Ha nyerünk, akkor viszont nagy kő gördülhet le sokak válláról. Talán túl optimista vagyok, de egy 1-0-s DVSC sikert remélek, vagy egy szokásosnak mondható döntetlent, amit attól függően tartok majd elfogadhatónak, kikkel és hogyan, milyen játékkal értük el. Képesnek kell lennünk kombinatív támadójátékot mutatnunk, miközben stabilak maradunk hátul Ha ez most az NB II-ben nem megy, óriási gondunk lesz egy osztállyal fentebb.

Kusnyír Erik, Bényei Ágoston és Kundrák Norbert sérülés miatt továbbra sem lesz tagja a keretnek, de a csütörtökön 2024 nyaráig a Lokival hosszabbító Bárány Donát, valamint Pintér és Poór is edzett már a héten, így ők ha a kezdőben nem is, a kispadon valószínűleg ott lesznek. Reméljük, hogy a koronavírusból már mindenki kigyógyult és játékengedélyt kapott, nagy szükség lesz mindenkire, csapatként kell megnyernünk az összecsapást. Az általam megálmodott kezdő fentebb látható, de Pintér, Korhut, Haris és Sós játékát is esélyesnek tartom, akár a kezdőben, akár csereként.

Szurkoljunk együtt vasárnap 19:30-tól az M4 Sport+ csatornán!

Győzelemre fel!
Csibu

Borítókép // haon.hu / Kovács Péter