LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Komoly értékmérő következik

dvsc_kte_secVasárnap az eddigi legkeményebb erőpróba vár a mieinkre Kecskeméten. A Széktói stadionból ugyanis még nem sikerült pontot rabolni, sőt bajnoki meccsen gólt sem tudtunk rúgni. A 2008-2009-es szezonban 3-0 arányban diadalmaskodtak a vendéglátók. A következő idényben Csordás Csaba góljával 1-0-ra győztek a lilák, ám akkor kárpótolt bennünket a tudat, hogy bajnoki címet ünnepelhetünk. Idén februárban viszont újfent egy vigaszdíj nélküli háromgólos vereségbe szaladtunk bele, ráadásul a Magyar Kupában is mindkétszer fölénk kerekedtek. Szóval van miért visszavágni nekik.

Tomiszlav Szivics irányításával a Kecskemét hazai környezetben bárki ellen felvállalja a markáns támadójátékot, amit nagyszerűen demonstrál, hogy játékosai – öt döntetlen mellett – mindössze hatszor vonultak le a gyepszőnyegről leszegett fejjel. A támadó szekciót fifikás, gólveszélyes játékosok alkotják, akik a kezdő sípszótól fogva komoly presszió alá helyezik az aktuális ellenfelet. Emellett a szerb tréner kifejezetten szereti a rutint a fiatalos lendülettel ötvözni. Együttese igyekszik gyorsan átjátszani a pálya középső harmadát, s offenzív felfogású középpályásai rengeteg helyváltoztatással operálva próbálnak réseket nyitni a védőfalban.

A kapuban megkérdőjelezhetetlen helye van Ribánszki Lászlónak, aki óriási kedvencnek számít Kecskeméten. A védelem közepén összeszokott párost alkot a Radanovic-Balogh tandem. Mindketten jól helyezkednek, kitűnően fejelnek, s nem riadnak vissza a kemény párharcoktól sem. Ugyanakkor Radanovic nem éppen a villámléptű hátvéd prototípusa. A jobb oldalon Alempijevics kapott szerepet az első három fordulóban, ám a Diósgyőr ellen megsérült a combhajlító izma, így a sokoldalú játékos nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére. A nyáron érkezett Maynard bevethető azon a poszton, de ő az elmúlt időszakban rehabilitációs kezelésen vett részt, s csak hétfőn kapcsolódhat be a munkába. Így Gyagya Attila helyettesítheti a partvonalon kívül rekedt labdarúgót. A túloldalon Mohl Dávidot favorizálja Szivics a roppant tehetséges, ám csupán 19 esztendős Farkas Andrással szemben. A tőlünk igazolt Mohl egyenletes teljesítményt nyújt kecskeméti színekben, rendszeresen segíti felfutásaival az akciókat, illetve gyakran ő végzi el a megítélt szabadrúgásokat is. A kispadon Urbán és Koszó foglalhat helyet.

kte_kezdo

A 4-2-3-1-es szisztémában játszó gárdánál az egyre jobb formába lendülő Vladan Csukics, valamint az Urbányi István által felfedezett Ebala tölti be a fedezet szerepkört. Ebala rendkívül súlyos sérülést szenvedett Újpesten, így ott nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, s a meccshiány miatt jó darabig Kecskeméten is hullámzó produkciót nyújtott. Mára azonban eltűntek a vargabetűk a teljesítményét ábrázoló grafikonról. A Videotontól kölcsönbe érkezett Gyurcsó Ádám, a gyámoltalan paksi vendégjáték következményeképp került előtérbe. A Puskás Ferenc Akadémia első számú üdvöskéje – csereként beállva – jó benyomást gyakorolt a mesterre, a következő fordulóban pedig már kezdőként vigéckedve, tarthatatlannak bizonyult. Robbanékony, jól lát a pályán, s remekül cselez. Szivics legénysége nagy hangsúlyt fektet a kreatív szélsőjátékra, s az alkalmazott hadrend egyébként is megköveteli, hogy a szélsők érjenek oda a kapu elé. Ennélfogva a Kecskemét ütőképességét számottevően befolyásolja Foxi előadásának aznapi effektív értéke. Másrészt az sem elhanyagolható tényező, milyen minőségben tud eleget tenni Szavics a karmesteri funkciónak. Ugyanis az újdonsült irányító egy hosszabb kihagyást követően tért vissza a pályára.

Ennek kárvallottja a váratlan megoldásokra képes Litsingi, aki bár nincs beoltva gól ellen, mégis a kispadra szorult tolerálhatatlan rapszodikussága miatt. A Diósgyőr ellen a győztes találatot jegyző Dosso az izraeli Hapoel Riszon csapatához tart. Szivics egyik prioritást élvező cseréje a szélen, illetve centerként is tud játszani. Ugrásra kész továbbá az U21-es válogatott Bertus Lajos, aki játékmesteri adottságokkal megáldott, valamint csatárként is bevethető. S nem szabad megfeledkezni Bori Gáborról sem.

Támadóként Tököli Attila fogja rohamozni a kapunkat. Miskolcon, egy káprázatos – tipikusan rá jellemző – megmozdulást követően zörgette meg a hálót. Egyáltalán nem hat az újdonság erejével, ha azt mondom, könyörtelenül bünteti az elkövetett hibákat. Nem véletlen, hogy Simon Attila nem tudja főszereplővé kinőni magát mellette. Pedig a 28 éves csatár a felkészülési időszakban számolatlanul rugdosta a gólokat, illetve az első fordulóban Pakson is eredményes volt.

dvsc_kezdo

Nálunk Dajan Simac és Bódi Ádám sem a csapattal készült a héten. A légiós kisebb betegség miatt hagyott ki tréningeket, míg Bódi a sérült bokájára kapott rúgást a Fradi ellen, s ezért végzett könnyített edzésmunkát kedden. Ennek ellenére vasárnap vélhetően mindketten bevethető állapotban lesznek. Annak érdekében, hogy sikerrel járjunk, mindenképpen hozni kell a Zalagerszeg és a Ferencváros ellen látott rendkívül fegyelmezett, koncentrált játékot. Ez a kiindulópont. Ezen felül muszáj gyorsabban, gördülékenyebben eljuttatni a labdát a rivális ketrecének előterébe. Ezért elsősorban Szakálytól hatványozottan jobb játék szükségeltetik, mint a múlt fordulóban.  A körülményes támadásszövögetés nem fér bele.  Az ívelgetések sem fognak működni a jó testfelépítésű bekkek, illetve szűrők szorításában, ezt láttuk februárban.  A szerkezetbeli eltérés miatt létfontosságú, hogy a csatáraink bátran lépjenek vissza labdákért, elkerülve a létszámhátrányt a középpályán. Coulibaly általában képes a laposan rápasszolt labdákat nagy számban megjátszani, ne most tegyen kivételt! Végül a széleken Rezestől és Bóditól egyaránt aktív, a párharcokat felvállaló futballt követel meg a Kecskemét harcmodora.

Nehéz akadályt kell tehát leküzdenie a Lokinak, ám egy esetleges kecskeméti győzelem nagyon komoly jelzésértékkel bírna a várva várt Videoton elleni összecsapás előtt.

Párharc

Rezes László – Gyagya Attila

Gyagya nincs igazán játékban, s Gyurcsónak sem a kiemelkedő védőmunka az erénye. Rezesnek alacsonyan van a súlypontja, jól cselez, rendkívül erőszakos. Amennyiben top formában játszik, rendre beültetheti a hintába a beugrót, s megbonthatja a kecskeméti elhárítás jobb szárnyát.

(A kép forrása: kesport.hu)