LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings

power_rankings_2011-a-pTúl a bajnokság egyharmadán ismét jelentkezik erősorrend rovatunk. Összegezzük, analizáljuk az eddig történteket, s az összkép alapján vetítjük előre, milyen pozícióban finiselnek a csapatok a pontvadászat végén. Ez nem a kivesézésről szól, sommás és velős indoklásra számítson, aki bekukucskál a tovább mögé. Amerikából jöttem.

16. Siófok

A Siófokot idén már nem mentik meg Horváth Károly jedi trükkjei. Nem bizonyult szerencsés döntésnek erősen meccshiányos, formán kívüli játékosokra építeni a csapatot. Zéró győzelem, az önbizalom a béka segge alatt. Az egész együttest az impotencia jellemzi. Már a Kaposvár játékát sem képesek kinyírni, a góllövés pláne nem megy. Csatárok nélkül persze nehéz.

15. Eger

Simon Antal olyan együttest gyúrt össze, amely senki ellen sem adja olcsón a bőrét. Az Eger valamennyi riválisa életét pokollá teszi, s adott esetben bravúrokra is képes. Ám alapvetően egy döntetlen halmozó gárda képe rajzolódik ki. Egy pontokkal nem lehet elkerülni a kiesést. Nincs igazán meccset eldönteni képes spíler a keretben. Ízlés kérdése, hogy szimpatikus-e egy ilyen karakterű csapat, vagy épp ellenkezőleg kegyetlen irritáló. A futballélmény mindenesetre roppant kevés az Eger mérkőzésein.

14. Pápa

Bár nem dobjuk el az agyunkat a Lombard felhozatalától, de egyértelműen acélosabb a játékoskeret, mint az előző két delikvensnél. A legutóbbi Honvéd elleni találkozó kiválóan megmutatta, miért marad meg a Pápa élvonalbeli tagsága. Marics és Szűcs klasszisa döntött.

13. Kaposvár

Prukner László a fontos meccsekre jól felkészíti az együttest. Légiósai vezérletével a Kaposvár elkerüli a kiesést. Több gólt lőnek, s kevesebbet kapnak, mint a mögéjük rangsorolt vetélytársak. A Siófok ellen létfontosságú ütközetet nyertek meg, tulajdonképpen könnyedén.

12. Pécs

A Pécs inkább erősödött tavalyhoz képest, s Supka Attila kinevezésében sem lehet kivetnivalót találni. Jóval többet reméltek ennél a Mecsekben. A korábbi egység a tavalyi szezon második felében megbomlott, s azóta a helyzet eszkalálódik. A pécsiek szekere nem egy irányba tolódik. Mellesleg úgy nem érdemes vérmes reményeket táplálni, ha a hazai pálya nem előny egy csapat számára. Képtelenek nyerni hazai közönség előtt.

11. Haladás

Artner Tamás a fiatalok beépítésén serénykedik, ami azért rányomja a bélyegét a csapat teljesítményére. A Haladás az egyik legjobb focit játssza mostanság itthon, ám rendkívül ellentétes félidőket képes produkálni. A szeszélyesség nem az élmezőnybe tartozó együttesek ismérve. A nagy áttörésre várni kell.

10. Paks

Kis Károly és a játékosok kapcsolata elfáradt, így a váltás elkerülhetetlen volt. Az egész bajnokság egyik legjobb, legszínesebb trénere érkezett az Atomvárosba. A Paks azóta tendenciózusan javuló formát mutat. A Szivics által favorizált stílushoz adottak minőségi játékosok. Aligha kétséges, hogy újra ütőképes gárda formálódik a kezei alatt, ám az élmezőny hiú remény.

9. Honvéd

Érdekes körülmények között lett Marco Rossi a Honvéd vezetőedzője. Ennek dacára nagyszerű rajtot vettek, a hatodik fordulóban azonban megtört a lendület. A kiadós debreceni vereség óta pedig látványosan szétesett a csapat játéka. Nem látni a vezéregyéniségeket, akik repítenék a Kispestet. Így marad a szürke középszerűség.

8. Kecskemét

Horváth Ferenc megállította a zuhanórepülést, a Kecskemét sorra nyeri a meccseket. Csikorog ugyan a gépezet, ám lélektanilag nincs értékesebb a kiszenvedett győzelmeknél. A csapat visszanyerte szervezettségét, Litsingi szállítja a gólokat. A Kecskemét nem adja alább a középmezőnynél.

7. Újpest

Az Újpest egyelőre totálisan rapszodikus produkciót nyújt. Vermes és Szélesi óriási nyereség a Lilák számára. A légiós kontingens viszont felemás képet mutat. A radikálisan kicserélődött gárdával megszenved Jos Daerden.  Egyre többször akadnak jó periódusok a játékukban, aztán jönnek a gyermeteg hibák, a rövidzárlatok, s így abszolút nyerhető meccsek csúsznak ki a kezükből. A teljes tanácstalanság a múlté, a Tajthy-féle fékek kikerültek a csapatból. A tavalyinál mindenképpen többre hivatott az idei garnitúra. Ha Jos Daerden jó edző, akkor az Újpest megelőzi a Kecskemétet és a Honvédot.

6. Ferencváros

A Ferencváros jól igazolt a nyáron, mindez bizonyítást is nyer, mióta Détári Lajos ámokfutása véget ért. Úgy véljük, hogy a fehérvári siker fordulópontot jelent a Fradi életében. Megmozdult valami az Üllői úton, a kilátástalan éveknek vége. A dobogó azonban továbbra is messze van.

5. MTK

A hatosfogat messze legkisebb költségvetéséből kénytelenek gazdálkodni. Az MTK erőn felül teljesít, habár az alapcsapata kimondottan erős, s az utóbbi évek viszontagságai alaposan összekovácsolták a kollektívát. Ám a gazdasági és szakmai realitás ellentmondást nem tűrően fog bekopogtatni a Hungária körút ajtaján.

4. Diósgyőr

Mindent elkövetnek az áhított cél érdekében, de a nyáron nem a hiányosságokat orvosolták, hanem a merítési lehetőséget növelték olyan posztokon, ahol egyébként is jó volt a felhozatal. Ha az alapembereiket összehasonlítjuk a legfőbb ellenlábasokéval, abból egy-két kivételtől eltekintve nem a Diósgyőr jön ki jobban.

3. Videoton

Kiábrándító, amit a honi mezőnyben nyújtanak. A nemzetközi sikerek hatására, az őszi szezon csak egy jókora púp a hátukra. Tavasszal úgy kell feljönniük, mint a talajvíz, különben kő kövön nem marad Fehérváron. A bajnoki cím elúszni látszik.

2. Debrecen

Többnyire döcög a játékunk, de az Eger elleni égést leszámítva jönnek az eredmények. Czvitkovics és Selim révén ráadásul jelentős potenciál rejlik még a csapatban. Minden esélyünk megvan a címvédésre.

1. Győr

Jelen pillanatban picit esélyesebbnek tűnik erre a Győr. A játékoskeretet tekintve irigylésre méltó helyzetben van Pintér Attila, igaz ez már tavaly sem volt másképp. Idén mentálisan is erősebbek, azokat a meccseket is behúzzák valahogy, amelyek az előző szezonban elmentek.  Az Újpest ellenihez hasonló malac győzelmek szoktak bajnoki címet érni a végelszámolásnál.

(A képek forrása: nso.hu, origo.hu, blikk.hu)