LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Játékosfigyelő – csatárok

28A rovat negyedik, és egyben utolsó részében azokat a játékosokat vizsgáljuk, akiknek a góllövés a feladatuk. Szó lesz azokról, akik az elmúlt évben mutattak nagyon jó teljesítményt, de a mostani szezonban formájuk visszaesett, betegségek és sérülések hátráltatták őket. Megemlítjük azt a játékost, aki nagyon jól kezdte a szezont, valamint egy még ismeretlen csatárt is, aki roppant ígéretesnek tűnik.

 29Kezdjük azzal a támadóval, aki élete első élvonalbeli meccsén két góllal járult hozzá a Kaposvár legyőzéséhez. Ezen a mérkőzésen Lázár Bence fantasztikus teljesítményt nyújtott. Idén tavasszal töltötte be a huszadik életévét, az Újpest saját neveltje. A tavalyi őszi szezont a lila-fehérek második csapatánál kezdte, ahol nem számított alapembernek, hiszen csak háromszor volt kezdő, tizennégy mérkőzésen, habár ezeken öt gólt szerzett. Tavasszal az Újpestnél nem ritka sérüléshullám volt tapasztalható, így Lázár felkerülhetett az első csapathoz, ahol a már fent említett meccsen be is mutatkozhatott több társával egyetemben. Az előző fél szezon ragyogóan sikerült neki, amit a tizenhárom meccsen lőtt nyolc találata bizonyít. A mostani idényben még nem vette fel a ritmust, sérüléssel is bajlódott, öt meccsen lépett pályára, de az idei első gólja még várat magára. Nemcsak Róth Antal számít rá az U21-es válogatottnál (ha nem lenne mindig valami egészségügyi problémája), hanem már Egervári is behívta az Izland elleni keretbe, pályára azonban nem lépett. Nagyon jó adottságokkal rendelkezik, gyors, jól cselez és a fizikuma is átlagon felüli. A transfermarkt szerint a kontraktusa 2014 nyaráig szól, értéke negyedmillió euró.

30A második kiszemelt Tischler Patrik, aki tavaly kiesett az MTK-val az élvonalból, nyáron sokan biztosra vették, hogy ő is eligazol, de tudjuk, hogy a fővárosiak mennyit kérnek egy-egy játékosért. Kimondott center, de szabadrúgásból is szerzett már hatalmas dugót. A szintén húsz éves csatár az agárdi Sándor Károly Akadémia neveltje. A 2008-2009-es valamint a 2009-2010-es idényben összesen tizenöt NBII-es, és négy NBI-es meccsen játszott. A másodosztályban négy gól szerzett, az elsőosztályban a REAC elleni utolsó fordulóban állt be csereként, majd meglőtte első élvonalbeli gólját 2009 májusában. A tavalyi szezonban figyelt fel mindenki kimagasló teljesítményére, hiszen az NBI-ben huszonkilenc meccsen tizenkét gólt lőtt, valamint egy másodosztályú bajnokin is betalált. Az MTK most az NBII-ben vitézkedik Tischlerrel a soraiban, aki a két lejátszott fordulóban már két gólt jegyez. Szintén tagja volt az utánpótlás válogatottaknak, az U19-ben öt meccsen egy gól a termés, az U21-ben háromszor kapott lehetőséget. A német portál szerint szerződése és értéke is azonos Lázáréval.

 

31A most következő játékost idén ismertük meg, névjegyét már letette, csakúgy, mint csapata. Horváth Zsolt a Pécs saját nevelésű játékosa, nem klasszikus ék, inkább a szélről érkezik a kapu elé, hasonló felfogásban játszik, mint anno Feczesin Debrecenben. Az élvonalban már a 2005-2006-os szezon tavaszi felében bemutatkozott, de akkor kiestek a mecsekaljaiak az NBI-ből, így a másodosztályban kellett megmutatnia a tudását. Akkor még ő se gondolta volna, hogy öt évet kell várnia arra, ismét az élvonalban futballozhasson. A másodosztályban hetvenöt mérkőzést játszott öt év alatt, amelyeken tizenhat gólt szerzett. A mostani szezonban nagyon jól kezdett, hét meccsen játszott és négy gólt lőtt, az első idei mérkőzésen csereként beállva döntötte el a Haladás elleni párharcot. A német hírportál szerint még két év van hátra a szerződéséből, a piaci ára 125 ezer euró körül mozog.

 

32Az utolsó játékos a pécsi születésű Zamostny Balázs, csak jövőre lesz húsz esztendős. 2006-ban az MTK-hoz került, 2010 nyarán visszatért szülővárosába. Pécsi edzője, Kiss László fogalmazott úgy, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar tehetsége. Ezzel a kijelentéssel azért vigyázni kell, mert tudjuk mi történik éppen Németh Krisztiánnal. A 2010-es őszi szezont töltette csak a Mecsekalján, négy mérkőzésen lépett pályára, télen szerződtette az Újpest. A fővárosiaknál először a második csapatnál szerepelt, tizenkét mérkőzésen lőtt három gólt. Az idei szezonban bemutatkozott a Paks elleni hazai mérkőzésen, csereként kapott tizenhárom percet. A transfermarkt szerint 2015-ig van élő szerződése, jelenlegi értéke 75 ezer euró.

Zamostny gólja 6:55-től

Tehát a valamire való csatárok ők lennének, Lázár és Tischler már letettek valamit az asztalra, megmutatták mit tudnak. Horváth amennyiben ilyen ütemben fejlődik és lövi a gólokat, akkor előbb-utóbb valaki megveszi. Zamostny pedig egy fiatal tehetség, akiben megvan a képesség, hogy jó játékos legyen. A magyar csatárokon kívül azonban vannak olyan külföldiek, akik bőven elférnének a Lokiban, gondolok itt Pericsre, aki mér hét gólnál tart idén, de megemlíthetjük Maricsot is, aki nagyszerű játékos.

(A képek forrása: foci24.net, hlsz.hu, krq.hu, pmfc.hu)