LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Javító dolgozat

Idegenben Siófokon kezdtük meg a női kézilabda NB I 2018-2019-es kiírását. Múlt heti beharangozómban írtam, hogy kézilabdás berekben bizony nagyon elismert nevek igazoltak a Balaton parti városba. Ha a két csapat keretét akarnám összehasonlítani akkor is egyértelműen látszik, hogy a sokkal nagyobb anyagi forrásokkal rendelkező siófokiak játékosállománya kiemelkedhet a magyar bajnokságból. Ennek tükrében akár jogos elvárás is lehet vendéglátóink részéről, hogy a szezon végén érmet akasszanak a játékosok és a szakmai stáb nyakába, de ne szaladjunk ennyire előre.

Szeptember első napjáról a legtöbb embernek az iskolakezdés jut eszébe. Ha úgy vesszük, ezt a gondolatmenetet akár ráilleszthetjük a DVSC SCHAEFFLER gárdájára is. ’Osztályunk’ összetétele jelentősen megváltozott, ráadásul új ’osztályfőnök’ próbálja helyes irányba terelni a tanítványokat. Döcögősen indult az új ’tanév’ hiszen rögtön az első napon egy nagyon nehéz dolgozat várt a lányokra. Akik bár becsülettel gyakoroltak, készültek, mégis elhasaltak. Komolyabbra fordítva a szót, úgy gondolom, hogy ha szoros meccsen, de vereséggel kezdünk nem lett volna ekkora visszhangja ennek az összecsapásnak. Megsemmisítőnek, megalázónak is nevezhető módon törölték fel velünk a Kiss Szilárd Aréna parkettáját.

Tizenhét góllal maradtunk alul a magyar játékosokat mellőző Siófokkal szemben. A felkészülési időszakban mutatott stabil védekezésünknek nyoma sem volt, ott és akkor lőttek gólt a házigazdák amikor és ahol csak akartak. Sérülés miatt nem lehetett a csapat segítségére Oguntoye Viktória és Anna Punko, valamint kényszerpályára került Arany Rebeka. Sajnálatos módon ezúttal Triffa Ági sem brillírozott (bár ebben komoly szerepe volt a laza védekezésünknek). Nagyjából negyed óráig tudtunk lépést tartani a Siófokkal, utána az első játékrész hátralevő perceiben hamar eldőlt az összecsapás végkimenetele. Támadásban nagyon hatékonyan állították meg a Kovács – Grigel – Desptovic triót. Harminc perc alatt mindössze hat alkalommal zörgettük meg a Silje Solberg által védett ketrecet. Bár a második játékrészben támadásban fejlődött a csapat ez a találkozó összképén nem javít túlságosan.

Nem kell szépítgetni a történetet, ellenfelünknél a világklasszis játékosok magas szinten teljesítettek, nálunk viszont Tóvizi Petrán kívül nem láthattunk olyan teljesítményt amire azt lehetne mondani, hogy hozta volna az elvárható szintet. Ha tüzetesebben megnézzük a gólok eloszlását, akkor Kovács Anna esetében elmondhatjuk, a tőle megszokott módon, magabiztosan értékesítette a büntetőket, illetve Jelena Despotovic a maga öt találatával az eredményesebb játékosok közé sorolható. Az előző szezonban a Hódosban is elvert minket a Siófok (legutóbbi 9 meccsünkön nem nyertünk ellenük), akkor Lotte Grigel 12 gólt szerzett, most nem volt eredményes. Akkor azt mondtam, egy fecske nem csinál nyarat, ez csapatjáték, mindenkinek oda kell tennie maga részét. Ezt most is így gondolom, csak közösen sikerülhet a helyes útra térni. Vezetőedzőnkre komoly feladat vár, mert bár ez nagyon nagy pofon volt, visszautalva az iskolai példára, ez egy hatalmas nagy elégtelen lett, mégsem szabad már most leírni ezt a szezont. Meg kell nézni, mi lehetett az oka annak, hogy ismét előjött az elmúlt években már megismert idegenbeli beijedésünknek. Ki kell elemezni a mérkőzést, és a lehető leghamarabb napirendre térni eme fölöttébb csúnyára sikeredett bajnoki nyitányon.

Hamarosan itt az újabb dolgozat, akarom mondani újabb mérkőzés, melyen ki lehet javítani a feltárt hibákat. Bár egy jól sikerült mérkőzés nem feledteti el ezt a nagyarányú vereséget, mégis jó lenne úgy nekivágni a harmadik fordulóban esedékes győri meccsnek, hogy van egy kis sikerélményünk. Ezért is lenne nagyon fontos egy szép győzelem holnap a Békéscsaba ellen. A viharsarkiakat tavaly megérintette a kiesés szele, végül azonban erős tavaszt produkáltak így nem forgott a végletekig veszélyben az NB I-es tagságuk. A csapat vezetőedzője továbbra is Horváth Roland, aki elveszítette több meghatározó játékosát. Komoly érvágás Jovana Kovacevic (Érd) távozása, az átlövő az előző idényben százharminchét találattal volt a lilák gólkirálynője. Kapusposzton is változás történt, távozott Györkös (Alba Fehérvár) és Popovic (?). Helyettük érkezett Balog Judit (Kisvárda) és a junior világbajnok Binó Boglárka (Győri ETO). Előzetesen úgy gondolom, ebben a szezonban is az lehet a csabaiak célja, hogy elkerüljék a kiesést. Ebben nagy fegyvertény lehet a Budaörs felett aratott győzelem hazai pályán. Komolyabb tettekre, előkelőbb pozícióra nem tartom őket alkalmasnak. Nem becsülöm le ellenfelünket, csupán próbálok reális képet adni az erőviszonyokról. Walfisch Mercédesz továbbra is a csapat motorja, lövései talán a legerősebbek a ligában. A nyitófordulóban remekül teljesített még Aleksandra Vukajlovic, valamint Kovács Anett is szépen termelte a gólokat. Zöldi-Tóth Kata és Szögi Tímea is meghatározó szerepet tölt be a lila-fehérek keretében.

Ha az első pillanattól kezdve maximális fordulatszámon fognak pörögni a lányok akkor akár egy fölényes győzelmet is arathatunk. Ehhez minden adott, bizonyítani akaró játékosok, a már megszokott atmoszféra, amely a legjobb az országban. Ha igazak a hírek, a vendégszektorban nem csak csabai szimpatizánsok, hanem a vendégcsapat ultrái is megjelennek majd. Ebben az esetben nem is tudnék jobb péntek esti időtöltést, mint szurkolni a rangadón az ősi rivális Békéscsaba ellen. Legutóbb hazai környezetben december 30-án 31:28-ra vertük meg őket, annak az összecsapásnak a legemlékezetesebb esemény Jeca visszatérése volt, átlövőnk akkor nyolc góllal vette ki a részét a sikerből.

Csapatunkban Anna Punko műtétje után lábadozik, Oguntoye Viki rehabilitációja is tart, Arany Rebeka sorsa kérdéses, mikor ezt a cikket írom még nem tekinthető a DVSC játékosának, bár már a Lokival készül, előző csapata a Vasas mégis mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse ezt az átigazolást. Személy véleményem szerint ez egy aljas, alattomos húzás a fővárosiak részéről, mellyel legtöbbet Rebekának ártanak. Valószínű, hogy Varsányi Nórinak kell végigjátszania a meccset, ne feledjük, legutóbb brillírozott a lilák ellen a viharsarokban! Az biztos, hogy hosszú távra kialakult, kivel számol a szakmai stáb beállós poszton. Korábban Tóvizi Petra öt évvel hosszabbította meg kontraktusát, a napokban pedig Bordás Réka is további négy esztendőre aláírt a DVSC csapatához. Örömteli, hogy a klub bátran nyúl a saját nevelésű játékosokhoz, és nem levitézlett, motiválatlan, tucat légiósokat igazol hegyre-halomra.

Teljenek meg a Hódos lelátói, remegjenek meg a falak! Együtt a győzelemért!

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki!

K&H Liga Női NB I. 2. forduló:

2018 szeptember 7. 18 óra
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

DVSC SCHAEFFLER – Békéscsabai NKSE

Játékvezetők: Hargitai Gábor – Markó Gábor

Iceman

(képek forrása: dvsckezilabda.hu)