LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Pirítsunk oda!

kondasAz Újpest elleni kupasikert követően a kiesés elől menekülő Pápát látjuk vendégül, amely ráadásul felforgatott összetételben kényszerül kiállni. A Pápa csupán a Vasas mostoha helyzete miatt nem fog búcsút inteni az élvonalnak. Mi ellenben emberemlékezet óta nem találtunk legyőzőre. Nem is nagyon szépítjük, az ellenfél könnyed uzsonnaként történő elfogyasztását várjuk. Nem szabad még egyszer abba a hibába esni, mint a Kecskemét ellen, amikor is addig gombolyítottuk a mézesmadzagot, míg a rossz bőrben lévő vetélytárs váratlanul, habzó szájjal ráharapott, s megilletődöttségünkben elfelejtettünk pontosan passzolni hármat egymás után. A verejtékszagú győzelmek után most nem szeretnénk izgulni, szórakoztató játékot várunk, ami ha nem is gólzáporos, de a játék képét tekintve fölényes, tekintélyt parancsoló sikerbe torkollik. Ezúttal nem elég nyerni, ki is kell szolgálni a közönséget!

Véber György elbocsátásával gyakorlatilag egy korszak zárult le Pápán. A szókimondóságáról híres tréner karakteres együttest formált a Lombardból, amely bárki ellen bátran felvállalta a támadófutballt, valamint szeszélyes játékával rendre váratlan izgalmakat tudott okozni szurkolóinak. Hangzatos nyilatkozataival pedig arról is gondoskodott, hogy a médiaérdeklődés a csapat súlyánál nagyobb arányban irányuljon a Pápára. Biró Péter azért köszönte meg a munkáját, mert úgy vélte, a 13 forduló alatt begyűjtött 15 pont nem tükrözte az együttes valós erejét. Bene Ferenc az átütőerő növelésének ígéretével érkezett, ám az edzőváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az árnyék átlépését gátló gyermeteg hibák kiküszöbölésére irányuló törekvések sikertelennek bizonyultak. Irányításával mindössze három pontot kaparintott meg a Pápa. Ráadásul a közvetlen riválisnak számító Siófoktól és Kaposvártól egyaránt vereséget szenvedtek. Így a középmezőnyhöz történő felzárkózás ütemtervét átmenetileg sutba dobva, most inkább a tűzoltásra koncentrálnak.

A személyi változás egyúttal a gárda gerincének kicserélődését is magával hozta. A gólok gyártásáért felelős támadórészleg gyakorlatilag totálisan átalakult. Ferenczi, Puri, Ganugrava és Zulevs kivétel nélkül máshol keresi a kenyerét a téli szünet óta. A legérzékenyebb veszteség azonban Goran Maric, aki egyértelműen a csapat nehéztüzérének számított. Egyedül Lovrencsics Gergő maradt hírmondónak a Véber által megálmodott 4-3-3-as szisztémából. A távozók pótlására olyan játékosok érkeztek, akik máshol nem tudtak igazán a tűz közelébe férkőzni. Tóth Bence a Ferencváros kezdőjét ostromolta eredménytelenül, Lazar Arsic a Vasasban bizonyult stabil kispadosnak, a tőlünk átnyargaló Szilágyi Pétert pedig aligha szükséges külön bemutatni. A vérátömlesztés mellett szerkezeti módosítást is eszközölt Bene Ferenc.

loki_papa2

A védelem jobb oldalán Nagy Sándor nála is alapembernek minősül. Dlusztus András még nem épült fel, így Rodenbücher és Balogh Balázs alkotja a hátsó alakzat tengelyét. Utóbbi három év légióskodást követően tért haza a Kuopion Palloseura csapatától, két évre kötelezte el magát a Lombardhoz. A középpályán két szűrőt foglalkoztat Bene Ferenc. A kiegyensúlyozott teljesítményt mutató Horváth Levente most viszont nem állhat a mester rendelkezésére. Őt Antonio Inutile helyettesítheti, aki szintén új szerzemény. A 26 éves középpályás a finn első osztályból tette át a székhelyét Pápára. A térdműtéten átesett Tóth Bence a héten még nem csatlakozhatott a társaihoz, így ő sem utazott el Debrecenbe. A csapat mozgatásának feladata a Lovrencsics-Arsic duóra hárul. Tőlük várja el Bene Ferenc, hogy a gárda vezéregyéniségeivé lépjenek elő.

A legkomolyabb fejtörést az okozhatja a vendégek trénerének, hogy kinek szavazzon bizalmat támadóként. Moustapha Seye a Paks ellen győztes gólt szerzett, később viszont elhagyni kényszerült a játékteret sérülés miatt. Mostanra ugyan felépült, de a játéka erősen kérdéses, hiszen minimális értékű edzésmunkát tudott végezni. A szlovén Joze Benko számos klubnál megfordult, sok csatát megélt, rutinos csatárnak mondható. Korábbi csapataiban 163 mérkőzésen, 71 gólt szerzett. Csermelyi Imre tulajdonképpen villámigazolásnak tekinthető. A Kaposvár elleni Ligakupa mérkőzésen mérték fel a rátermettségét, majd miután elnyerte a szakmai stáb tetszését, szerződést kínáltak a fiatal támadónak.

loki_papa1

A Videoton ellen elsősorban a biztonságot tartottuk szem előtt, s mi játszhattunk nyugodtabban. Most azonban a Pápa léphet úgy pályára, hogy igazából nincs vesztenivalójuk. Nekik nem Debrecenben kell kivívniuk a bentmaradást, ugyanakkor egy bravúros pontszerzés óriási lökést adhat az együttesnek. A rendkívül küzdelmes találkozók után ráférne a csapatra egy olyan összecsapás, ahol felszabadult játékkal tesszük zsebre a három pontot. A Pápa nyilvánvalóan nem feltartott kezekkel érkezik, de nincs mese, itthon nyerni kell!

(A kép forrása: sporthirado.hu)