LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 23/24 – #1

Elstartolt az NB I 2023-2024-es idénye! Idén is útjára indítjuk Power Rankings rovatunkat, melyben három fordulónként erősorrendet állítunk fel a mezőnyt tekintve. Az idei első részben ismét picit a sötétben tapogatózunk: az év eleji tippjeinkből viszonylag kevés szokott bejönni… Lássuk, hogy mit várunk ezúttal!

A csapatok neve után zárójelben az előző évi bajnoki helyezés, illetve az általunk megtippelt végső helyezés átlaga látható.

1. Ferencváros (1., 1.33)

Ez minden szezonban egy egyértelmű tipp, ám az átlagpontszámból látható, hogy ezúttal nem mindenki veszi ezt tutira… Titkon reménykedünk abban, hogy megtörhető a Fradi dominanciája, de lássuk be, erre egyelőre kevés esély mutatkozik.

2. DVSC (3., 1.83)

Saját csapatunk helyezésével nyilván picit optimisták, már-már elfogultak vagyunk, pláne hogy két tipp is érkezett a bajnoki címre. A mezőny többi tagjához képest valóban jól nézünk ki, de a Fradi azért még más szint. És hát nem árt azért óvatosnak lenni, azért ez mégiscsak az NB I. Ha a tavalyi szereplésünket sikerülne megismételni, vagy csak minimálisan előre lépni, azzal már mindenki elégedett lenne – mint ahogy ezzel a megjósolt második hellyel is.

3. Felcsút (4., 2.83)

Nem sokat igazoltak eddig a nyáron, inkább távozók voltak. Mintha visszább fogták volna magukat, és ténylegesen próbálnának fiatalokra építeni. Egyelőre sötét lónak számítanak, teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit várhatunk tőlük – mi lennénk a legboldogabbak, ha a tippünk nem jönne be, és nem végeznének a dobogón.

4. Újpest (8., 4.67)

Talán meglepő lehet, hogy ennyire előre várjuk őket, de most nem hagyták az utolsó pillanatokra, illetve a tavaszra az erősítéseket, talán sikerült már most egy stabil felsőházas keretet összerakniuk, és lényegében nüanszok döntenek, így a 4-10. hely bármelyikén végezhetnének, egyik sem lenne igazán meglepő. De mi most a negyedik helyet jósoljuk a liláknak.

5. KTE (2., 5.33)

Az előző kiírás meglepetéscsapata nem igazán gyengült, az állandóság lehet az erényük, de a mezőny már fel van rájuk készülve, talán picit ki is ismerte a játékukat, és ott lesz nekik a nemzetközi szereplés miatti kettős terhelés, legalábbis a szezon elején. Kiesési gondjaik nem igen lesznek, a felsőház idén is meglehet nekik, de az sem kizárt, hogy ezúttal is harcban lesznek a dobogóért.

6. Paks (5., 5.50)

Vajon zsinórban negyedszer is ők adják a gólkirályt? Ki pótolja Varga Barnabást, Könyves, vagy Beke? Vagy a veterán Böde fűzi be az oktatófilmet a mezőnynek? Bognár Gyuri a garancia arra, hogy idén sem lesznek unalmasak a Paks meccsei, de ez a fajta hektikusság továbbra sem predesztinálja őket többre egy stabil középcsapatnál.

7. ZTE (9., 7.67)

A Magyar Kupa címvédője ezúttal is viszonylag fiatal kerettel száll harcba. A kispadon érezni a gyenge pontot, Boér Gábor nem tűnik jó választásnak, lehet, hogy az Egerszeg szekerét ebben a szezonban is egy edzőváltás tolja majd meg. Mindenesetre ezt a hetedik helyet alighanem aláírnák sokan a szurkolóik közül így a szezon előtt.

8. Videoton (10., 7.83)

A tavalyi év negatív meglepetése volt a Vidi szereplése, nem sokon múlt, hogy a Vasas mellett ők legyenek a másik kieső csapat. A nyáron távozott a névadó szponzor, számos rutinos játékos, akik helyére inkább fiatalokat szerződtettek. Kimondott cél a bennmaradás kiharcolása, magyarul visszaszürkült a magyar foci posványába a fehérvári csapat, és egy sima középcsapat lesznek, mint szinte mindenki más.

9. Kisvárda (6., 8.50)

Kisvárdán is lejjebb adtak a célokból, szintúgy a bennmaradás kiharcolása a cél. Itt is távoztak kulcsemberek, Révész Attila pedig vészjósló kijelentéseket tett. Nem tűnik úgy, hogy folytatni tudják tehát a két éve megkezdett bravúros szereplést, és ezúttal inkább hátrafelé kell majd tekintgetniük egész évben.

10. DVTK (újonc, 10.33)

Az egyik újonc minden évben bennmarad. Erre idén is van esély, mivel elég kiegyenlítettnek tűnik a mezőny, de hogy vajon a DVTK-nak sikerül-e bennmaradni, az hatalmas talány. A légiósok garmadáját szerződtető miskolciak erejét szinte lehetetlen így látatlanban belőni, alighanem kell 5-6 forduló, hogy reális képet kapjunk az erőviszonyokról. Talán az irántuk érzett szimpátiánk mondatta azt velünk, hogy sikerül bennmaradniuk…

11. Mezőkövesd (7., 10.50)

A Kövesd számára már az előző szezon vége is necces volt, de egy huszáros hajrával végül simán bennmaradtak. Viszont távoztak kulcsemberek, Kuttor Attila pedig egyszer már belebukott ebbe a projektbe. Érzésünk szerint a Kisvárda – Kövesd – Diósgyőr hármas egyike lesz az egyik búcsúzó, és most előzetesen a Mezőkövesdet látjuk kiesőnek.

12. MTK (újonc, 11.67)

Az MTK folytathatja a liftezős hagyományokat: bár ezúttal nem követték el azt a hibát, hogy teletömik légiósokkal a keretüket, de így is jócskán összevásárolták a honi mezőny magyar játékosait. Vannak jónak tűnő nevek, de a Németh – Zsóri csatárpáros első ránézésre nem tűnik olyannak, amivel benn lehet maradni… Aztán persze ki tudja: annyira pici különbségek vannak idén a mezőny csapatai között, hogy gyakorlatilag 2-3 csapat kivételével egyetlen csapat kiesése sem lenne meglepő.