LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 22/23 – #12 – Értékelés

Lezárván végleg a magunk mögött hagyott 2022/2023-as szezont, megvizsgáljuk, hogy az évad során futó Power Rankings sorozatunkban hogyan alakultak a jóslataink, mikor kit hova vártunk, mennyit tévedtünk. Egyszóval lássuk, hogy melyik csapat milyen szezont zárt!

A csapatnevek után zárójelben az első Power Rankings részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható, az utolsó szám pedig azt mutatja, hogy a 11 rész során hányszor tippeltük meg helyesen a csapat végső helyezését.

1. Ferencváros (1., 0, 11)

Nem meglepetés, hogy a Fradi végső helyezését eltaláltuk év elején, mint ahogy az sem, hogy mind a 11 rész során jó helyre tippeltük őket. Hiába lettek idén a 12 csapatos bajnokság történetében a legkevesebb ponttal bajnokok, ebben pont ez az ijesztő, hogy ilyen borzalmas tavasszal sem volt igazán veszélyben a bajnoki címük. Egyelőre reálisan senki nem tudja felvenni velük a kesztyűt még évekig legalább.

2. KTE (12., +10, , 4)

Nem vitás, hogy a legnagyobb év eleji tévedésünk a KTE megítélése volt, de mentségünkre szóljon, hogy 100-ból 99-en alighanem hozzánk hasonlóan fix kiesőnek várta őket. Ez nagyon hamar megdőlt, és igazából már a téli szünetben biztosra volt vehető a bennmaradásuk, de még akkor is kevesen gondoltuk volna, hogy kitart a lendületük, és nemcsak hogy a dobogós helyet, de konkrétan az ezüstérmes pozíciót is megtartják a szezon végéig. Le a kalappal előttük, az elmúlt évtizedek legnagyobb menetelését mutatták be a magyar fociban.

3. DVSC (5., +2, , 1)

Az év elején óvatos optimizmussal tettük magunkat a felsőházba, de alighanem kevesen hitték volna, hogy ebből dobogós helyezés is kisülhet. Óriási eredmény volt ez az év a csapattól, erről sokszor, sok helyen írtunk és beszéltünk már. Innentől az a feladat, hogy ez ne egy egyszeri, kiugró szezon legyen, hanem innentől kezdve reálisan minden szezonnak hasonló célokkal vághassunk neki. Hosszú évek után ismét rendezett háttér, nyugalom és minőségi keret van Debrecenben, így igazából minden feltétel adott ehhez.

4. Felcsút (3., -1, , 0)

Ilyen anyagi lehetőségekkel minimum a bajnoki címért kellene versenyben lenniük, úgyhogy addig örüljünk, amíg dilettánsok költik el a pénzt és nem építenek jobb csapatot. Személy szerint nagyon örülök, hogy nem indulhatnak Európában, és nem égetik a magyar focit a szereplésükkel.

5. Paks (6., +1, , 3)

Nagyon komoly visszaesés volt ez a részükről a szezon végére, de valahol várható is volt. Én nem magyaráznám ezt azzal, hogy nem akartak nemzetközi szereplést, és direkt bukták e la dobogót. Sokszor mondtuk, hogy a Paks előbb-utóbb ki fog pukkadni, nagyon sokszor volt mázlijuk a szezon közben, és tapasztalhattuk a saját bőrünkön is, hogy ez előbb-utóbb visszaüt. Ettől függetlenül nem bosszankodhatnak, mert korrekt kis szezont futottak.

6. Kisvárda (4., -2, , 3)

Na nem úgy a Kisvárda. A tavalyi ezüstérmes borzasztó tavaszt produkált, alig nyertek meccset, így nemhogy a dobogó, de a felsőházban való helyezés is sokáig necces volt – sőt, volt időszak, amikor felsejlett, hogy akár kiesési gondjaik is lehetnek. Valami nagyon félrement ott az elmúlt fél évben, jó kérdés, hogy ezt egy nyár alatt helyre tudják-e hozni.

7. Mezőkövesd (11., +4, , 1)

A Kövesd szezonját az utolsó néhány meccs megmentette, de összességében elég pocsék idény volt ez nekik, egy pár hetes periódust leszámítva az ősz vége felé. Ők sem tudják évek óta átlépni a saját árnyékukat, és beragadtak a szürke középcsapat szerepbe. Ha valóban távozik több kulcsjátékos is a nyáron, akkor jövőben is a kiesés elkerülése lehet a céljuk.

8. Újpest (10., +2, , 1)

Semmi extra, csak a szokásos újpesti körforgás: meghiúsult tulajdonosváltás a nyáron -> későn érkező és rendszerint gyenge nyári igazolások -> beragadnak a rajtnál, az ősz végén kieső helyen vannak -> télen igazolnak valakit, aki tavasszal megmenti a seggüket -> a szezon végére felkúsznak a középmezőnyben -> és kezdődik az egész elölről.

9. ZTE (8., -1, , 0)

Egerszegen idén aligha bánják, hogy a tavasz kínlódósra sikeredett a bajnokságban, hiszen történetük során először behúzták a Magyar Kupát. Mindenesetre intő jel volt ez a fél szezon, hogy jövőre nehogy kiesési gondjaik legyenek, pláne a nemzetközi szereplésből adódó pár meccstöbblet miatt.

10. Videoton (2., -8, , 0)

Az egész szezon legnagyobb csalódását a Vidi produkálta, amely a legvégsőkig a kiesés ellen küzdött, és nem rajtuk múlt, hogy nem véreztek el. Aztán azóta kiszállt a főszponzor is, rengeteg őskövület, korábbi kulcsember fog távozni. Egy korszak alighanem véget ért, bajnoki álmokról szó sem lehet a következő években, de még lehet, hogy a dobogó is igencsak messze lesz tőlük.

11. Honvéd (7., -4, , 5)

Szintén nagy csalódás volt a Honvéd szereplése, amely valamilyen szinten rászolgált a kiesésre, hiszen évek óta pengeélen táncoltak, és mindig megmenekültek valahogy a végén. Van azért egy erős fiatal társaság, akikkel képesek lehetnek visszajutni, de esetükben is sürgető lenne az, ami nálunk megtörtént a kieséskor: változás a vezetőségben.

12. Vasas (9., -3, , 8)

A Vasas előzetes megítélése hasonló volt a Kecskeméthez, csak fordítva. Bár mi összességében az alsóház közepére vártuk őket, szerkesztőségünkben is volt olyan, aki simán felsőházba, vagy épp a dobogóra tette őket. Viszon ez a ‘vásároljuk össze jó sok pénzért a jól csengő magyar focistákat’ projekt nagyon csúnyán megbukott, ami anyagilag is odavágott picit az angyalföldieknek. Most megvágott büdzsével és gyengébb kerettel kell majd kiharcolniuk a visszajutást.