LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #3 – Egyszer fenn, egyszer lenn

PR04Az évek óta megszokott Power Rankings sorozatunk RangAdó podcast adásokban kerül már előtérbe, de többen is jeleztétek: szeretitek az ilyen jellegű bejegyzéseket írásos formában is. Ezért csavartunk egyet a dolgon, és az idén indult új sorozatunkban a játékosok teljesítményét, csapatban elfoglalt szerepét vizsgáljuk. Az eltelt hónapok teljesítménye mellett azt is számításba vesszük, hosszabb távon milyen szerepet játszhat csapatunkban az adott labdarúgó, mennyire játszik kulcspozícióban, mennyire kihagyhatatlan a keretből.  Ebből tevődik össze a végleges rangsor, melyből az aktuális “álomtizenegyünk” is felvázolódik. Lássuk, hogyan értékeltünk 2016 áprilisát követően! Player Rankings #3.

A játékosok rangsorban elfoglalt helyét több tényező együttes számbavételével állapítjuk meg. A mérkőzéseket követő osztályzatunk, a hónap egészét követő egyéni osztályzat, az előző hónap minimalizált átlaga, valamint az instat pontszám arányosított értéke adja ki a végső pontszámot, amit innentől csak LokiBlog indexnek, azaz LB indexnek hívunk. Minden tétmérkőzést – így a Magyar Kupát is – beleértve arra keressük a választ: jelenleg mely játékos a legértékesebb, leghasznosabb, legfontosabb tagja a piros-fehéreknek. A keretben szereplő, de lehetőséget nem kapó fiatalok értékelésétől eltekintenénk (jelenleg: Bereczki, Berdó, Barna, Kinyik, Slakta).

#24. Adamo Coulibaly (LBi 1 /-10) Pozíció: -2
coulibaly
Áprilisban az NBIII-ban még kapott lehetőséget, hogy megdolgozzon a pénzéért, de hiába: Szima Gábor elmondása szerint a fél éves leépülése már menthetetlen, így nem hosszabbítunk vele. Amit írtam róla az előző hónapban, az érdekesség kedvéért idetenném: „Elképzelhető, hogy nyáron nem marad a kerettel. Ez pedig nem csak az ő képességeit, hanem a klub átigazolási politikáját is megkérdőjelezi.”

#23. Ibrahima Sidibe (LBi 1 /0) Pozíció: -4 
sidibe_ibrahima_2A sajtóból kellett megtudnia, hogy nem hosszabbít vele a klub. Nem kapott búcsúzási lehetőséget a debreceni közönségtől, ami nem őt, hanem a klubot minősíti. „A cserepadhoz odaférsz?” – hangzott az Üvegtigrisből interpretált kérdés. Hát, úgy néz ki, már a cserepadra sem fér oda – áprilisban lehetőséget sem kapott. Pedig még mindig szívesebben néztük volna az ő csetlés-botlását, mint Kulcsárét. De ez már egy másik történet. Ég veled, Sidibe!

Balogh_Janos_k#22. – Balogh János (LBi 0) Pozíció: +2
Ja, ő még itt van? Mit keres itt? Egyáltalán miért van itt a listán? Vannak olyan színházi darabok, amikben egy-egy szereplő végig csak a díszletet fogja és mondjuk fának öltözik. Úgy néz ki, Balogh még ennyire sem képes. Kíváncsi leszek, meddig lesz keretünk tagja.

#21. Ludánszki Bence (LBi 0) Pozíció: +1
ludanszki_bence_1Az NBIII királya lehetne, de legutóbb is csak piros lapot gyűjtött be, a felnőtt keretben talán végre nem számolunk vele? Már csak ilyen szempontból is megérte Jovanovicsot ott játszatni. Bocsi, Ludi, nem fogsz hiányozni.

#20. Nagy Zoltán (LBi 1 /-11) Pozíció: +1
nagy_zoltan_1
A kérdés költői: vajon őt, vagy Ludánszkit látjuk először ismét az első keret csapatában, a pályán? Nem fiatal már, talán ideje lenni másik csapat után néznie, ahhoz azért jó játékos, hogy nálunk játékra esélytelenül lézengjen.

#19. Szatmári Csaba (LBi 3 /-36) Pozíció: -4
Szatmari_Csaba_k
Hiába volt az egész idény legtelítettebb hónapja az április, nem kapott szerepet, Máté váltotta a beugró középhátvéd szerepkörében. Ha a klub nem ragaszkodna kiöregedett játékosaihoz, jóval előrébb lenne a listán, hiszen jövőre már ideje lenne végérvényesen berobbannia; de nem csodálkoznánk azon sem, ha Mészáros és Máté is alkalmazásban maradna a következő idényben, ez pedig számára nem jelent túl sok jót.

#18. Bozidar Radosevic (LBi 10 /-34) Pozíció: -4
Bozidar_Radosevic_k
Ennyi volt? Szima Gábor úgy magasztalta Verpeczet, hogy szerintem csak különleges esetben védheti ismét kapunkat kezdőként. Nehezíti helyzetét, hogy adott esetben kapust is igazolunk, ez esetben pedig csupán egy évet tölt el keretünkben. Ha így lesz, abba az egyre nagyobb kalapba kerül, ahova az elkótyavetyélt tehetségeinket száműzzük… Lepkecz Verpecz meg hibázhat bármennyit, marad. Ki ezért a felelős?

#17. Kulcsár Tamás (LBi 35 /+9)  Pozíció: +1
kulcsar_tamas_3
Áprilisban 5 meccsen is szerepet kapott, de nem volt benne sok köszönetünk. InStat pontjai alapján sem emelkedett ki, de ahhoz tényleg nem kell számmágusnak lennünk, hogy belássuk, öngól, ha pályára küldjük. Az a baj, hogy a jelenlegi DVSC annyira szereti az öngólokat, hogy nem kizárható, jövőre is Kulcsárral rohamozzuk majd néha a kapukat, a sajátunkat is beleértve…

#16. Ferenczi János (LBi 34 /-11) Pozíció: -2
ferenczi_janos_2Kiegészítő ember, áprilisban 4 meccset róhattunk fel neve mellé. Jövőre ugyanez lesz a feladata.

#15. Máté Péter (LBi 36 /+23) Pozíció: +5
mate_peter_1Március után áprilisban is pályán láttuk őt négy alkalommal is. Egyedül talán csak a Videoton ellen nem volt gyengébb a játéka, de a Haladás ellen ismét megmutatkozott, miért nem való ő a kezdőnkbe. Ettől függetlenül félő, hogy jövőre is ő lesz az első számú kiegészítő hátvédünk. Ez pedig ismét a klub átigazolási és takarékoskodási politikáját minősíti, az akadémiánkról nem is beszélve, ahonnan továbbra sem ömlenek a csapat ajtaján kopogtató trónbitorlók…

#14. Tisza Tibor (LBi 38 /-21) Pozíció: -6
Tisza_Tibor_k
5 pályára lépés, győztes gól az Újpest ellen, ezzel pedig óriási lökés a bronzérem és a nemzetközi kupaindulás felé. Megosztott házi gólkirály. Mégsem kap elég bizalmat. Tökéletes cserejátékos, aki lendületet ad csapatunknak, kiváló pontrúgásokat, veszélyeztetéseket írhatunk fel neve mellé. Személyes véleményem: remélem, hogy ez a szerepköre megmarad és marad is a Lokiban.

#13. Szakály Péter (LBi 33 /-29) Pozíció: -8
szakaly_peter_2Márciusban Szakály ismét a régi önmaga volt, a Fradi bajnoki leverésében pedig vezéregyéniségként állt helyt. Aztán jött a százhuszonkilencedik sérülés, és ismét lemondhattunk játékáról. Nem jó ez sem neki, sem a csapatnak – el kellene gondolkozni az ő hosszútávú pótlásáról, ilyen szempontból, ha a nyári alapozást együtt tudja végigcsinálni a többiekkel és elkerülik az újabb bonyodalmak, még lehet benne kezdőbe való, jó teljesítmény. Minden más opció egyre nagyobb veszélybe sodorja további pályafutását.

#12. Lázár Pál (LBi 50 /+4) Pozíció: változatlan
lazar_pal_1Hat meccs, ha kell maszkban, ha kell, anélkül. Akaratával nincsenek gondok. Normál esetben nálam továbbra is Jovanovics az elsőszámú jobbhátvéd, csak középre kellene Varga mellé még egy olyan játékos, aki kiváló szűrőnek (még mindig könnyeket ejtek Zsidaiért).

#11. Ognjen Djelmic (LBi 54 / +25) Pozíció: +4
Ognjen_Djelmic_k
Két meccs kivételével minden áprilisi meccsünkön játszott, Szima Gábor pedig egyértelműen jelezte, sokat vár tőle a következő idényben. Van benne potenciál, szeretjük nézni játékát, amiből a gól még hiányzik. A jó szélső játék viszont kevésbé. Ha 90 percet bír majd a következő szezonban, akkor bízhatunk benne, hogy személyében új kedvencet avatunk.

#10. Dr. Horváth Zsolt (LBi 49 /-19) Pozíció: -7
Horvath_Zsolt_kEz most nagyon gyenge hónap volt, de megbízik benne a szakmai stáb és a klubvezetés is. Most belefért, majd jövőre javít.

#9. Verpecz István (LBi 57 / +26) Pozíció: +7
verpecz_istvan_1Ismét kezdőnkben, de emlékszik bárki nagy védésére áprilisból? Öt meccsen is 3-ast, illetve 4-est kapott tőlünk. Hiába a jó InStat pontszámok, Radosevicsnek még mindig jobban elnéznénk a bakizást, mint a hetvenkilencedjére is bizalmat kapó Verpecznek. Ha csak nem lesz valami nagy változás, ő védi majd kapunkat jövőre is… Máté, Kulcsár, Nagy, Ludánszki után még egy olyan labdarúgó, aki keretünkből mostani teljesítményével a 10-15 évvel ezelőtti állapotok esetén még csak a DVSC mezét sem viselhette volna…

#8. Mészáros Norbert (LBi 63 /+14) Pozíció: +2
meszaros-norbert_2
Hét meccs, Zilahi-díj, átlagos teljesítmény. Az idény második felére leküzdötte a kritikákat. Kérdés, ezt az átlagos teljesítményt meddig tudja tartani. Ideje lenne elkezdeni gondoskodni utánpótlásáról, egyre közelebb az az idő, amikor Bernáth Csabát követve ő is visszavonul. Persze ki tudja, lehet Norbi érez magában még 1-2 évnyi játékot. Rutinja ebben az esetben sokat érhet.

#7. Bódi Ádám (LBi 60 /+2) Pozíció: +2
bodi_adam_2Rendkívüli kiegyensúlyozottság jellemzi. Az EB-ről sajnos lemaradt, de ahhoz magasabb szinten is kellene fociznia. Az utolsó hazai meccsünkön betalált a DVTK-nak, ezzel megszépítve az idényt. Csak azért nem ujjongunk, mert Ádámban is sokkal több van az idei teljesítményénél. Szurkolunk, hogy jövőre még többet kihozzon magából!

#6. Dusan Brkovic (LBi 62 /+1) Pozíció: +1
brkovics_dusan_1A Videoton ellen óriásit hibázott, nem beszélve a Ferencváros elleni kupa-visszavágóról. Pedig visszagondolva, talán ez volt a két legfontosabb találkozónk: előbbi (utólag már tudjuk) akár bajnoki ezüstöt, utóbbi pedig  akár kupadöntőt érhetett volna. Ettől függetlenül védelmünk tengelye, nem kérdőjeleződik meg az ő szerepe csapaton belül – és nincs is ezzel semmi baj.

#5. Korhut Mihály (LBi 64 /+4) Pozíció: +2
korhut_mihaly_3
Az EB kerettagság láthatóan feldobta: bár áprilist nem a legjobb játékkal kezdte, fokozatosan javult fel. A márciusban és egész évére is jellemző hektikusság most is jelen volt, ha ezen tudna javítani, csapatunk legjobbja lenne.

#4. Holman Dávid (LBi 73 /+23) Pozíció: +7
Holman_David_kHárom kiváló meccs (Paks, FTC, DVTK), öt felejthető. Kezdőben számítanak rá, de ha jövőre is csak 60-70 percre futja majd erejéből, és továbbra is meg-megsértődik a pályán saját magára, a többiekre és az ellenfeleire, akkor nagyon bosszús leszek. Itt az idő felnőni a feladathoz, Hajrá, Dávid!

#3. Aleksandar Jovanovic (LBi 71 /0) Pozíció: -2
Jovanovic_kKiválóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy harcban áll az év legjobb játékosa díjra. Nagy szív, nagy lélek, óriási hajtóerő.

#2. Varga József (LBi 76 /+7) Pozíció: változatlan
Varga_Jozsef3_kMárcius óta ismét teljes értékű csapattag, bár a hónap végére kicsit elfáradt, de végre kezdett ismét régi önmagára emlékeztetni. Sok társához hasonlóan, ha motiváltabban játszana, elképesztő dolgokra lenne képes.

#1. Takács Tamás (LBi 82 /+25) Pozíció: +2
Takacs_Tamas_k
A márciusi botladozása nem volt akadály: áprilisban a Fradit és a DVTK-t is rendesen felbosszantotta (előbbi így nem ünnepelhetett önfeledten bajnoki címet otthonunkban, utóbbinak pedig jól bemutatott, hiszen épp tőlük érkezett hozzánk). Nagy hátránya, hogy megfelelő kiszolgálás nélkül csak fejjátékának vesszük hasznát. De legalább megbízható játékos és karrierje felfelé ível. A Fradi ellen elképesztő, 345 pontos InStat értéket hozott össze. Ha minden a tervek szerint alakul, a napokban interjút is készítünk vele!

Listánk első 11 játékosa:

PR(Kattints a nagyításhoz!)

Hajrá Loki, hajrá fiúk, mindent bele a következő idényben is!
Csibu