LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 6.

powerrankingsPower Rankings sorozatunk hatodik része kicsit rendhagyó lesz, ugyanis nem szerettem volna megszakítani a sormintát, így az ősszel lejátszott két tavaszi körhöz most csatlakozik az első tavaszi forduló, és ez a rész ezt az utolsó három kört fogja összefoglalni. Mivel a 17. és 18. forduló között majd’ három hónap telt el, így a mostani rangsort már erősen befolyásolja majd a csapatok téli átigazolási ténykedése. Lássuk tehát, 18 játéknap után mi a helyzet.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Lombard Pápa (13., -3)

0-5 vs. Videoton
0-2 @ Ferencváros
2-3 @ Kecskemét
0 pont, 2 rúgott, 10 kapott gól
Bajnoki állás: 12. hely, 14 pont, 10 rúgott, 32 kapott gól

Meglepőnek tűnhet, hogy máris utolsónak rangsorolom őket, mégis úgy érzem, a Pápa ezt a tavaszt nem fogja megúszni. A tél folyamán a kiesés elől menekülő csapatok közül véleményem szerint ők erősödtek legkevésbé, és a gólarányukon is látszik, hogy gondban vannak mind a góllövéssel, mind a gólok elkerülésében.

15. Dunaújváros (14., -1)

0-0 vs. Honvéd
1-4 vs. Videoton
0-1 vs. Ferencváros
1 pont, 1 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 15. hely, 13 pont, 15 rúgott, 33 kapott gól

A Dunaújváros nem igazolt rosszakat a télen, kérdés, hogy elég lesz-e az idő, hogy kellőképp összeálljon ez a keret, és kitudják harcolni a bentmaradást. A feltételek adottak lesznek, mert rengeteg meccset játszanak hazai pályán, a kulcs az lesz, hogy a kiesési rangadóikat tudják-e majd hozni. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy ha hajszállal is, de ők lesznek a másik kiesők.

14. Haladás (16., +2)

0-1 @ Újpest
3-1 vs. Kecskemét
1-1 vs. Diósgyőr
4 pont, 4 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 16. hely, 12 pont, 9 rúgott, 25 kapott gól

Jelentősen megerősítette keretét a télen a Hali, ennek ellenére a tavaszi nyitányon nem sok új arcot vetettek be, mégis otthon tudtak tartani egy pontot a dobogóért harcoló DVTK ellen. A kérdés az ő esetükben is az lesz, hogy az alsó házi riválisok ellen hogyan muzsikálnak majd, az pedig csak hab a tortán, ha az élcsapatoktól pontokat rabolnak. Ha összekapják magukat, és beépítik az újakat, akkor minden adott lesz az elsőosztályú tagság kiharcolásához.

13. Pécs (15., +2)

2-3 @ MTK
0-1 vs. Puskás Akadémia
2-0 @ Újpest
3 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 14. hely, 13 pont, 18 rúgott, 34 kapott gól

A Pécs a Haladáshoz hasonlóan úgy tűnik, jól munkálkodott a tél folyamán, ami az erősítéséket illeti, és a horvát vezetőedző ráncba szedte a gárdát. Legalábbis az Újpesten aratott győzelmük erre enged következtetni. Ennek a három pontnak köszönhetően el is léptek a kiesőhelyről, ha így folytatják, nem lesz gond a későbbiekben sem.

12. Honvéd (11., -1)

0-0 @ Dunaújváros
0-2 vs. Győr
0-2 @ Nyíregyháza
1 pont, 0 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 13. hely, 13 pont, 12 rúgott, 24 kapott gól

A Honvéd kis túlzással egy kezdőre való légióst igazolt a télen, miközben fiatal tehetségeiket elherdálták, kölcsönadogatták. Számomra nem szimpatikus, ami a klubnál működik, de szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Ráadásul saját magukkal toltak ki, hogy a felkészülés közepén cseréltek edzőt, és visszahívták a korábbi sikeredzőt, Marco Rossit. Fel van adva a lecke, most még megelőlegezem nekik a bentmaradást, de ha nem szedik össze magukat, hamar a kieső helyen találhatják magukat.

11. Nyíregyháza (12., +1)

0-5 @ Debrecen
1-1 @ Paks
2-0 vs. Honvéd
4 pont, 3 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 11. hely, 18 pont, 20 rúgott, 27 kapott gól

Mátyus Jánosék is jelentősen átalakították a keretüket a tél folyamán, emiatt is történhetett, hogy bohózatba illő körülmények között kellett bepótolniuk a Paks elleni őszről elhalasztott meccsüket, de erejüket mutatja, hogy három kapussal is el tudtak hozni egy pontot. A hétvégén fontos mérkőzést nyertek a Honvéd ellen, ezzel jócskán eltávolodtak a kieső zónától. Ezzel a kerettel egyébként szerintem nem is lesznek kiesési gondjaik.

10. Puskás Akadémia (10., 0)

1-0 vs. Diósgyőr
1-0 @ Pécs
0-1 vs. Debrecen
6 pont, 2 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 9. hely, 24 pont, 19 rúgott, 21 kapott gól

A felcsútiak is jól „erősítettek”, kivásárolták a válogatott kerettag Fiolát Paksról, valamint egy vagon játékost passzolt le nekik az anyaegyesület. Sok szót nem is fecsérelnék rájuk, kiesni nem fognak, ellötyögnek a középmezőnyben.

9. Kecskemét (9., 0)

1-3 @ Ferencváros
1-3 @ Haladás
3-2 vs. Lombard Pápa
3 pont, 5 rúgott, 8 kapott gól
Bajnoki állás: 8. hely, 25 pont, 21 rúgott, 23 kapott gól

A Kecsó kerete nem sokat változott a tél folyamán, akiket leigazoltak azok jó fogásnak tűnnek. Erős középcsapat lesznek, előrébb lépni nem sok esélyük van, visszaesni pedig nem fognak.

8. Paks (7., -1)

2-2 @ Győr
1-1 vs. Nyíregyháza
1-3 @ MTK
2 pont, 4 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 6. hely, 28 pont, 27 rúgott, 17 kapott gól

A Paks kerete véleményem szerint gyengült a télen, és ha ehhez hozzávesszük, hogy az ősszel jócskán erőn felül teljesítettek, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy ez a tavasz nem feltétlen róluk fog szólni. A sorsolásuk sem könnyű, úgyhogy vélhetően visszacsúsznak majd a reálisnak mondható 8-10. hely környékére.

7. Újpest (6., -1)

1-0 vs. Haladás
1-2 @ Diósgyőr
0-2 vs. Pécs
3 pont, 2 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 7. hely, 28 pont, 16 rúgott, 14 kapott gól

A lila-fehérek télen elvesztették egyik legjobb játékosukat, és a tavaszi nyitányon meglepő vereséget szenvedtek otthon a sereghajtó Pécs ellen. Ráadásul a klub körül sincs ismét rend, nagy a feszültség a szurkolók és a tulajdonos között. Dobogós álmaik aligha lesznek idén.

6. Győr (8., +2)

2-2 vs. Paks
2-0 @ Honvéd
2-2 vs. Videoton
5 pont, 6 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 10. hely, 24 pont, 27 rúgott, 23 kapott gól

Ránézésre a Győr erősített a legjobban a tél folyamán, és szerintem Miriuta gatyába fogja rázni a csapatot. Övék lehet ez a tavasz, de mivel jelentős lemaradásban vannak az élmezőnyhöz képest, így helyezésben nem léphetnek sokat előre.

5. Diósgyőr (3., -2)

0-1 @ Puskás Akadémia
2-1 vs. Újpest
1-1 @ Haladás
4 pont, 3 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 5. hely, 33 pont, 28 rúgott, 20 kapott gól

A DVTK elvesztette két kulcsemberét a télen, és bár megszerezték a sokszoros válogatott Komant, a középpályás nagyjából egy éve csapat nélkül volt, így nem biztos, hogy most a tavasszal erősségükre lesz. Kicsit vékonynak érzem ezt a keretet arra, hogy a dobogóért harcoljon, így marad nekik az élmezőny alja.

4. MTK (2., -2)

3-2 vs. Pécs
1-2 @ Debrecen
3-1 vs. Paks
6 pont, 7 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 2. hely, 39 pont, 28 rúgott, 18 kapott gól

Én is azok közé tartozom, akik nem számolnak az MTK-val a dobogós helyeket illetően, dacára annak, hogy jelenleg még ötpontos előnyük van az üldözőbollyal szemben. Szerintem ők is jócskán erőn felül teljesítettek az ősz folyamán, és várok egy visszaesést tőlük a tavasszal. Szinte minden rangadójukat idegenben vívják majd, ez nehezíti a helyzetüket.

3. Ferencváros (5., +2)

3-1 vs. Kecskemét
2-0 vs. Lombard Pápa
1-0 @ Dunaújváros
9 pont, 6 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 4. hely, 34 pont, 27 rúgott, 15 kapott gól

A Fradi tavaly kiváló tavaszt produkált, így be tudott futni a harmadik helyre, most is hasonló szereplést várok tőlük, pláne, hogy a rangadóikat mind saját pályájukon játsszák majd. Papíron ők is jókat igazoltak a télen, meglátjuk, hogy a bőség zavarával, és a többfrontos küzdelemmel mit tud majd kezdeni Thomas Doll.

2. Debrecen (4., +2)

5-0 vs. Nyíregyháza
2-1 vs. MTK
1-0 @ Puskás Akadémia
9 pont, 8 rúgott, 1 kapott gól
Bajnoki állás: 3. hely, 34 pont, 27 rúgott, 12 kapott gól

Bizakodó vagyok csapatunk szereplését illetően, erre az okot az utolsó kilenc meccsükön szerzett 8 győzelem és 1 döntetlen mondatja velem. A tél folyamán talán mi voltunk a leginaktívabbak az átigazolási piacon, de mondani szokták, hogy a legnagyobb erősítés az, ha a keret egyben marad. Mégis azt gondolom, csatár poszton nem állunk túl fényesen, de remélhetőleg ez nem okoz majd gondot. Ha kitart a jó forma, és jönnek továbbra is a győzelmek, akkor nem kérdés a dobogó, sőt, ha a Videoton elkezdené hullajtani a pontokat…

1. Videoton (1., 0)

5-0 @ Lombard Pápa
4-1 @ Dunaújváros
2-2 @ Győr
7 pont, 11 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 1. hely, 45 pont, 42 rúgott, 8 kapott gól

Most a tavasszal megmutathatja a Vidi, hogy jogtalanok voltak az ősszel kapott kritikák, miszerint csak a sok hazai meccs miatt szerepeltek jól. Első nehéz megpróbáltatásukon máris pontokat hullajtottak, hasonló nehéz meccsek várnak rájuk a tavasszal néhány nyerhető találkozó mellett. Ha nem lenne ekkora pontelőnyük, akkor bármit el tudnék képzelni, így viszont jelen pillanatban sajnos azt kell mondanom, hogy meglesz nekik a bajnoki cím, és bele fog férni az a pár botlás a tavasz folyamán.