LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

5 ok miért értelmetlen most a Player Rankings

Idén két sorozatot is indítottunk. A „Player Rankingsben” minden hónap végén a játékosaink aktuális teljesítménye alapján egy képzeletbeli rangsorba kerültek, azt is vizsgálva, mennyire lehetnek meghatározók a következő hónapban. Az „5 ok” cikkeink amolyan fejlesztett elmefuttatásként értelmezhetők, ahol egy-egy témát 5 oldalról járunk körül. Így év végén most egy különleges cikkben összemossuk a két sorozatot és leírom nektek, miért gondolom értelmetlennek az újabb Player Rankings részt, miközben azért a játékosok pontszámáról sem feledkezem meg.

csapat

Első ok: Az aktuális keretünk nem csapat, csak játékosok gyülekezőhelye.

Olyan érzésem van, ha a keretünkre és a játékunkra pillantok, mintha egy torzót látnék. Itt egy kar, ott egy láb, emitt egy tüdő, amott egy borda. Bár van néhány testrész ami teljesen eltűnt (sem a szívet, sem az agyat nem látom sehol), ezek összessége egy teljes testet alkotnának – normális esetben. De most szanaszét hevernek. Be kell látni, az elmúlt 2-3 évben a csapatunk darabjaira hullott. Ránézek a keretre, a meccsek előtti névsorra és majdnem minden névnél borzalmakat vagy értetlenkedést élek át. Ez pedig nagyon nincs jól.

Második ok: Mert a LokiBlog index a jelenlegi helyzetben értelmét veszti

A LokiBlog index megalkotásakor bár nem használtunk szuperszámítógépeket, a pontszámok alakulását mégis sok összetevőből alkottuk meg. Az egyik ilyen összetevő az InStat adatok, melyek továbbra sem egy játékos jó játékának mutatója, hanem a saját szerepkörének és a csapat hatékonyságának fokmérője. Így például Tőzsér Dániel magas passzhatékonysága révén meglepően sok InStat pontot kap még a vereséggel végződő mérkőzéseinken is. Ha minden játékos megfelelő teljesítményt nyújtana, ez nem ütközne ki gondként, de míg az InStat sokkal figyelemreméltóbb a nyugati bajnokságokban, ahol kétség nem fér hozzá, hogy minden játékos a maximális lángon ég meccsről meccsre; addig itthon az alibiző játékosok miatt sokkal zavaróbb eltérések mutatkoznak.

Nem beszélve egy másik összetevőről, a korábbi hónap pontszámáról, ami részben beépül az új pontszámba, így egy folyamatos tendenciát kialakítva. Viszont nagyjából 4-5 fix kezdőjátékosunk van, sok cserélődés történik hónapról hónapra, meccsről meccsre, így ez a tendencia is nagyban rontja a valódi rangsort. Például csak azért előrébb kerülhet egy játékos, mert az előző hónapban kimagasló teljesítményt nyújtott, most viszont alig játszott; miközben más játékosaink az előző hónapokban nem játszottak, most igen, de emiatt nem hoztak magukkal korábbról pontokat. Ez nem történne meg, ha a csapat 60-70%-a folyamatosan pályán lenne és küzdene a jobb pontokért, ha lenne egy normális, fix keretünk. Így azonban hamiskás eredményeket kapunk.

Harmadik ok: Elfogytunk.

Gyakorlatilag nem arról szól a kezdőcsapat összeállítása egy-egy mérkőzés előtt, hogy ki van jobban felpörögve, ki akar jobban bizonyítani, kiben érzi a stáb a gyilkos ösztönöket. A sérülések, betegségek, a játékosok negatív lelkiállapotai, az NB III-ban „vitézkedő” túlkoros legények és a fiatalok teljes eltűnése mellett az elvándorlás óriási méreteket öltött. Még igazán el sem kezdődött a téli átigazolási szezon, de már távozott Bobko és Vittek, Chuka pedig a legutolsó bajnokin már bemutatkozott. Miért? Mert nincs más. Verpecz számtalanszor bizonyította már, hogy nem NB I-es szintű kapus, de Danilovic lebetegedett, mi pedig az elmúlt 7 idényben sem voltunk képesek legalább egy másik Verpecz szintű kapust kinevelni. De ugyanez elmondható Nagy Zolira mint jobbhátvéd, vagy Ferenczire, mint bal szélső: hol van az ő utánpótlásuk?

Negyedik ok: Megbízhatatlan teljesítmények.

Akkora teljesítménybeli ingadozásokat láthattunk az idei Player Rankingsben és az utolsó bajnoki címünk óta eltelt időszakban, hogy sem a stáb, sem mi nem mehetünk már biztosra. Ilyen formán gyakorlatilag öngólnak számított több alkalommal is, amit leírtunk egy-egy játékos kapcsán. Az esetek többségében éppen az ellenkezője történt annak amire számítottunk. Egy őszinte kérdés hozzátok: ti állíthatnátok össze a kezdőcsapatot. Kit állítanátok bal és jobb szélsőnek azon játékosaink közül, akik már játszottak ebben a pozícióban és jelenleg az első keretünk tagjai? Jovanovic Djelmic, Horváth, Karol, Könyves, Szakály, Ferenczi, Bereczki. Nyolc, azaz 8 (!) név. Van akár egy is közöttük, akik biztosan megállják a helyüket 90 percen keresztül? Tovább megyek. Van akár egy is közöttük, akik biztosan megállják a helyüket a hátralévő 14 meccsünkön?

Djelmic 28 éves és nem bír 90 percet. Ferenczi 25 éves és nyár óta a keret közelébe sem került, általában idényenként csak 2-3 jó meccse van. Horváth Zsolt szintén 28 éves, idén 18 meccséből 2 gólt szerzett (ezzel pedig holtversenyben második a góllövőlistánkon). Mészáros Karol sem mutatott még olyat, ami igazán különleges lenne, de ő legalább még bírja a strapát a maga 23 évével. Szakály Peti már sem az iramot nem bírja, sem a villámgyors labdajáratást, idén eddig egy gólig jutott. Jovanovic is már 31 éves, no meg nem támadó, így eleve öngól őt ilyen szerepkörbe tenni. Bereczki 21 éves, az NB III-ból felfelé kilóg, de az NB I-es szintet még egyszer sem sikerült igazán megugrania. Könyves Norbert pedig 5 mérkőzésen is kezdőként kapott lehetőséget, gólt nem szerzett. Ember legyen a talpán, aki képes közöttük sorrendet felállítani, és képes két olyan játékost kiválasztani, akik fix kezdőjátékosok lesznek.

És szerintem még nem is kértem nehezet, mert ezeken a posztokon legalább vannak bevethető játékosok, van válogatási lehetőség. Mi lenne a helyzet például a hátvédsorban? Van Völgyin kívül másik balhátvédünk? Vagy mi történik, ha kiesik Holman? Ki lesz az irányító? Szakály Peti? Tőzsér Dani? Ha Danilovic visszatér a nyáron felcsúti csapatába, mit csinálunk egy kapussal?

Ötödik ok: Mert nincsen sem „legjobb”, sem olyan, hogy „jók”.

A hónap legjobbja szavazásunk az elmúlt 1-2 évben egyre nevetségesebb jelleget öltött, pedig eredetileg egy nagyon nívós, komoly dologról szól és egy normális világban 3-4 játékosnak kellene küzdenie ezért a címért. Most gyakorlatilag olyan játékosok kerülnek ki győztesként, akik egyetlen érdeme, hogy semmi kárt nem okozott a csapatnak az elmúlt meccseken. Nem azért megy a küzdelem, ki lesz a jobb, hanem azért, ki hibázik kevesebbet. Ez pedig szörnyű felfogás – és sajnos a klubon belül nem csak a játékosokra jellemző…


Player Rankings #8:
Mindettől függetlenül álljon itt a pontszáma és rangsora játékosainknak az elmúlt 4 meccs (MTK, Haladás, Videoton, UTE) alapján:

Két távozónk:
Bobko (LBi 22 / -14). Előző pozíció: #3.
Vittek (LBi 34 / +5). Előző pozíció: #5.

holmanvidi#24. Kuti Krisztián (LBi 0 / 0). Pozíció: +1
#23. Ferenczi János (LBi 0 / 0) Pozíció: -1
#22. Bereczki Dániel (LBi 0 / 0) Pozíció: +1
#21. Könyves Norbert (LBi 0 / -15) Pozíció: -5
#20. Szilvási Péter (LBi 0 / -8) Pozíció: -1
#19. Geoffrey Castillion (LBi 1 / -19) Pozíció: -5
#18. Danilo Sekulic (LBi 10 / -8) Pozíció: -3
#17. Mészáros Karol (LBi 35 / +2) Pozíció: -2
#16. Mészáros Norbert (LBi 3 / -34) Pozíció: -6
#15. Takács Tamás (LBi 17 / +17) Pozíció: +5
#14. Verpecz István (LBi 15 / +15) Pozíció: +4
#13. Chuka Derick Ogbu (LBi 5 /+5) Pozíció: új
#12. Nagy Zoltán (LBi 19 / +2) Pozíció: +5
#11. Ognjen Djelmic (LBi 20 / +20) Pozíció: +10
#10. Horváth Zsolt (LBi 23 / -9) Pozíció: változatlan
#9. Szakály Péter (LBi 29 / -9) Pozíció: -1
#8. Völgyi Dániel (LBi 33 / +22) Pozíció: +5
#7. Szatmári Csaba (LBi 38 / +38) Pozíció: +17
#6. Ioan Filip (LBi 36 / -2) Pozíció: +3
#5. Branislav Danilovic (LBi 24 / -22) Pozíció: -4
#4. Tőzsér Dániel (LBi 35 / +9) Pozíció: +3
#3. Aleksandar Jovanovic (LBi 37 / – 3) Pozíció: +1
#2. Holman Dávid (LBi 39 / -4) Pozíció: változatlan
#1. Dusan Brkovic (LBi 40/ +6) Pozíció: +5

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az átigazolási időszak teljesen átrajzolhat mindent. Játékosok jönnek, mennek, így legközelebb márciusi Player Rankingsünk lehet ismét a régi. Reméljük akkor már lesz mit POZITÍVAN értékelni.

Csibu