LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Vajon tudunk a Honvéd ellen „normális” meccset játszani?

A címben feltett kérdés nem véletlen: az elmúlt 5, kispestiek ellen lejátszott mérkőzés gólátlaga 6,2 (!), ami egészen döbbenetes és valószínűleg egyedülálló akár világszinten is. Ráadásul most mindkét csapatnak égetően fontos lenne a győzelem: nekünk a dobogóhoz, a Honvédnak pedig a bennmaradáshoz.

Persze simán lehet, hogy éppen emiatt nem lesz ezúttal ilyen gólfesztivál: a nagy tét időnként inkább vezet óvatossághoz, semmint őrült, rohanós találkozóhoz. Arról se feledkezzünk meg, hogy az elmúlt mérkőzéseinken drasztikusan kevesebb találat születik, mint korábban, érezhetően racionalizált a játékunkon Blagojevic mester. Viszont az is tény, hogy a Honvéd elleni összecsapásainkon valahogy akkor is kiszakad a gólzsák, amikor amúgy ez nem lenne benne a levegőben, így tényleg nehéz mire számítani.

Kicsit egyébként hasonló a helyzet a kezdőcsapatunkkal is. Ferenczi visszatérhet az eltiltásából, Dzsudzsák viszont épp emiatt lesz kénytelen pihenni (ismét), ami merőben új szituáció: Ferenczi hiányában a védelmünk stabilabb, a támadójátékunk viszont kicsit vérszegényebb lett az elmúlt meccseken, legalábbis a nyers számokat elnézve. Ez persze azzal is magyarázható, hogy ezen meccseken jellemzően vagy három belső védővel álltunk fel, ami vélhetően akkor is növelte volna a védekezésünk hatékonyságát, ha a bal szélen Ferenczi játszott volna, vagy Manrique személyében egy hátul stabilabbnak tűnő ember helyettesítette őt. Dzsudzsák helyettesítése pedig nem történhet meg 1:1-ben, hiszen ő elég speciális eleme a csapatunknak. Így aztán nagy kérdés, hogy ismét szerkezetváltással próbálja-e meg vezetőedzőnk pótolni őt, vagy valami mást talál ki

Mindenesetre kijelenthetjük, hogy sorsdöntő találkozó előtt áll mindkét csapat, csak máshogyan: egy esetleges pontvesztés után mi valószínűleg lemondhatnánk a dobogós álmokról (főleg így, hogy jövő héten az Üllői útra látogatunk), a Honvéd pedig a kiesés ellen vívott harcban kerülhetne lépéshátrányba, bár nekik valószínűleg ez még nem lenne végzetes. Egy lebutított kockázatelemzés eredményeként mondhatjuk azt is, hogy egy kedvezőtlen eredmény esetén a Loki kockázata (a dobogó elvesztése) kisebb súlyú, a bekövetkezési valószínűsége viszont nagyobb, míg a Honvédnál fordítva: egy nagyobb súlyú kockázat (a kiesés) következhet be kisebb valószínűséggel (hiszen a kiesés elől menekülő riválisok esetében reálisabb, hogy ők is veszítenek még pontokat, mint az élcsapatnak számító vetélytársak esetén). Egy dolognak mindenesetre nagyon örülhetünk: hogy mi most „csak” a dobogóról maradhatunk le, a jövőkép viszont így is biztató, és nem olyan problémákkal kell küzdenünk, mint a kispestieknek. Persze ettől függetlenül nyerni kell, nincs mese, mert az, ha az első háromban végeznénk, nagyon fontos visszacsatolás lenne a szezonban letett munkáról, és nagyon meg is érdemelnénk ezt a sikert. A nehézség talán csak annyi, hogy rajtunk kívül van még két másik olyan csapat, a Kecskemét és a Paks, amelyről mindez szintén elmondható, viszont már csak két hely kiadó.

Az itt felvázolt kezdő egy opció, mint ahogy az is lehetséges, hogy három védekezőbb stílusú középpályással kezdünk, ekkor Manrique játszana Lagator és Loncar mellett. A háromvédős rendszer két centerrel most nem valószínű, hogy opció, ellenben simán lehet, hogy Mance kezdő lesz Babunskival, és akkor valakit beáldozunk a középpályáról.

Még egy kis szubjektív így a végére: én személy szerint nagyon sajnálnám a Honvéd kiesését. Nehéz elvitatni, hogy a sorozatos rossz szakmai döntések és a gyakorta kilátástalan játékuk miatt objektíve megérdemelnék ők is a kiesést, de nekem mindig is a legszimpatikusabb fővárosi klub voltak (még ha nem is túlzottan vonzó e téren a választék), a Rossi féle csapatnak pedig kifejezetten szurkoltam, hogy bajnok legyen. Ezzel szemben a Vidi vagy Mezőkövesd kiesése örömteli lenne: előbbiek csak szimplán nem ücsörögnek a szívem csücskén, utóbbiak pedig a kutyának nem hiányoznának. Szóval kicsit sajnálom, hogy részben pont a mi kezünkben van a Honvéd sorsa, mert bárki más ellen most drukkolnék nekik.

Egy biztos: a találkozót, melynek végén talán választ kaphatunk arra, hogy vajon a Loki és a Honvéd tudnak-e normális mérkőzést játszani egymással, szombaton 17:00-tól rendezik a Nagyerdei Stadionban. Aki teheti, biztassa a helyszínen a fiúkat, mert nagyon megérdemlik ebben a szezonban!

Hajrá, Loki!

Enderson