LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 5.

powerrankingsMajd’ egy hónap telt el a legutóbbi ranglista óta, ennek oka, hogy időközben válogatott mérkőzéseket is rendeztek, így egy hét szünet volt a bajnokságban. Most viszont nézzük, hogy tizenöt forduló után, azaz féltávnál mi a helyzet.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Haladás (15., -1)

0-2 @ Nyíregyháza
0-3 vs. MTK
0-1 @ Puskás Akadémia
0 pont, 0 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 16. hely, 8 pont, 5 rúgott, 22 kapott gól

Nagy a baj Szombathelyen, bár ez nem újkeletű dolog. Az az öt rúgott gól nagyon csúnyán mutat tizenöt forduló után, mint ahogy az eddig összegyűjtött nyolc pont is. Szentes Lázár egyelőre nem tudott csodát tenni, eddigi négy meccsén egyaránt vereséggel, és rúgott gól nélkül zárt a gárda, nagyon komolyan kell erősíteniük a télen, ha nem akarnak távozni az élvonalból.

15. Pécs (12., -3)

2-3 @ Dunaújváros
0-3 vs. Győr
0-4 @ Nyíregyháza
0 pont, 2 rúgott, 10 kapott gól
Bajnoki állás: 15. hely, 10 pont, 14 rúgott, 30 kapott gól

Pécsen hasonlóan nagy a baj, mint Szombathelyen. Bár itt azért adott egy NB I-es szinten egyáltalán nem rossz keret, amihez egy nagyon mély mentális válság párosul jelen pillanatban. Közel sem rózsás a helyzet a csapaton belül, a héten viszont új edzőt kapott a gárda egy korábbi klasszis játékos, Robert Jarni személyében. A Mecsekalján is nagy változásoknak kell bekövetkeznie, ha nem akarnak kiesni.

14. Dunaújváros (16., +2)

3-2 vs. Pécs
0-2 @ Debrecen
1-0 vs. Paks
6 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 14. hely, 12 pont, 14 rúgott, 28 kapott gól

Szenzációs sorozatának hála – öt meccsen tíz pont – elmozdult a kiesőhelyről a Dunaújváros, egyúttal ezen a listán is a bentmaradók sorát erősíti, hiszen nagyon sokat számít majd, hogy tavasszal szinte csak hazai pályán játszanak, melyeken összeszorgoskodhatnak annyi gólt, ami elég lesz a bentmaradáshoz.

13. Lombard Pápa (13., 0)

0-2 vs. Debrecen
0-3 @ Paks
1-1 vs. Honvéd
1 pont, 1 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 12. hely, 14 pont, 8 rúgott, 22 kapott gól

A Pápa száz év után tudott haza pályán begyötörni egy gólt, azt is az utolsó pillanatban egy jogtalan büntető után. Ezzel értékes egy pontot szereztek, és még egy ponttal előrébb settenkedtek a kiesőhelytől. Valószínűleg idén is összekaparnak annyi pontot, ami elég lesz a bentmaradáshoz.

12. Nyíregyháza (14., +2)

2-0 vs. Haladás
1-2 @ Diósgyőr
4-0 vs. Pécs
6 pont, 7 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 11. hely, 14 pont, 17 rúgott, 21 kapott gól

Mátyus János rendbe szedte a Szparit, ennek jutalma hat pont volt az előző három bajnokin, ráadásul két fontos meccset tudtak megnyerni riválisaik ellen, akiket így most leráztak magukról egy időre. Nem lesz gond a bentmaradás kiharcolása, de a hétvégén ki fognak kapni Debrecenben.

11. Honvéd (10., -1)

0-1 @ Videoton
2-3 vs. Ferencváros
1-1 @ Lombard Pápa
1 pont, 3 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 13. hely, 12 pont, 12 rúgott, 20 kapott gól

A Honvéd továbbra is szenved, hiába váltottak edzőt. Pápán egy megnyert meccset buktak el a gyáva taktika miatt, pedig nagyon fontos lett volna ezt a találkozót behúzniuk. Mindössze két pontra vannak a kiesőhelytől, azaz még könnyen bajba kerülhetnek, fontos lesz a hétvégi Dunaújváros elleni kiesési rangadó kimenetele.

10. Puskás Akadémia (11., +1)

1-2 @ Kecskemét
1-1 @ Újpest
1-0 vs. Haladás
4 pont, 3 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 10. hely, 18 pont, 17 rúgott, 20 kapott gól

A felcsútiak is szorgosan gyűjtögetik a pontokat, és már bőven lőtávolon kívül vannak a kiesőkkel szemben. Stabil középcsapattá érett az összevásárolt keret, ez is lesz számukra a bajnokság végén is a reális helyezésük.

9. Kecskemét (9., 0)

2-1 vs. Puskás Akadémia
0-0 vs. Videoton
2-0 vs. Újpest
7 pont, 4 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 8. hely, 22 pont, 16 rúgott, 15 kapott gól

A Kecsó mostanában jól szerepel, bár előző meccseiket rendre hazai pályán játszották, ahol legendásan nehéz legyőzni őket. Minden esetre pontot tudtak rabolni a Viditől, és a fehérváriakon kívül ők tudták egyedül legyőzni az Újpestet. Számukra is marad a stabil középmezőny.

8. Győr (8., 0)

1-1 vs. Diósgyőr
3-0 @ Pécs
0-1 vs. Debrecen
4 pont, 4 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 9. hely, 19 pont, 21 rúgott, 19 kapott gól

Győrben továbbra sem tudnak kikecmeregni a gödörből, a hétvégén ellenünk kaptak ki hazai pályán. Ezzel az élmezőnytől nagyon messze kerültek, de egy jó tavasszal még bármi lehet. Bizakodásra adhat okot nekik az új edző személye, a Kolozsvárról érkező Miriuta.

7. Paks (7., 0)

0-0 @ Ferencváros
3-0 vs. Lombard Pápa
0-1 @ Dunaújváros
4 pont, 3 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 4. hely, 26 pont, 23 rúgott, 11 kapott gól

Paksról távozik a főszponzor, és ez megindíthatja a lejtmenetet az Atomvárosban. Hétvégén kikaptak Dunaújvárosban, ezzel pedig lecsúsztak a dobogóról. Régóta mondom már, hogy egyszer elfog fogyni a lendület, és a keretük nem is elég jó egy top5-höz, így a bajnokság végére érzésem szerint a sokkal reálisabb 6-7-8. hely valamelyikét szerzik majd meg.

6. Újpest (4., -2)

1-0 @ MTK
1-1 vs. Puskás Akadémia
0-2 @ Kecskemét
4 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 7. hely, 25 pont, 14 rúgott, 10 kapott gól

Hosszú idő után végre igazi csatárral állt fel az Újpest, erre fel két perc után bődületes öngólt rúgott, és ennek is köszönhetően kikaptak Kecskeméten. Nagyon kevés az a 14 rúgott gól, emiatt érzem úgy, hogy komolyabb esélyük nem lesz a dobogós helyek megszerzésére.

5. Ferencváros (5., 0)

0-0 vs. Paks
3-2 @ Honvéd
0-0 @ Videoton
5 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 6. hely, 25 pont, 21 rúgott, 14 kapott gól

Elvesztett két pont a Paks ellen, papírforma győzelem Kispesten, bravúrpont Fehérváron. Ezek az eredmények is sugallják, hogy milyen szeszélyes csapat a Fradi. Pont ez lehet majd a vesztük, már ami a dobogós reményeiket illeti, bár tavasszal szinte minden rangadójukat hazai pályán játsszák majd.

4. Debrecen (6., +2)

2-0 @ Lombard Pápa
2-0 vs. Dunaújváros
1-0 @ Győr
9 pont, 5 rúgott, 0 kapott gól
Bajnoki állás: 5. hely, 25 pont, 19 rúgott, 11 kapott gól

Az elmúlt három meccset egyedül mi abszolváltuk maximális pontszámmal, ráadásul kapott gól nélkül – ez pont elég volt ebben a gyenge NB I-ben ahhoz, hogy felkapaszkodjunk az élmezőnyhöz, és ismét dobogós álmokat dédelgessünk, amire jelen formánkat látva ismét reális esélyeink vannak. Ehhez nagyban hozzájárulhat, ha hátralévő két meccsünket behúzzuk, hiszen ezzel is közelebb férkőzhetünk az élmezőnyhöz. Esélyeinket javítja, amit a Fradinál is megemlítettem, nevezetesen hogy a nehéz meccseinket tavasszal itthon játszhatjuk (a Fradi ellenit kivéve).

3. Diósgyőr (3., 0)

1-1 @ Győr
2-1 vs. Nyíregyháza
2-0 @ MTK
7 pont, 5 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 3. hely, 29 pont, 25 rúgott, 17 kapott gól

Értékes pont Győrből, fontos győzelem a keleti rangadón, és még értékesebb három pont az MTK otthonából: ezen eredménysorok láttán a diósgyőrieknek sincs oka szégyenkezni az előző három meccsük után. Stabilan tartják dobogós helyüket, és hétvégi győzelmükkel az MTK-hoz is közelebb kerültek. Komoly sanszuk van arra, hogy az első háromban végezzenek év végén.

2. MTK (2., 0)

0-1 vs. Újpest
3-0 @ Haladás
0-2 vs. Diósgyőr
3 pont, 3 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 2. hely, 33 pont, 21 rúgott, 13 kapott gól

Az MTK megtorpanni játszik, és tavasszal várhatóan gyengébben fognak szerepelni, ahogy az náluk hagyományosan lenni szokott. Jelenlegi pontszámuk miatt még abszolút esélyesei a dobogónak, azon belül is a második fokának, de könnyen lehet, hogy egy tavaszi hullámvölgy azt eredményezi majd, hogy lecsúsznak az élbolyból.

1. Videoton (1., 0)

1-0 vs. Honvéd
0-0 @ Kecskemét
0-0 vs. Ferencváros
4 pont, 1 rúgott, 0 kapott gól
Bajnoki állás: 1. hely, 38 pont, 31 rúgott, 5 kapott gól

A Videoton elkényelmesedett, vagy pedig kisebb hullámvölgybe került, minden esetre egymás után kétszer vesztettek pontokat, és ezen a három meccsükön csupán egyetlen gólt sikerült lőniük. Első helyüket így sem veszélyezteti senki egyelőre, ám a tavaszi idegenbeli túrák miatt akár még gondba is kerülhetnek, ha nem gyűjtögetik majd a pontokat. Ennek ellenére a bajnoki cím toronymagas esélyesei továbbra is.