LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Karrier a Loki után #2 – Varga József

Hová lettek? Milyen utat jártak be? Várjuk-e visszatérésüket? Cikksorozatunkban a DVSC-t korábban elhagyó játékosok karrierjét vizsgáljuk meg. Hová kerültek, mi lett velük, sikerek, vagy inkább kudarcok várták őket? A sorozatunk második saját nevelésű alanya Varga József.

Varga végigjárta a DVSC akadémiájának ranglétráját, hatalmas tehetségként tartották számon. Utánpótlás nemzetközi tornán volt a torna legjobbja, 21 év alattiak közt is választották a legjobbnak. Megjárta a Létavértest, a DEAC-ot, mielőtt bemutatkozott a Loki nagy csapatában.

Háromszoros bajnok, háromszoros kupagyőztes, kétszeres szuperkupa győztes és egy ligakupa győzelem is áll a neve mellett a DVSC-ben. Mióta elhagyta Debrecent, azóta a Videoton színeiben még egyszer bajnok lett. Megjárta a Bajnokok Ligáját, a Lokiban pedig kirobbanthatatlanná vált a kezdőcsapatból. Eljutott a válogatottságig. Rendszeres jó teljesítményére külföldön is felfigyeltek: 2013-ban a német Greuther Fürthhöz került kölcsönbe. Itt nem tudott meghatározó játékossá válni, a német klub kiesését követően visszatért Debrecenbe. De nem sokáig maradt itt, ismételten külföldre csábították, az angol másodosztályban szereplő Middlesbrough csapata. Alapemberévé vált, posztját tekintve pedig a védekező középpályás pozíciót jobbhátvédre váltotta. Ám hiába a jó teljesítmény, az angol klub nem tudta kivásárolni Vargát, így ismét visszatért Debrecenbe az ekkor 25. életévében járó futballista. Tovább folytatta a Lokiban, a csapat vezére volt továbbra is. Meglőtte a 2014-2015-s szezon legszebb találatát, illetve ugyanabban az évben ő lett az első győztese a Szezon legjobb játékosa díjnak nálunk. Utolsó debreceni mérkőzésén sírva búcsúzott a szurkolóktól a Felcsút elleni találkozón.

Ezt követően jött a váltás, de ezúttal nem külföld, hanem a nagy rivális Videotonhoz szerződött, követve Bódi Ádámot. Sajnos ennek oka valószínűleg az volt, hogy megromlott a játékos és a klub tulajdonosa közt a viszony. Ez vezetett a távozásához. A fehérvári klubnál eleinte alapember volt, később az idegenlégiósok érkeztével viszont már nem számított alapembernek, de így is 46 alkalommal pályára lépett a piros-kékeknél. 2018-ban Felcsútra tette át székhelyét, távozásában jelentős szerepelt vállalhatott a Vidinél korábban légióskodó Danko Lazovic, illetve a szerb légió többi tagja, erre többször is utaltak érintett és nem érintett felek is (emlékezetes egy Felcsút – Vidi meccs végén kerekedett balhé tavalyról, ahol Marko Scsepovics végigüldözte Józsikát a pályán).

Bár eleinte alapember volt a Puskás Akadémiánál, a felcsútiak bő keretének és sérüléseinek köszönhetően kevés lehetőséghez jut napjainkban a 34-szeres válogatott középpályás.

Dzsudzsák esetében nem tettem fel a kérdést, hogy megérte-e elhagynia a Lokit, hiszen azért csak befutott egy jó nemzetközi karriert, még ha nem is akkorát, mint lehetett volna. De Varga esetében feltehetjük a kérdést. Az első németországi próbálkozása nyilván nem érte meg a hat pályára lepésével. Az angol másodosztályban viszont játszott, és hasznos tagja volt csapatának, ez a kölcsönlét megérte mindenképpen. Hazatérése után a Videotonba igazolás ismételte nem volt a legjobb döntés karrierje szempontjából, de a legrosszabb döntés az Felcsút volt. Saját elmondása szerint a nyelvtudás megfelelő megléte volt az egyik hátráltató tényező a légióskodása során.

Nagyon remélem, hogy még nem került teljesen a süllyesztőbe és hazatér Debrecenbe. Hiszen szomorú vagy sem, de véleményem szerint még mindig beférne a kezdőcsapatunkba Haris vagy Kusnyír mellé. Tudna stabilitást adni a védekezésünkben, lehet ki is magaslana ebben a Lokiban.

Szerintem ha itt marad a külföldi kölcsönök után a DVSC-ben, akkor most egy ikonként tekintenénk rá és csapatunkban ő viselné a karszalagot. Tudom, ez nem csak rajta múlt, szomorú, hogy így alakult. Nála mindenképp nagyobb esélyt látok, hogy utolsó 1-2 aktív évében ismét piros-fehérben láthassuk a Nagyerdei Stadionban, hátha rendbe hozható a klub és Varga viszonya. Jelenlegi szerződése szerint jövő nyáron válik ingyen igazolhatóvá, akkorra 33 éves lesz. Esetleg visszavonulását követően, ha a futball világában szeretne maradni, akkor én örömmel venném, ha Debrecenben tevékenykedne valamely pozícióban.

Hajrá Loki!