LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

KörKérdés #12 – 10 tipp a tavaszi szezonra

Egy rövidke téli szünetet követően hétvégén folytatódik a szezon, a tavaszi menetelés célja pedig a feljutás minél előbbi bebiztosítása, valamint felkészülni a következő, remélhetőleg már NB I-es szezonra. Beharangozónak tekinthető posztunkban ismét elővettük a közkedvelt KörKérdés formátumot, és a blog szerkesztői 10 kérdést járnak körül röviden.

1. Kondás Elemérrel a kispadon fejezi be a szezont a DVSC?

BalageAzzal, hogy most a télen nem váltottunk, szerintem eldőlt, hogy igen. Hogy ne így legyen, ahhoz nagyon rossz eredményeknek kellene jönnie a tavasz során, ezt pedig nem kívánom magunknak.

Csibu: Igen. Nagyon durva tavasznak kellene történnie az ellenkezőjéhez, és ne felejtsük, a fő cél nem az aranyérem, hanem a feljutás.

Enderson: Sajnos igen, valami szélsőséges fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ez ne így legyen, ilyenre pedig nem számítok. Az ugyanakkor nagyon meglepne (és nagy csalódás lenne), ha nyáron is ő maradna az edzőnk.

Lucas: Minden valószínűség szerint igen. Sajnos, teszem hozzá. Most a télen meg kellett volna válnunk tőle, mert nyilvánvaló, hogy se az edzői hozzáállása, se a taktikai repertoárja, se a futballról alkotott elképzelése nincs összhangban a DVSC kifelé kommunikált céljaival, víziójával. Ennek érdekében még azt is elfogadtam volna, ha Budaörsön nem húzzuk be azt az őrült meccset. Valószínűleg az mentette meg az állását, és akár a drogfüggő, a pillanatnyi eufóriát választottuk a távoli és bizonytalan megelégedés helyett. Most azonban már nagyon komoly hullámvölgynek kellene ahhoz következnie, hogy ezt a szezont ne Kondással fejezzük be.

Gold: Folytatódni fog a gyenge idegenbeli szereplésünk, ennek ellenére ilyen kerettel nem fog tudni olyan gyengén teljesíteni, hogy ne vele fejezzük be a szezont.

Redboy: Sajnos azt kell, hogy mondjam igen. Csak akkor lenne váltás, ha komolyan veszélybe kerülne a feljutásunk, ami a minimum elvárás ezzel a garnitúrával szemben. Jelenleg azonban nyolcpontos előny tudatában nyugodtan játszhatjuk azt amit eddig is: hazai pályán győzelmek és idegenben nyögvenyelős ikszek komolyabb koncepció nélkül. Habár reménykedem, hogy ez a rossz idegenbeli eredménysorunk megváltozik, de a téli edzőmeccseink sajnos nem erre engednek következni. Egy biztos, ez a mostani játék, amit játszunk, csak egy retúrjegy lehet az első és másodosztály között.

Iceman: Igen ezt az idényt Kondás Elemérrel fogjuk befejezni, nagyon nagy hullámvölgynek kellene bekövetkezni ahhoz, hogy váltás legyen a kispadon. Ennek ellenére nagyon remélem, hogy a tavaszi szezonra sikerül valamit kitalálni a szakmai stábnak, hogy az idegenbeli meccseink ne a nézhetetlen kategóriába tartozzanak.


2. Hány pontot szerzünk az első 5 mérkőzésen (Siófok, Szolnok, Gyirmót, Szeged, Vasas)?

Balage: A Siófokot, a Gyirmótot és a Vasast itthon megverjük, a két idegenbeli meccsen 4 pontot várok, tehát összesen 13-at.

Csibu: 1+3+1+3+1=9. Örömmel lennék optimistább, de a felkészülési mérkőzéseink nem voltak kellően meggyőzőek.

Enderson: 9 pont. A Vasas meccset leszámítva hozzuk a hazai találkozókat, a többi meccsen pedig döntetlen (beleértve a Vasast is). Ez egyébként csalódást keltő teljesítmény lenne, de nem számítok nagyon jobbra.

Lucas: A legoptimistább forgatókönyv szerint veretlenek maradunk, de idegenben előre beírtam magunknak 1-1 pontot, illetve a Vasas ellen minden attól függ majd, mennyire leszünk stabilak hátul. Azon a meccsen a motivációval nem lesz gond, felszívjuk majd magunkat, és Zöldesi sincs már itt, akinek a Vasas a legutóbbi ellenünk szerzett 1 pontját köszönheti. 9-11 pontot szerezhetünk, ha jól parkoljuk be a busht.

Gold: Magabiztos hazai sikerek mellé nyögvenyelős döntetlenekre számítok idegenben, így a válaszom 11 pont.

Redboy: Szeretném azt hinni, hogy 12 pontot meg tudunk csípni, amivel igencsak nagy lépést tennénk a vezetőedzőnk által megfogalmazott 30 pont felé, ami a feljutáshoz elegendő lenne. Sok függ attól, hogy az idegenbeli teljesítményünkön mennyire tudunk javítani.

Iceman: 11 pontot fogunk szerezni, hazai pályán legyőzzük a Siófokot és a Vasast, idegenben verjük a Szolnokot, döntetlennel zárunk Szegeden, és a Gyirmót elviszi az egyik pontot a Nagyerdőről.


3. Ki lesz a tavasz meglepetésembere?

Balage: Ha Bárány sok gólt szerez tavasszal is, az számomra már nem lenne meglepetés, így inkább azt a Bényei Ágostont mondanám, aki a nyár elején berobbant, majd egy sajnálatos sérülés miatt szinte a teljes őszt ki kellett hagynia.

Csibu: Baráth Péter. Ősszel megszerezte a kellő rutint, tavasszal önfeledten játszhat majd.

Enderson: Senki. Aki igazán tehetséges, az már felhívta magára a figyelmet (pl. Bárány, Bényei, Pintér), így nem lenne meglepetés egyikük remeklése sem, másban pedig nem érzem ezt a potenciált.

Lucas: A meglepetésember azért meglepetés, mert nem láthatjuk előre. Így ezt inkább passzolom.

Gold: Szerintem Tischler Patrik most elkapja a fonalat és megmutatja a tavasszal, hogy mit is tud.

Redboy: Remélem, hogy Tischler Patrik, ha már maradt tavaszra, akkor bebizonyítja, hogy megérte őt idehozni… Eddig nagyon is adós maradt a jó teljesítménnyel és a gólokkal.

Iceman: Nem csak a tavaszi szezon hanem az egészben jól játszó Bárány Donát lesz az aki úgymond kiemelkedik a többiek közül.


4. Fog-e Dzsudzsák gólt szerezni?

Balage: Biztosan, szerintem 3-4-et, de inkább több gólpassza lesz, csakúgy mint ősszel.

Csibu: Persze, de ha nem szerez sem gond, ha jól játszik.

Enderson: Igen, egy pár találat szerintem összejön majd neki, de a válogatott szerepléshez ez nagyon kevés lesz.

Lucas: Nem létezik, hogy legalább egyszer ne süljön el az a balláb egy fél másodosztályú szezon alatt. Azonban remélem, továbbra is a kanadai pontok szállításában fog elsősorban jeleskedni.

Gold: Igen! Ha másnem egy szép szabadrúgás gól biztosan összejön neki.

Redboy: Igen fog és szerintem több alkalommal is meg fogja örvendeztetni a szurkolókat.

Iceman: Azt érzem, hogy szabadrúgásból hamarosan megszületik Balázs „első” találata.


5. Hogy néz ki szerinted jelenleg a legerősebb kezdőnk?

Balage: Gróf – Kusnyír, Poór, Pávkovics, Korhut – Bódi, Bényei/Baráth, Varga, Dzsudzsák – Bárány, Szécsi

Csibu: Gróf előtt Kinyik, Pávkovics, Korhut, a középpályán Bódi, Varga, Baráth, Ferenczi a támadósorban Szécsi Bárány és Dzsudzsák

Enderson: Gróf – Kusnyír, Pávkovics, Poór, Korhut – Bódi, Bényei Á., Dzsudzsák, Ferenczi – Szécsi, Bárány

Lucas: Gróf- Poór, Kinyik, Pávkovics, Korhut – Bódi, Varga, Bényei, Juják – Szécsi, Bárány

Gold: Gróf a kapuban, előtte a jobb oldalon Kusnyír, középen a Pávkovics – Kinyik duó. A bal oldalon természetesen Korhut Mihály. A középpályán Varga József, Bényei Ágoston, Bódi Ádám, Dzsudzsák négyest érzem a legerősebbnek. Elől pedig Bárány és Szécsi rohamozza a kaput.

Redboy: Kapuban természetesen Gróf, aztán a védelemben Kusnyír-Pávkovics-Poór-Korhut, majd a középpályán Bódi-Varga-Bényei-Dzsudzsák és a csatársorban Bárány és Szécsi.

Iceman: Gróf helye a kapuban biztos pont, Kusnyír, Póór, Pávkovics, Korhut négyes a védelemben, Bényei és Varga védekező szerepkörben középen, széleken Bódi és Dzsudzsák, elöl pedig a Szécsi-Bárány kettős.


6. Melyik fiatal nyújtja majd a legjobb teljesítményt?

Balage: Remélhetőleg Bárány hamar felépül és felveszi a ritmust, ez esetben ő, egyébként Bényeitől is sokat várok.

Csibu: Egyértelmű, hogy Bárány, de még remélem Pintértől és Bényeitől is látunk sok sok szép megmozdulást.

Enderson: Bárány eddig is kiemelkedett a csapatból, remélem, hogy tavasszal is legalább azon a szinten teljesít majd, mint ősszel. Ha felépül a sérüléséből, akkor Bényei Ágoston játékától is sokat várok.

Lucas: Az ősz és az eddig látottak alapján Bárány, de most az az érzésem, a fenomenális ősz után egy visszafogottabb tavasz jön majd, elsősorban a nemrég elszenvedett sérülései miatt. Emiatt Bényeit mondanám.

Gold: Bényei és Bárány egyértelműen, ha elkerülik őket a betegségek és sérülések. De én bízom benne, hogy lesznek új debütálók még, akik közt lesz kiemelkedő tehetségre lelünk, akár az akadémiáról érkezzen, akár igazolásként.

Redboy: Bárány remélhetőleg folytatja a gólgyártást ,de a többiek is jól fognak teljesíteni tavasszal.

Iceman: Bárány továbbra is nagyon jó lesz mind mentálisan mind fizikálisan. Pintér Ádámtól is sokat várok a középpályán.


7. Meddig jutunk a Magyar Kupában?

Balage: Blama lenne nem eljutni a legjobb nyolcig, az MTK ellen pedig játszhatnánk egy ki-ki meccset itthon, szerintem reális az elődöntőbe jutás is.

Csibu: Az MTK-ig mindenképp, de bízom egy elődöntőben.

Enderson: Az MTK elleni párharcig még eljutunk, de ott már szerintem menthetetlenül kiesünk. Ha lenne egy jobb edzőnk, egyébként őket is kiejthetnénk, de Kondással a kispadon nem bízom ilyen sikerben.

Lucas: 2013 óta nem volt ilyen jó sorsolásunk, akkor is részben a saját fiókcsapatunkon át vezetett az út egészen a döntőig, és csupán egy elsőosztályú csapatot kellett megverni a serlegért. Idén azonban úgy gondolom, főleg az eddigi, zéró emlékezetes meccset hozó „menetelésünk” nyomán, hogy legkésőbb az MTK már biztosan utunkat állja majd.

Gold: Az elkövetkező két kört kötelező simán hozni. Az MTK ellen pedig meg kell mutatnunk, hogy mi is megütjük az NB I szintjét, bízom egy szoros mérkőzés utáni továbbjutásban.

Redboy: Két kört véleményem szerint sikerrel veszünk és az MTK ellen pedig már jutalomjáték lehet,ahol úgymond az esélytelenek nyugalmával játszhatunk és akkor bármi lehet. Ha a fővárosiakon is túllépnénk, az valóban felülmúlná a várakozásaimat.

Iceman: Kedvező a sorsolás a DEAC utáni ellenfelek sem verhetetlenek, a döntő lehet reális célkitűzés, ha elkerüljük a Vidi-Fradi kettőst!


8. Lesz nézők előtt megrendezett mérkőzés a tavasszal?

Balage: Az év eleji cikkemben már említettem, hogy én már elengedtem ezt a szezont ebből a szempontól, remélem nyártól már mehetünk meccsre.

Csibu: Nem, vagy ha mégis, nagyon korlátozottan, tavasz végén. De remélem az EB-n nyáron már igen.

Enderson: Igen, szerintem az utolsó pár fordulóban már korlátozott létszámmal, de lehetnek nézők.

Lucas: Talán Fehéroroszországban, de itt nem. Tragikus ütemben halad a lakosság oltása, tavasszal még a közelében sem leszünk a biztonságos oltási aránynak. Maradnak a lezárások, de látva az ősszel, többek közt a Szpari-Loki által okozott járványügyi katasztrófát, ez nem is baj.

Gold: Remélem a tavasz második felében, még ha szigorú korlátozások között is, de lesz. Hiányzik már minden magyar futball szerető embernek a meccsre járás.

Redboy: Félek, hogy nem, de a remény hal meg utoljára. Ezzel együtt már nagyon hiányzik a meccsre járás, vélhetően nem csak én vagyok így ezzel. Remélem, hogy az Európa Bajnokság már nézők előtt lesz megrendezve és azt követően az NB I-ben is nézők előtt játszhatunk majd hétről hétre.

Iceman: Mikor megválaszolom ezt a kérdéssort akkor az már biztos, hogy maradnak a korlátozások március 1-ig. Azt gondolom, maximum az utolsó fordulókban lehetnek nézők, mikor remélhetőleg a bajnoki címet ünnepelhetjük.


9. Ki lesz a másik feljutó mellettünk?

Balage: Mindegy, csak ne a Vasas… A Pécsnek tudnék örülni, a Budaörs úgysem akar feljutni, a többiek meg messze vannak.

Csibu: A Vasas oda fog érni végül.

Enderson: A Vasas, aminek annyira nem örülnék, a Pécs feljutásának jobban drukkolok. De a realitások alapján a Vasas lesz a befutó, és elnézve, hogy mennyire kilátástalan a játékunk, még a bajnoki cím kérdése sem lefutott.

Lucas: A Vasas. Egy Vasutas-Munkás lenne számomra az álomfeljutó, nem titok, a második kedvenc magyar csapatom a PMFC. Ők azonban elképesztően várakozás felett teljesítenek, és legutóbbi ismereteim szerint nem adottak az NB I-es tagsághoz kellő feltételek a klubnál, és itt nem a stadionra gondolok. Miután a megszűnésből feltámadtak, és évekig az életben maradásukig küzdöttek, egyelőre a tartós, stabil másodosztályú működést fogják priorizálni. Amit egyszer már elvett tőlük a NER-közeli Tiszakécske. Úgy gondolom, hogy ők is, a Gyirmót is, illetve a Budaörs is be fogják húzni a kéziféket, és marad a 2 klub, ahol nincs hiány dohányból: mi és a Tizenhárom krőzusai.

Gold: Nem szeretnék még egy fővárosi csapatot az NB I-be, de a Vasas. Azért halványan reménykedem a pécsiek remek őszi teljesítményének folytatásába, hiányoznak ők is az első osztályból.

Redboy: Vasas vagy a Pécs fog harcolni a másik feljutó pozícióért, mivel a budaörsi lufi szerintem kipukkadni látszik, nem megbántva őket. Az előbb említett két csapatból a mecsekaljai csapatnak örülnék személy szerint.

Iceman: Bármennyire is nem szeretem a pesti csapatokat, a realítás az, hogy a Vasas jut fel az élvonalba.


10. Sikerül a bennmaradás a DEAC-nak?

Balage: Bár eleinte úgy tűnt, hogy nem erősítenek jól, így a végére már néz is ki valahogy a keretük, Zöldesi, Zachán, Kundrák minőségileg komoly előrelépés, de segíthet nekik Bényei, Sármány és akár Sidibe is. Ettől függetlenül szerintem túl nagy a hátrányuk, az első 4-5 meccsen eldől, hogy lesz-e sanszuk, de szerintem elszúrták ezt az évet, hogy gyengécske kerettel vágtak neki az ősznek.

Csibu: Sajnos nem erősítettek kellőképp és az előttük állók nem gyengültek eléggé, a jelenlegi lemaradásuk pedig óriási. 17-ből legalább 7 meccset meg kellene nyerniük, ami persze matematikailag nem lehetetlen, de szerintem ez nem reális cél.

Enderson: Nagyon szurkolok nekik, hogy jöjjön össze, de szerintem sajnos nem fog sikerülni. Egyrészt nagyon nagy a hátrány a tabellán, másrészt Sándor Tamást nem érzem kellően jó és rutinos edzőnek egy ilyen bravúr végrehajtásához. Pedig egész jól sikerült megerősíteni a keretet, ha most kezdődne a bajnokság, reális esélyt látnék a bennmaradásukra.

Lucas: Nem. Erősödtek ugyan, de túl nagy a hátrány, és túl sokan esnek ki ebből az osztályból. Majd 2 év múlva újrapróbálják.

Gold: Nem lesz egyszerű, de remélem igen. Szüksége van a debreceni labdarúgásnak, hogy az első három osztály mindegyikében legyen csapata, így a fiatalok számára helyben megteremthető a lépcsőzetes fejlődés lehetősége.

Redboy: Az edzőmeccseik eredményeit látva bízom abban, hogy igen, hiszen akkor megvalósulhatna a nagy debreceni futballpiramis elmélete a gyakorlatban is. Ezzel együtt szerintem nem ártana még erősíteniük, hiszen nagyon is hadilábon álltak eddig a gólszerzéssel.

Iceman: Nagy a hátránya a DEAC-nak, ha az első öt-hat fordulóban 3-4 pont közelségbe kerülnek a Csákvár-Baricka-Dorog trióhoz, akkor nem reménytelen a helyzet, azonban a sok új játékosból nem lesz egyszerű csapatot építeni. Azonban most azt mondom 80% az esély arra, hogy nem sikerül a bennmaradás.