LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Játékosfigyelő – középpályások

Játékosfigyelő – középpályások
A rovat harmadik része – a címnek megfelelően – a középpályásokkal foglalkozik. Itt van a legkönnyebb dolgunk, hiszen több, tehetséges, ráadásul magyar fiatal a figyelem középpontjába kerülhetne, de nem akarunk bibliai mennyiségű írást készíteni. Így kiválogattuk azokat, akik már magyar elsőosztályú tapasztalattal rendelkeznek, gólokat és gólpasszokat jegyeznek. Egyikük azonban kicsit ismeretlennek számít, habár a mostani szezonban alapembernek számít csapatában, tehetséges és kreatív.
Kezdjük is mindjárt vele, Kovács István a Szombathelyi Haladás tizenkilenc esztendős játékosa. A posztja irányító középpályás, tehetsége és tudása megvan, ez nem is meglepő, hiszen szombathelyi, akárcsak Koman. A saját nevelésű jobb lábas játékos 2009-ben mutatkozott be az élvonalban, azóta tíz NBI-es mérkőzést játszott, a futó szezonban robbant be a köztudatba. 2008-tól 2011-ig három meccsen lépett pályára, összesen ötvenkét percet játszott. A mostani idényben mind a hét meccsen pályára lépett, négyszázharminchat játékperccel rendelkezik. Aczél Zoltán vezetőedző bízik benne, amit jó játékkal hálál meg, hiszen a második fordulóban a Honvéd ellen a szünetben állt be, hat percre rá tizenegyest harcolt ki. Játszott az U18-as nemzeti csapatban is, most a bajnokságban bizonyít. A transfermarkt.de szerint az értéke hetvenötezer euró, szerződése 2015 nyárig szól.
Második kiszemeltünk Kulcsár Kornél Kaposvárról, akit már Olaszországból is figyelnek. Ő is irányítóként játszik, az idei szezonban megkapta a 10-es mezt is. A nagyatádi születésű Kulcsár novemberben lesz húsz éves. Szintén játszott mind a hét meccsen, ezeken négyszázötvennégy játékperccel rendelkezik. A Kaposvár nem indította jól a szezont, de amikor minden bejött, akkor Kulcsár is kitűnően játszott. A Videotont győzték le két góllal, az irányító nagy szerepet vállalt ebben, gólpasszt adott, veszélyes lövéseket eresztett meg. Kulcsár Kornél a 2009-2010-es idényben mutatkozott be az élvonalban Prukner László kezei alatt, tizenkettő mérkőzést játszott. A következő bajnokságban Sisa Tibor vette át a Somogy megyei csapatot, a középpályás húsz meccset kapott, de Sisa nem mindig kezdette. Ez helyes döntés volt az edző részéről, le is nyilatkozta, hogy fejlődése szempontjából így az ideális. A német portál szerint játszott kétszer az U21-es válogatottban, piaci ára 200 ezer euró.
A következő játékos szintén kaposvári, Balázs Benjámin, aki a Róth-féle U21-es válogatott alapembere. Csapatában a baloldalon játszik, onnan befelé cselezve jobbal lő, de a ballábával is be tudja adni a labdát. 2009-ben kapott profi szerződést, majd Prukner kezei alatt be is mutatkozott az NBI-ben, huszonnégy mérkőzésen kapott lehetőséget. A következő szezonban az összes bajnokin játszott, meg is szerezte első gólját tavasszal egy három nullára megnyert meccsen a Siófok ellen. A mostani idény első két meccsét sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, de a következő ötön négyszáztizennyolc percet kapott, a hetediken gólt is sikerült szereznie, ami egy gólzáporos meccs volt. Összesen ötvenkilenc NBI-es mecsel rendelkezik, tehát már tapasztaltnak számít. Mint fentebb írtam, ő is utánpótlás válogatott, az U21-ben négy meccsen játszott, és már szerzett is egy gólt. A transfermarkt becslői szerint az értéke negyed millió euró.
A következő játékos közel lakik Kaposvárhoz, de nem Somogy megyei, a Pécs játékosáról Nagy Olivérről van szó. Kimondottan tehetséges srác, habár az utóbbi időben eltűnt kicsit, de most újra láthatjuk. Várhidi Péter is ódákat zeng róla, mindig azt mondja, hogy Nagyban van még több. A huszonkét éves szélső az Újpest neveltje, már 2006-ban bemutatkozott az élvonalban, huszonegy mérkőzésen szerepelhetett, szerzett is egy gólt. A 2007-2008-as idény őszi felében ötször játszott, egy gólt lőtt, de januártól már a másodosztályú Pécs játékosa. Rögtön alapember lett a mecsekaljaiaknál, a feljutásig összesen hatvanhét meccse volt, tizenegy gólt lőtt. Ebben az időszakban bajlódott kisebb-nagyobb sérülésekkel is. Szintén játszott az idei hét bajnokin, és már kettő gólt szerzett, az egyiket a Fradi ellen az Üllőin. Az értéke 100 ezer euró.
Az utolsó játékost vehetjük középpályásnak, támadónak és csatárnak is. Mindegy is, hogy mi posztjának pontos megnevezése, a lényeg az, hogy gólerős. Gyurcsó Ádám a fókuszban. Gyurcsó a Videoton játékosa, per pillanat Kecskeméten focizik kölcsönben. Az NBII-ben hat meccsen játszott a 2009-2010-es szezonban, de következő idény volt az övé, hiszen a másodosztályban harminc meccsen tíz gólt lőtt, valamint bemutatkozott az élvonalban is. Az Európa Liga selejtezőin két meccsen játszott. A folyó bajnokságban nem meglepő, hogy játszott az eddig fordulókban, de az már igen, hogy négy gólt szerzett. Ráadásul nem is akármilyeneket! Szivics mester sem számított arra, hogy ennyire be fog válni. Az év végéig van kölcsönben a hírös városban, a Vidi valószínűleg ragaszkodni fog hozzá. Az ára 75 ezer euró a transfermarkt szerint.
Tehát a fent felsorolt középpályásokban van a legtöbb spiritusz, nagyon ügyesek, kreatívak, ráadásul rúgótechnikájuk kivételes. Kulcsár nagyon jól lát a pályán, Sisánál kitűnő kezekben, valószínűleg jó kis irányítót fog faragni belőle. Gyurcsó eddig teljesítménye pedog magárt beszél.

22A rovat harmadik része – a címnek megfelelően – a középpályásokkal foglalkozik. Itt van a legkönnyebb dolgunk, hiszen több tehetséges, ráadásul magyar fiatal is a figyelem középpontjába kerülhetne, de nem akarunk bibliai mennyiségű írást készíteni. Így kiválogattuk azokat, akik már magyar elsőosztályú tapasztalattal rendelkeznek, gólokat és gólpasszokat jegyeznek. Egyikük ugyan kissé ismeretlennek minősül, ám a mostani szezonban alapembernek számít csapatában, tehetséges és kreatív.

 23Kezdjük is mindjárt vele, Kovács István a Szombathelyi Haladás tizenkilenc esztendős játékosa. A posztja irányító középpályás, tehetsége és tudása megvan, ez nem is meglepő, hiszen szombathelyi, akárcsak Koman. A saját nevelésű jobb lábas játékos 2009-ben mutatkozott be az élvonalban, azóta tíz NBI-es mérkőzést játszott, a futó szezonban robbant be a köztudatba. 2008-tól 2011-ig három meccsen lépett pályára, összesen ötvenkét percet jutott neki. A mostani idényben mind a hét meccsen pályára lépett, négyszázharminchat játékperccel rendelkezik. Aczél Zoltán vezetőedző bízik benne, amit jó játékkal hálál meg, hiszen a második fordulóban a Honvéd ellen a szünetben állt be, hat percre rá tizenegyest harcolt ki. Játszott az U18-as nemzeti csapatban is, most a bajnokságban bizonyít. A transfermarkt.de szerint az értéke hetvenötezer euró, szerződése 2015 nyárig szól.

24Második kiszemeltünk Kulcsár Kornél Kaposvárról, akit már Olaszországból is figyelnek. Ő is irányítóként játszik, az idei szezonban megkapta a 10-es mezt is. A nagyatádi születésű Kulcsár novemberben lesz húsz éves. Szintén játszott mind a hét meccsen, ezeken négyszázötvennégy játékperccel rendelkezik. A Kaposvár nem indította jól a szezont, de amikor minden bejött, akkor Kulcsár is kitűnően játszott. Amikor a Videotont győzték le két góllal, az irányító nagy szerepet vállalt benne, gólpasszt adott, veszélyes lövéseket eresztett meg. Kulcsár Kornél a 2009-2010-es idényben mutatkozott be az élvonalban Prukner László kezei alatt, tizenkét találkozón játszott. A következő bajnokságban Sisa Tibor vette át a Somogy megyei csapatot, a középpályás húsz meccset kapott, de Sisa nem mindig kezdette. Ez helyes döntés volt az edző részéről, le is nyilatkozta, hogy fejlődése szempontjából így az ideális. A német portál szerint játszott kétszer az U21-es válogatottban, piaci ára 200 ezer euró.

 

25A következő játékos szintén kaposvári, Balázs Benjámin, aki a Róth-féle U21-es válogatott alapembere. Csapatában a baloldalon játszik, onnan befelé cselezve jobbal lő, de a bal lábával is be tudja adni a labdát. 2009-ben kapott profi szerződést, majd Prukner kezei alatt be is mutatkozott az NBI-ben, huszonnégy mérkőzésen kapott lehetőséget. A következő szezonban az összes bajnokin játszott, meg is szerezte első gólját tavasszal, egy három nullára megnyert összecsapáson a Siófok ellen. A mostani idény első két meccsét sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, de a következő ötön négyszáztizennyolc percet kapott, a hetediken gólt is sikerült szereznie, ami egyébként egy gólzáporos meccsre sikeredett. Összesen ötvenkilenc NBI-es meccsel büszkélkedhet, tehát már tapasztaltnak számít. Mint fentebb írtam, ő is utánpótlás válogatott, az U21-ben négy meccsen játszott, és már szerzett is egy gólt. A transfermarkt becslői szerint az értéke negyed millió euróra rúg.

26A következő játékos közel lakik Kaposvárhoz, de nem Somogy megyei, a Pécs játékosáról Nagy Olivérről van szó. Kimondottan tehetséges srác, habár az utóbbi időben eltűnt kicsit, de most újra láthatjuk. Várhidi Péter is ódákat zeng róla, mindig azt mondja, hogy Nagyban még több rejlik. A huszonkét éves szélső az Újpest neveltje, már 2006-ban bemutatkozott az élvonalban, huszonegy mérkőzésen szerepelhetett, szerzett is egy gólt. A 2007-2008-as idény őszi felében ötször játszott, egy gólt jegyzett, de januártól már a másodosztályú Pécs játékosa. Rögtön alapember lett a mecsekaljaiaknál, a feljutásig összesen hatvanhét találkozón lépett pályára, s tizenegy gólt lőtt. Ebben az időszakban bajlódott kisebb-nagyobb sérülésekkel is. Szintén játszott az idei hét bajnokin, és már kétszer volt eredményes, például a Fradi ellen az Üllőin. Az értéke 100 ezer euró. Igaz ez a becslés meglehetősen idejétmúltnak tűnik.

 

27Az utolsó játékost vehetjük középpályásnak, támadónak és csatárnak is. Mindegy is, mi posztjának pontos megnevezése, a lényeg az, hogy gólerős. Gyurcsó Ádám a fókuszban, aki a Videoton játékosa, de per pillanat Kecskeméten focizik kölcsönben. Az NBII-ben hat meccsen játszott a 2009-2010-es szezonban, de a következő idény volt igazán az övé, hiszen a másodosztályban harminc meccsen tíz gólt lőtt, valamint bemutatkozott az élvonalban is. Az Európa Liga selejtezőin két meccsen játszott. Így nem meglepő, hogy a most zajló bajnokságban is komoly szerep hárult rá az eddigi fordulókban. De az már igen, hogy ezeken négy gólt szerzett. Ráadásul nem is akármilyeneket! Szivics mester sem számított arra, hogy ennyire be fog válni az ifjú titán. Az év végéig pallérozódik kölcsönben a hírös városban, utána a Vidi valószínűleg ragaszkodni fog hozzá. Az ára 75 ezer euró a transfermarkt szerint, ám ő is folyamatosan növeli az értékét.

 

A fent felsorolt középpályásokban van a legtöbb spiritusz, nagyon ügyesek, kreatívak, ráadásul rúgótechnikájuk kivételes. Kulcsár nagyon jól lát a pályán, Sisánál kitűnő kezekben, valószínűleg jó kis irányítót fog faragni belőle. Gyurcsó eddig teljesítménye pedig önmagárt beszél.

(A képek forrása: kecskemetite.hu, rakoczifc.hu, nso.hu, haladas.hu, figyeloszemek.hu)