LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Álomból valóság

Sikerrel vette az akadályt a Loki női kézilabdacsapata az EHF-kupa selejtezősorozatának 2. fordulójában, hazai környezetben legyőzte a Zaglebie Lubin együttesét. Hétvégén azonban ismét kemény meccs vár Lajtosékra, ezúttal a hazai pontvadászatban kell bizonyítani. Elevenítsük fel, milyen érdekes mérkőzéseket játszottunk az elmúlt években az Érd csapata ellen.

blog27

Zsúfolásig megteltek a Hódos lelátói ugyanis ismét nemzetközi kupameccset játszott csapatunk. Az odavágón minimális vereséget szenvedtünk, kétgólos hátrányt kellett ledolgozni csapatunknak a továbbjutás reményében. Ahogy közeledett a találkozó egyre inkább az a gondolat járt a fejünkben, hogy megismétlődik-e a tavalyi Nantes elleni párharc visszavágója, melyen nem bírták a lányok a rájuk nehezedő terhet és itthon is kikaptunk a francia csapattól, vagy végre megtörik a jég és megszerezzük a hőn áhított győzelmet (a Nyíradony elleni meccset leszámítva, ha nyertünk eddig, azt mindig egy góllal tettük, ami most kevés lett volna). Egész lelátós koreográfiával kezdődött a találkozó, szépen kirajzolódtak a magyar trikolór színei, méltó módon megemlékezve az 1956-os forradalom Hőseiről. Aktívan és jól kézilabdázott csapatunk, magukhoz ragadták a lányok a vezetést, amit csak egy pillanatra engedtek ki a kezükből az első játékrészben. Ahogy pörögtek le a percek, egyre jobban sikerült elhúzni a Lubin csapatától. A szünetben „csak” négy góllal vezettünk, mert időn túli hétméteresét gólra váltotta a vendégcsapat (15-11). Remek játékot láthattunk Madalina Zamfirescutól, fiatal irányítónk eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta az első félidőben. Lotte Grigel góljai és passzai is nagyon hasznosak voltak. Biztató első félidőt láthattunk. Éppen számolhattuk, hogy hátrányunkat ledolgozva már két góllal jobban állunk ellenfelünknél, amikor jött a második félidő, amit a Lubin kezdett jobban, Wazna révén beállós játékuk feljavult, aminek nem találtuk az ellenszerét. Hamar elillant előnyünk és máris azt láthattuk, ismét döntetlenre áll ez a meccs, vagyis ismét megvolt a kétgólos hátrányunk.

Több alkalommal is emberhátrányba került csapatunk, ami azonban serkentőleg hatott a lányokra, némi iróniával azt is mondhatnám segített minket, ha kevesebben, vagy egyenlő létszámban, de kapus nélkül játszottunk. Az utolsó negyedóra döntötte el a párharc sorsát. Lotte Grigel vezére volt csapatunknak, felzárkózott hozzá Punko és Pálsdóttir is. Míg mi egyre jobban felpörögtünk a második játékrész végére, addig a Lubin pont az ellenkező utat járta be, Grzyb és Wojtas sem tudott kiemelkedni, ami védekezésünket dicséri. Az utolsó percek már az ünneplésről szóltak, legalábbis részünkről a lelátón. A lányok végig koncentráltak és nyerték meg a magabiztosan a mérkőzést (26-20). Győzelmünkben elévülhetetlen érdemei vannak a csereként beálló Lajtos Nórinak, aki kiválóan szállt be a meccsbe, hatalmas védéseket bemutatva.

blog29

CSAPAT volt a pályán, méghozzá megfelelő alázattal, hittel, elszántsággal. Az utóbbi időben sokat gondolkodtam Tone Tislej szerepén, mert nem úgy jöttek össze a dolgok ahogyan azt vártam (várhattuk). Ezen a meccsen viszont bizonyította kiváló tudását, a meccset utólag visszanézve időkérései során az a higgadt, de mégis elszánt és céltudatos viselkedése hozzájárult CSAPATUNK győzelméhez. Remek hangulatú, sportszerű mérkőzésen kiharcoltuk a továbbjutást. Ennek a sikernek a kulcsát az új DVSC induló is megfogalmazza: „Együtt harcol a tábor és a CSAPAT!”. Összesítésben 49-45 a DVSC javára, vagyis bejutottunk a selejtező 3. fordulójába.

Vasárnap újabb fontos feladat vár ránk, az elmúlt évek bronzcsapatához látogatunk: az Érd a magyar bajnokság legutóbbi öt kiírásában mindig a dobogó legalsó fokán zárta a szezont. Szabó Edina személyében egy igencsak megosztó személyiség irányítja a Pest megyei csapatot, saját szurkolóikon kívül nem hiszem, hogy nagy népszerűségnek örvend szerte az országban. Emlékezetes mérkőzéseket vívtunk ellenük az utóbbi időkben. A 2015/2016-os szezonban az alapszakaszban és a rájátszásban is találkozott egymással a két klub, sajnos akkor mind a négy meccset az Érd nyerte. A tavalyi szezonban hazai pályán a végletekig kiélezett mérkőzésen 22-22-es döntetlennel zárult az összecsapás, bár ha kissé koncentráltabban és pontosabban játszunk, akkor meg lehblog30etett volna a győzelem is. Érden egy félidőn át tartottuk a lépést a narancs-fekete mezes hazaiakkal, majd a második félidő elején az öltözőben ragadt csapatunk és mire észbe kaptunk már annyira megléptek Klivinyiék, hogy nem sikerült felzárkózni, 23-19 lett a végeredmény.

Azonban nem csak a bajnokságban, hanem a Magyar Kupában is találkoztunk riválisunkkal. Hazai környezetben csak a győzelem volt elfogadható eredmény számunkra, mert egy esetleges döntetlennel ők jutottak volna be az MK Final Four-ba. Volt a meccsnek olyan szakasza, amikor az Érdnek állt a zászló, mégis a DVSC jutott tovább, szívvel lélekkel küzdöttek a lányok, aminek akkor is meglett az eredménye (22-21). Most ismét egymásnak feszül a két gárda. Nézzük, hogyan erősített az új idényre Szabó Edina csapata. Kapusposzton történt a legnagyobb változás ellenfelünk keretében, ugyanis a „hetesölő” Gridnyeva visszavonult, Zeljana Stojak az ESBF Handballhoz igazolt, míg a fiatal Győri Barbara kölcsönben a Vasasnál folytatja ebben az idényben. Szintén a fővárosi piros-kékekhez igazolt a balszélső Fekete Bozsana, Larissa Araujo pedig a Magura Cisnadie csapatát választotta. A több játéklehetőség reményében szintén kölcsönadták beállósukat, Gulyás Vandát az újonc Kecskemétnek. A távozók táborába sorolható Barján Bianka is, aki ezentúl a Vác sikerességéért harcol. Tehát kapust és balszélsőt feltétlenül igazolni kellett a Pest megyei csapatnak. Julie Foggea személyében francia válogatott hálóőr érkezett a magyar válogatott Janurik Kinga mellé a kapuba, szélre érkezett Gávai Szonja Békéscsabáról, valamint Coralie Lassource az Issy Paris együttesétől – a sors fintora, hogy máris bizonyíthat volt csapata ellen, ugyanis az EHF kupa főtáblájára jutáshoz az Érdnek le kell győznie az Issy Paris-t. A svéd válogatott átlövő, Jamina Roberts is Érden folytatja, valamint kölcsönbe érkezett az ETO csapatától irányító posztra Tóth Gabriella.

A 2016-2017-es bajnoki kiírásban eddigi 7 mérkőzéséből 6 alkalommal is győztesen hagyták el a pályát az érdiek, legyőzték a Békéscsaba, Vasas, Kecskemét, valamint az MTK és a Budaörs csapatait, tehát a kiesés ellen harcoló csapatok ellen hozták a kötelező győzelmet, valamint az ETO elleni vereségük is várható volt. Rangadónak indult, ám sima győzelem lett a Siófok elleni mérkőzésük. blog28Eddig 219 gólt szereztek ami fordulónként több mint 30 találatot jelent. Kiemelt figyelmet kell majd fordítanunk jobbszélsőjükre, Katarina Krpez Slezakra, aki eddig 57 alkalommal talált az ellenfelek hálójába. Gólerős játékos továbbá Klivinyi Kinga, akit ha sikerül kikapcsolni a játékból, ellenfelünk egyik méregfogát húzzuk ki. Továbbá nem szabad lőni hagyni a svéd válogatott Robertset, akit eddig leginkább a mérkőzések második felében küldött pályára Szabó Edina. Védekezésük egyik alapja a francia Signate, akit testalkata révén inkább sok mozgásos játékkal lehet megverni. Döntő lehet, hogy milyen napot fog ki Janurik Kinga, mert ha elkapja a fonalat, akkor bravúrok sorozatára is képes, fontos, hogy ne vegye el lövőkedvünket, ha nem sikerül betalálni a válogatottnál is számításba vett hálóőrnek. Nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, de a Lubin legyőzése adhat akkora lendületet a lányoknak, hogy egy remek meccs alakuljon ki ebből a találkozóból. Megtudhatjuk, tudtunk-e előre lépni a tavalyi szezonhoz képest abban a tekintetben, hogy egy nagy siker után egy nagy kudarc következik. Remek példa erre a Mosonmagyaróvár elleni vereségeink vagy a korábban említett Érd elleni kupameccsen elért sikerünk utáni botladozásunk. Reméljük, hogy az EHF-kupában történő továbbjutás megalapozza a sikeresebb bajnoki folytatást!

K&H Liga Női NB I:
Érd – DVSC-TVP
2017. október 29. 18:00
Érd Aréna, Érd Velencei út 39-41
Játékvezetők: Mizsák Dominika – Schmidt Orsolya

A találkozót a DVSC Youtube csatornáján lehet majd figyelemmel kísérni.

Mindent bele Lányok! Hajrá Loki! Hajrá Debrecen!

(képek forrása: dvsckezilabda.hu, haon.hu)