LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Két évtized után ismét „delelünk” az NB I-ben

A 2000-es évek óta nem volt olyan „élményben” részünk, mint ami a holnapi nap vár ránk: a hétvégi ebéd mellé megnézhetjük a Loki bajnoki meccsét. Szombaton 12:30-tól ugyanis a Mezőkövesd otthonában lépünk pályára, és bizony nagyon fontos lenne a 3 pont begyűjtése, már csak azért is, mert egy elképesztően nehéz sorozat vár ránk a következő hetekben.

Lement a bajnokság első harmada, és eddig eléggé felemás érzéseink lehetnek: biztató és csalódáskeltő mérkőzések és teljesítmények váltogatták egymást, de ha azt vesszük alapul, hogy mennyire peches időszakon vagyunk túl, nem lehet okunk a panaszra: a bajnokságban jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, mellette a Magyar Kupában is versenyben vagyunk még (bár a Fradi mint következő ellenfél nem javítja a hosszú távú esélyeinket), és van pár olyan játékosunk, akikben ott a potenciál, hogy idővel jó pénzért értékesítsük őket, ami által tovább lehet építeni a csapatot. (Igen, tudom, hogy sokak ezt úgy élik meg, hogy kiárusítják a csapatot, de valójában éppen ez vezethet az előrelépéshez.)

Mielőtt rátérnék a Mezőkövesd elleni mérkőzésre, érdemes kicsit elidőzni amellett a kérdés mellett, hogy mit is gondoljunk a dél környéki kezdési időpontokról, mivel ez egy régi-új élmény lehet.

Ha körülnézünk az európai futballban, azt láthatjuk, hogy alapvetően nem egyedi eset az, hogy ennyire korán kezdődnek mérkőzések, habár inkább vasárnap, semmint szombaton szokott mindez előfordulni. Olaszországban pl. a nyári időszakot leszámítva (amikor nagyon meleg van) gyakorlatilag minden vasárnap rendeznek egy mérkőzést 12:30-tól. A spanyoloknál sokáig ment a hűvösebb időszakban a vasárnap deles kezdési időpont, de a 2020/21-es szezonban kivezették a rendszerből. Emellett vasárnaponként ilyesmi tájt szokott kezdődni találkozó a franciáknál (13:00) és a hollandoknál (12:15) is. Egyedül az angoloknál jellemző, hogy nem vasárnap, hanem szombaton játszanak korán, náluk régi hagyomány a 12:30-as kezdés (az időeltolódás miatt nálunk 13:30-as), a Premier League-ben és a Championship-ben egyaránt. A németek ezzel szemben nem szoktak dél környéki időpontra rakni Bundesliga1-es meccset, viszont a Bundesliga2-ben szombaton (13:00) és vasárnap (13:30) is kezdődnek korán összecsapások. Mint ebből a kis körképből is kiderülhet, viszonylag gyakori, hogy a hétvégi ebéd mellé futballmérkőzés is dukál, ez inkább csak nálunk kopott ki az elmúlt bő egy évtizedben a hagyományokból, és érezhetően a szurkolók sem rajonganak Magyarországon ezért a szokásért. Ennek viszont történelmi okai is vannak, ami nagyban köszönhető az RTL Klubnak.

A 2003/04-es szezonban hazánkban már megjelent az előszele egy új trendnek, miszerint kifejezetten korai, dél körüli időpontban is kezdődnek bajnoki mérkőzések, de aztán az RTL Klub égisze alatt, a 2004/05-ös szezonban valami egészen szürreális események következtek: mivel a délutáni műsorsáv telített volt, ezért bevezették a délelőtti mérkőzéseket. Ezek rendszerint 11:20-kor vagy 11:30-kor kezdődtek, de a legszélsőségesebb esetet a 2005. április 3-án lejátszott MTK-FTC 3:1-es találkozó jelentette, amely 10:50-kor (!) vette kezdetét. Ez a tendencia a következő idényben (2005/06) is kitartott, majd a 2006/07-es kiírástól kezdve megszűnt (még néhány 13:00-kor vagy 13:30-kor kezdődő meccset feljegyezhettünk, de ezek már nem jelentettek annyira extrém példákat, és nem is voltak rendszeresek). Viszont abban a két szezonban, amikor menetrendszerűen rendeztek délelőtt mérkőzéseket, nekünk is jócskán kijutott a jóból: a 2004/05-ös kiírásban ötször, a következőben pedig hétszer is 11:30-kor kezdtünk. Az ellenfeleink viszonylag kiszámíthatóak voltak, mivel jellemzően rangadókat pakoltak ezekbe az időpontokba: FTC (4x), UTE (3x), Vidi (2x) ,Győr (2x), ZTE (1x). Mint látható, a Fradi elleni összes találkozónk délelőtt volt, de az Újpest ellen is majdnem mind, illetve a 2005/06-os szezonban a Vidi és a Győr ellen is oda-vissza ekkor játszottunk. Egyébként ezeken az összecsapásokon 6 győzelmet, 3 döntetlent és 3 vereséget hoztunk össze, ami ahhoz mérten, hogy ezek voltak a legnehezebb meccseink, nem rossz tendencia. Mindenesetre annyira nonszensz volt az, hogy délelőtt, gyakorlatilag ebéd helyett rendezték meg ezeket a találkozókat, hogy a szurkolókban érthető módon javarészt negatív emlékek maradtak, így talán nem is véletlen, hogy ilyen sokáig nem került napirendre újból a korai kezdési időpont az NB I-ben.

Pár hete azonban az M4 Sport úgy döntött, hogy átstrukturálja a kezdési időpontokat, aminek a részeként szombatra és vasárnapra is került egy-egy ebéd környéki mérkőzés. Három forduló le is ment így, és érdekesség, hogy mostani ellenfelünk, a Mezőkövesd azóta fixen ebbe az idősávba költözött: a ZTE (12:45), a Kisvárda (12:30) és az MTK (13:15) ellen is „deleltek”. Nekünk viszont ez lesz az első ilyen élményünk az NB I-ben majdnem két évtized után, habár érdekesség, hogy a 2020/21-es szezonban, az NB II-ben két találkozót már játszottunk ebédidőben: a Nyíregyháza elleni hazai 1:1 (12:15) nem különösebben sikerült jól, ugyanakkor a pécsi vendégszereplés során elért 2:0-ás győzelem (12:45) szép emlék lehet. És most lássuk, mire számíthatunk holnap.

A Mezőkövesd ebben a szezonban az egyik fő kiesőjelölt, és a jelenlegi, tabellán elfoglalt helyezésük is ezt mutatja. A múlt héten viszont hazai pályán el tudták kapni a gyengélkedő MTK-t (1:0), így lélektanilag jobb helyzetben vannak, mint egy-két héttel ezelőtt. Nekünk azonban ez sem lehet kifogás: ha tényleg a tabella elejéhez akarunk tartozni, akkor az ilyen találkozókat hozni kell. Mint arról az elmúlt hetekben rendszeresen írni szoktam, nagyon fontos lenne, hogy visszataláljunk a stabil idegenbeli játékunkhoz, amiben segítséget jelenthetne, ha végre teljes értékűen visszatérne Dreskovic a sérüléséből: ebből a szempontból különösen biztató lehet, hogy a Győr ellen már be tudott csereként állni a mérkőzés végén. Most még nem bízom benne, hogy kezdőként bevethető lesz, de talán szép lassan erre is sor kerülhet. Bárány viszont ott lehet a kezdőben, mivel szerencsére nem bizonyult súlyosnak a felcsúti sérülése. Az ő játéka nagyon kell a Lokinak, és a lelkem mélyén reménykedem benne, hogy a jelenlegi helyzetben talán a válogatottnak is…

Én a magam részéről nem számítok gólfesztiválra, és ha ez tényleg így lesz, az talán a korábbi mezőkövesdi vendégszerepléseinket alapul véve (ha nyertünk, akkor jellemzően 1:0-ra) inkább nekünk kedvez. Persze tény, hogy ugyanezt mondtam a nyitóforduló előtt is, aztán mégis egy viszonylag sok gólos találkozón mi nyertünk 3:1-re, Loncar remeklésének hála. Ezt az eredményt nem meglepő módon most is aláírnánk, de idegenben ritkán szoktunk tudni ennyire meggyőző teljesítményt nyújtani. Ettől függetlenül, ha nem kezdjük annyira dekoncentráltan a meccset, mint az elmúlt időszakban többször is, akkor szerintem meglesz a győzelem.

A mérkőzés szombaton 12:30-kor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.

Hajrá, Loki!

Enderson


Zárszóként pedig egy felhívás: egy korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy készül majd egy szurkolói kérdőív. Ennek most jött el az ideje, így kérjük, hogy segítsétek a kutatást egy kitöltéssel, köszönjük!