LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A hetedik bajnoki cím számadatai

statistic400Szezonértékelő cikksorozatunk utolsó előtti állomásán a száraz statisztikához nyúlunk, és megnézzük a már megszokott kategóriákban csapatunk teljesítményét. Fény derül arra, hogy ki hány gólt és gólpasszt szerzett, melyik játékosunk hányszor lépett pályára, illetve hány percet töltött a pályán, illetve az InStat indexet is segítségül hívjuk, hogy kiderüljön, ki teljesített a legjobban. A csapatra nézve is számtalan statisztikai mutató segít majd kielemezni az idei szezont.

statKezdjük a sort azzal, hogy összehasonlítjuk a tavalyi és az idei szereplésünk. Egy éve a csalódást keltő hatodik helyen végeztünk, valamelyest feledtette a kudarcot az MK győzelmünk, de ha megnézzük, hogy tavalyhoz képest idén hogy szerepeltünk, nagy kontrasztot látunk. Az idei bajnokságban 16-tal szereztünk több pontot, mint tavaly, ráadásul az előző szezonban elszenvedett tizenkét vereségünket sikerült leredukálni négyre. idén. A győzelmek számában is fejlődtünk, hiszen a tavalyi tizennégyhez képest idén tizennyolcszor hagytuk el győztesen a pályát.

gólokUgyanezen a vonalon haladva összehasonlítható a rúgott, valamint a kapott góljaink száma is. Itt két dolog szembetűnő: tavalyhoz képest nem sokkal, mindössze hárommal kaptunk kevesebb gólt, viszont tizenkilenccel rúgtunk többet, és ez volt az idei bajnoki címünk kulcsa. Bár az átlagot jelentősen javítja néhány fölényes győzelmünk, azért összességében igencsak árulkodó statisztikai adat ez.

infokanadai

Át is térhetünk a játékosok egyéni teljesítményére. Ez a táblázat a játékosok góljainak, gólpasszainak és az ezekből összeadódó kanadai táblázatot ábrázolja. Házi gólkirályunk Ibrahima Sidibe lett 10 találattal, az asszisztokban Szakály jeleskedett a maga 10 gólpasszával, kettőjükön kívül kiemelendő még Kulcsár Tamás teljesítménye, aki a második legtöbb gólt és gólpasszt adta. A kanadai táblázaton ennek megfelelően Szakály és Kulcsár végzett 17-17 ponttal, míg a harmadik helyre Sidibe futott be. Tavaly Coulibaly tarolt ezekben a kategóriákban, idén azért látszik, hogy szépen szétoszlott a csapaton belül a gólszerzés terhe. A táblázat jobb minőségű, vizuális elemekkel tarkított változata ezen a linken tekinthető meg.

gólokidőben

A gólok időbeli eloszlását vizsgálva is leszűrhetünk sok érdekességet. A legtöbb gólt a mérkőzések utolsó időszakában, a 75-90-ig terjedő időszakban szereztük. A hosszabbításban szerzett három gólunk közül egy, a Pécs elleni győztes gól volt nagyon fontos. A kapott gólokat tekintve két időszak emelhető ki: a mérkőzés eleje, illetve a 60-75-ig terjedő időszak. Előbbi azt sugallja, hogy sokszor aludtunk be a meccs elején, míg az utóbbiból következik az, hogy a legtöbb gólt a 75-90. perc között szereztük, hiszen a 60-75-ig terjedő időszakban bekapott gólok miatt fel kellett pörögni a meccs azt követő részében. Sok az a négy hosszabbításban bekapott gól, ezek miatt négy pontot hullajtottunk el.

mérkperc

A játékosok egyéni statisztikájának vonalán tovább haladva azt nézzük meg, hogy ki hány mérkőzésen lépett pályára, és azon belül hány percet játszott. Az összes bajnokin mindössze egyetlen játékosunk, Kulcsár Tamás lépett pályára. Ennek ellenére nem támadónk töltötte a legtöbb játékpercet a pályán, hiszen hárman is több ideig voltak a pályán. Kulcsár mögött három válogatott játékosunk, Zsidai, Korhut és Szakály lépett legtöbbször pályára, mindannyian 28 mérkőzésen. Korhut csupán kétmeccses eltiltása miatt nem játszott az összes találkozón, míg két középpályásunk 1-1 meccset hagyott ki eltiltás valamint sérülés miatt. A játszott percek tekintetében már Zsidai viszi a prímet 2487 játszott percével, mögötte nem sokkal Korhut 2474 perccel. A harmadik hely Szakályé a 2416 percével. A másik véglet Bernáth és Horváth Zoltán, előbbi egyetlen meccsen játszott, igaz ott 90 percig, utóbbi pedig még a nyáron erősítette csapatunkat három mérkőzés és 55 perc erejéig – ezeken egy gólja és egy gólpassza is volt -, majd a nyár végén bundaügye miatt szerződést bontott vele a klub. Vezetőedzőnk 28 játékost küldött pályára a szezon során, viszonyításképp, tavaly 34 játékos lépett pályára bajnokin a Lokiban. Ezen táblázat is megtekinthető jobb minőségben az alábbi linken.

lapokKövetkezzék a fegyelmezetlenségi mutató. Ebben a tekintetben Lázár Pál végzett az élen, aki 24 mérkőzésen 9 sárgalapot szorgoskodott össze, no meg emellé még egy pirosat is. Sajnos a játékába ez mindig is benne van, ezen a téren lenne mit fejlődnie. Szakály és Zsidai sárgáinak száma is viszonylag magas, bár utóbbi esetében ez a posztjának velejárója. Hármójukon kívül még Bouadlának sikerült összegyűjtenie az egymeccses eltiltással járó öt sárgát, a többi játékosunk ez alatt maradt, így nem kellett meccset kihagynia. A szezon során öt piros lapot kaptunk, érdekesség, hogy ezek mindegyikét ősszel, ráadásul a Haladás elleni bajnokin kettőt is beszedtünk Korhut és Lázár révén.

instatindex2

Nagyobb méretért, jobb minőségért katt ide

Következzék az InStat elemzőrendszerének adatai által kialakított táblázat. Minden mérkőzésen zöld szín jelöli a legmagasabb pontszámot, piros pedig a legalacsonyabbat. Legtöbbször, szám szerint négyszer Sidibe és Zsidai voltak a meccs legjobbjai az InStat indexet tekintve, míg a legalacsonyabb pontszámot Novakovics érdemelte ki a legtöbbször, egészen pontosan ötször, bár itt megjegyezném, hogy ez nem azt jelenti, hogy akadt öt meccs, amin gyengén szerepelt, hiszen például a Pápa elleni 5-1-es siker alkalmával azért kapta ő a legkevesebb pontot, mert semmi dolga nem akadt a meccsen, márpedig a semmit nehéz értékelni. Ha ettől eltekintünk, és csak a mezőnyjátékosokat vizsgáljuk, akkor Bódi végzett az élen, négy alkalommal kapta a legalacsonyabb pontszámot. A legmagasabb pontszám Kulcsár Tamás nevéhez fűződik, a Kecskemét elleni meccsen mutatott teljesítménye 311 pontot ért. Azon a meccsen két gól és egy gólpassz fűződött a nevéhez, valamint kiharcolt egy kiállítást, amit rögtön egy gól követett, így négy gólban játszott főszerepet. A legalacsonyabb pontszám Novakovicsé, az MTK elleni 5-1-es vereség alkalmával, ez nem meglepő még akkor sem, ha nem ő tehetett elsősorban a vereségről. Az Instat átlagok alapján készített vizuális grafikon is megtekinthető, méghozzá ide kattintva.

Top3 játékos

top3szakály2

top3sidibe2

top3zsidai2

Nézzük, mi volt az idei év álomcsapata! Két csapatra osztjuk ezt a kategóriát, egyik csapat szigorúan a számok, egész pontosan az InStat index alapján állt fel, míg a másik a korábbi, játékos értékelő cikkünkben kapott játékos osztályzatok alapján. A két csapat között nem sok érdemi különbséget találunk, bár találhatók meglepő eredmények, hiszen az InStat szerint Máté volt a legjobb belső védőnk, valamint Bouadla jobban teljesített Bódinál. Emellett az elemzőrendszer adatai alapján Volas is tagja az álomcsapatnak.

instatallstar2

lokiblogallstar2

stadion

A statisztikás cikkeket mindig a szurkolók teljesítményével szoktuk zárni, ez most sincs másképp. Idén hatalmas mérföldkő volt a csapat életében, hogy átadták a Nagyerdei Stadiont, és ez a nézőszámokon is meglátszik. A két teltházas meccs jócskán megdobja mind az össz-, mind az átlagnézőszámot, az új arénának köszönhetően húszezerrel lehetett magasabb az össznézőszámunk, hiszen az Oláh Gábor utcai stadionba csak feleannyian férne be, és ez a két meccs összességében kb. 1000-el növelte meg az átlagnézőszámunkat. Hatalmas a különbség a tavalyi évhez képest, amikor az egyébként is gyengébb szezonban 42 ezerrel kevesebb néző volt kint, átlagban pedig kb. 2800-al voltunk kevesen. A következő évben jó lenne ismét pozitív számokat látni ezen táblázatnál, ez ismételten csak rajtunk, szurkolókon múlik, a feltételek most már adottak ahhoz, hogy kulturált körülmények között szurkolhassunk. A nézőszámokra vonatkozó grafikon ide kattintva érhető el.