LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #7

Az idei év első Power Rankings szériájában ismét rangsoroltuk az NB I csapatait az aktuális forma alapján. A tavalyi utolsó részhez képest bizony jó néhány változás történt, különösen az alsóházban, azon belül is a kieső zóna közelében. Lássuk, hogy mely csapatok léptek előre, és melyek este vissza!

powerrankings7

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Kényelmesen robog a harmadik bajnoki címe felé a fehérvári együttes. Két fontos tavaszi rangadóját négy ponttal abszolválta, a Ferencváros otthonában szerzett egy pont különösen értékesnek számít, de a közvetlen üldözőnek számító Honvéd legyőzése is nagy lépés volt az első helyezés felé vezető úton. A három közvetlen üldöző (FTC, Honvéd, Vasas) közül egyik sem tud stabilan jó formát mutatni, így alighanem semmi nem veszélyezteti a Vidi bajnoki címét.

2. Ferencváros (2., 0, )

a Fradinál továbbra sem kerek minden, a tavaszt két döntetlennel kezdték, és hiába nyertek idegenben a derbyn, összességében ez még mindig kevésnek tűnik ahhoz, hogy a Vidit befogják. Ettől függetlenül úgy érezzük, hogy a második hely simán meglesz nekik, emellett pedig rámehetnek az újabb kupagyőzelemre is.

3. Honvéd (4., +1, )

A Kispest nagyon jó rajtot vett tavasszal, fájó pont, hogy elvesztették a Videoton elleni rangadót, de aligha álmodoznak bajnoki címről a Honvédnál, vélhetően beérnék egy dobogós helyezéssel is. Mivel úgy tűnik, hogy a Vasas kipukkadt a tavaszra, ezért a bronzéremre minden esélyük megvan, kis szerencsével még a Fradit is megszorongathatják.

4. Vasas (3., -1, )

Ahogy említettem, a Vasas ereje elfogyni látszik, tavasszal nem jönnek a győzelmek, így pedig lassan feledésbe merül a jó őszi szereplés. Persze aligha bánják Angyalföldön, ha a tavalyi majdnem kiesés után idén „csak” egy negyedik helyezés jutna nekik, bár tudjuk jól, hogy evés közben jön meg az étvágy, és egy ilyen jó ősz után fájó lenne, ha legalább a dobogó nem jönne össze.

5. Újpest (5., 0, )

A pillanatnyilag nyolcadik helyen álló lila-fehérek a bajnokság egyik legkiszámíthatóbb csapata, ősszel sorra halmozták a döntetleneket, aztán a végére elkapták a fonalat. Tavasszal eddig négy pont a mérlegük, fájó pont a Vidi elleni 5-1-es zakó, és a hazai pályán elszenvedett vereség a Fradi ellen. Ettől függetlenül úgy érezzük, hogy egy újabb jó szériával elérhetik az ötödik helyet is – és ezt elsősorban azért mondjuk, mert a többi csapat sokkal kiszámíthatatlanabbul szerepel.

6. Paks (11., +5, )

A Paks pillanatnyilag a liga legjobb formába lévő csapata, így nem meglepő, hogy legutóbbi, debreceni győzelmükkel már a tabella ötödik helyén állnak. Feljebb aligha fognak ennél lépni, egy rosszabb szériával viszont még lejjebb csúszhatnak, lévén hogy kiegyenlített a mezőny. Jelen pillanatban viszont meglesz nekik a felsőház, ha folytatni tudják ezt a szériát.

7. Haladás (7., 0, )

A Haladás volt a téli átigazolási szezon egyik vesztese, hiszen elvesztették több alapemberüket is, eközben pedig nem tudták kellőképp megerősíteni a keretet. Király Gábort továbbra is rendszeres sérülések hátráltatják, így a kulcsemberüknek számító kapusra sem számíthatnak mindig. A tavasszal begyűjtött hat pont nem olyan rossz, különösen hogy legutóbb a Vasas otthonában tudtak nyerni. Mégis úgy érezzük, hogy a felsőház nem lesz meg nekik.

8. MTK (10., +2, )

Nagy menekülésbe kezdtek a kék-fehérek, a telet ugyanis a kieső helyen töltötték, így aztán nem volt meglepő, hogy idő közben edzőt is cseréltek. Tavasszal hat pontot szereztek eddig, ezek közül különösen a Diósgyőr otthonában szerzett három pont volt rendkívül értékes. Ha így folytatják, akkor nem lesznek kiesési gondjaik, bár jelen pillanatban még a veszélyzónában tartózkodnak.

9. Mezőkövesd (6., -3, )

A Haladás mellett a tél nagy vesztese a Mezőkövesd volt, és ez azért különös, mert a játékoskeretük nem feltétlenül gyengült, viszont úgy tűnik, hogy Pintér Attila mégis tud valamit, mert az ősszel szárnyalt a Kövesd, a vezetőedző „váratlan” távozása után viszont Szivics Tomiszlávval már nem jönnek az eredmények. A legnagyobb visszaesést tőlük várjuk, és ha nem figyelnek, még könnyen kiesési gondjaik is lehetnek.

10. Debrecen (9., -1, )

Talán az optimizmus, talán az elfogultság, talán a csapat szeretete mondatja azt velünk, hogy nem fogunk kiesni. Jelenleg nem is állnak így a dolgok, hiszen három pont az előnyünk a kieső helyen álló DVTK-val szemben. Csakhogy a csapat háza tája felől érkező hírek nem túl biztatóak, nincs bizalom Pontes felé, így pedig rendkívül nehéz. A Paks elleni vereség fájó pont volt, majd hogy nem feledtette a DVTK elleni magabiztos sikert. Nagyon nehéz időszak elé nézünk, és lassan ott tartunk, hogy bravúr lenne, ha sikerülne kiharcolni a bent maradást. Bízzunk a legjobbakban.

11. Diósgyőr (8., -3, )

Ha mi siránkozunk, akkor mit mondjanak a Diósgyőr szurkolók? Csapatuk egyetlen pontot sem szerzett tavasszal, és két kiesési rangadót is elbuktak. Ránézésre tehát minden ellenük szól, csakhogy talán a legjobb pillanatban váltottak edzőt, és Bódog Tamás képes lehet felrázni a csapatot. Nem ledolgozhatatlan a hátrányuk, de innentől bravúrokra is szükségük lesz, ha szeretnék elkerülni a kiesést.

12. Gyirmót (12., 0, )

Nagyon nehéz megverni a Gyirmótot tavasszal, de amíg csak döntetleneket tudnak csípni (négy meccsen három iksz és egy vereség), addig nincsenek sokkal előrébb. Jelenleg nyolc pont a lemaradásuk tőlünk, tíz forduló van hátra, és mivel a nehezebb meccseik még csak most következnek, így nem kockáztatunk nagyot, ha biztos kiesőnek tituláljuk őket már most.