LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nehéz miben reménykedni

A címadás oka roppant egyszerű. Nem amiatt írom ezt elsősorban, mert akkora a különbség jelenleg a két keret, a két klub működése, anyagi lehetőségei között, bár írhatnám ez okból is. Nem is arra utalok, hogy a Fradi feldobódva érkezhet Debrecenbe a Leverkusen legyőzése után, pedig gondolhatnék erre is. Említhetném, hogy a bajnoki cím toronymagas esélyese látogat az egyik kiesőjelölthöz, de teljesen felesleges, valószínűleg mostanra az emberek többségében ez tudatosult. Azért nem ezeket az okokat emelem ki, mert bármekkora nagy szakadék is tátong a két klub között, ezek egy meccs erejéig, főleg hazai pályán, a futballban akár el is tüntethetőek. Csak épp nem ilyen kilátástalan, lélektelen és semmilyen játékkal, amilyennel a Loki az elmúlt találkozókon előrukkolt. DVSC-FTC, beharangozó.

Carrillo érkezésekor az akkori beharangozóban részletesen kitértem arra, hogy mire számítok, és miért félek attól, hogy nem kapja majd meg az esélyt és nem indulhat tiszta lappal az új edzőnk. Ez pedig eddig fényesen beigazolódni látszik, ha másból nem is, egy dologból mindenképpen: a csapat hozzáállásából. Ha már egy „bejáratott” trénerről beszélünk, akinek volt ideje kibontakozni, joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem képes megfelelő mentális szintre hozni a játékosait, miért játszik adott esetben motiválatlanul az együttes. Talán nem véletlen, hogy sok edző azért bukik meg, mert megfárad a viszonya a csapattal.

Egy új szakvezető esetében ehhez képest két szempontból is árnyaltabb az összkép, és két okból kifolyólag is kevéssé valószínű a rossz hozzáállás a focisták részéről. Egyfelől egy-két hét alatt nagyobb eséllyel tudja fejben rendbe tenni a csapatot valaki (kivéve a nagyon szétesett közösségeket), minthogy a képességbeli hiányosságokat pótolja vagy egy merőben eltérő taktikai hadrendet, felfogást begyakoroltasson. Másfelől az új edzőnek minden játékos bizonyítani akar, mert tudják, hogy az első benyomás mennyire fontos.

Na, nálunk speciel ebből a két tényezőből egyik se jött be, ez pedig nem sok jót ígér a jövőre nézve. Egyrészt önkritikát kell gyakorolnom, mert egyelőre mégsem tűnik Carrillo a megfelelő választásnak a kispadra. Igen, tudom, hogy én magam intettem türelemre az ilyen jellegű következtetések levonását illetően, és valóban kevés idő telt még el, de az alapvető problémának most azt érzem, hogy az elmúlt három meccsen még az a kevés dolog is elromlott, ami eddig működött, és egyébként sem nagyon derült ki, pontosan mit is akar játszatni a spanyol tréner. Egyedüli pozitívumként azt emelném ki, hogy egész bátran nyúl a fiatalokhoz, de ezen túlmenően én három pocsék teljesítményt láttam az irányításával, átlagolva sokkal rosszabbakat, mint Husztiék idején (mivel ott legalább értettem, hogy pontosan mi is akarna lenni az elképzelés).

Másrészt viszont igazságtalan lenne az egészet Carrillo nyakába varrni, mert értsen bármilyen keveset is a mentális fejlesztéshez és motiváláshoz, egy új edző esetében pár meccs erejéig akkor is fel kellett volna szívnia magát a csapatnak, a fent leírt okokból. Ez lenne a logikus, főleg akkor, ha olyan játékosokról beszélnénk, akik ad1) szeretnek focizni, és fontos nekik, hogy minél több időt tölthessenek a pályán, ad2) van konkurenciájuk, akivel szemben bizonyítaniuk kell, ad3) tudják, hogy most jó ideig az a tréner dirigálja majd a csapatot, akit újonnan kineveztek, ezért őt kell minél hamarabb lenyűgözniük, benne kell a nélkülözhetetlenség benyomását kelteniük, ami a következő időszakra biztosítja majd a bizalmat az irányukba, esetlegesen akkor is, ha mondjuk közbejön egy formahanyatlás. Carrillo érkezésével viszont kiderült, hogy nálunk a játékosok többsége egyszerűen nem akar bizonyítani, érdektelen az iránt, hogy milyen képet alakít ki magáról az új edző fejében. Csak a példa kedvéért: Nikolics az első találkozón nehéz helyzetbe hozza a csapatát egy felesleges piros lappal, Ferenczi szinte egymaga elbukja a ZTE elleni meccset, Sós végre bejátszhatná magát a kezdőbe, de semmi érdemit nem mutat, Bódinak egy jó labdaérintése nincs, Németh sem töri össze magát a minimálbérért, és hosszasan folytathatnám a sort. Több ok is lehetséges, de egyik sem túl megnyugtató. Valaki csak ennyire képes? Ha így van, akkor az még az NB I-be is kevés. Nem fontos neki a klub sorsa, mert úgy van vele, hogy ha kiesünk, akkor is lesz valahogy? Akkor nem a Lokiba való. Nem szeret igazán focizni, csak ez egy könnyű életpályának, megélhetési lehetőségnek tűnt? Úgy teljesen értelmetlen csinálni az egészet. (Ugye, magyar foci?) És folytathatnám hosszasan… Mindenesetre talán nem véletlen, hogy Carrillo a következőket mondta a szurkolói ankéton: „Meg fogom találni azokat a játékosokat, akik harcolni fognak a Lokiért.”

Egy lehetséges kezdő

Természetesen nem akarom az egészet az egyének vagy a csapat nyakába varrni, mert a keret összeállítása, a megfelelő játékosok összeválogatása, a versenyhelyzet megteremtése, a jövőkép vonzóvá tétele a sportigazgatónk, bizonyos Tőzsér Dániel feladata. De erről is már sokat és sokszor írtam, írtunk…

Legyen elég annyi, hogy ez a csapat a lehető leghalványabb jelét sem mutatja a fejlődésnek. Persze nincs kizárva, hogy a Fradi ellen legalább az a pár játékosunk felszívja magát, aki a képességei alapján tud focizni, mert ebben az esetben talán lehet némi keresnivalónk. De még az sem egyértelmű számomra, hogy a húzóemberek egyéni remeklése mire lenne elég, főleg így, hogy ennyire nem néz ki az a tizenegy Loki-mezben pályára lépő focista csapatnak.

Visszatérve a bevezető gondolatokhoz: nem is az az igazán elkeserítő, hogy mekkora a különbség a két együttes jelene között, hanem az, hogy ez a differencia mintha már egyáltalán nem zavarná a Loki munkatársait, focistáit. Amikor pedig egy klub nem törekszik a többre és jobbra, akkor értelmetlenné és céltalanná válik az egész. És itt nem a lehetőségekről beszélünk, hanem arról, hogy azokból mit és milyen koncepció mentén próbálnak a felelősök kihozni.

A címben azt írtam, hogy nehéz miben reménykedni. De azért próbáljuk meg, mondok két halovány kis esélykét: a játékosok Fradi elleni extra motivációja és a csoda. Másba nem nagyon tudok belekapaszkodni.

A találkozót vasárnap 16:30-tól rendezik a Nagyerdei Stadionban, minden további fontos információról itt lehet olvasni.

Hajrá, Loki!

Enderson