LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Egykori példaképeink ellen mérkőzünk

rosenborg_trondheim_logoVitathatatlanul nagyon sűrű a program a hétszeres bajnok hajdúságiak háza táján, hiszen a lett Skonto 9-2-es hazai leigázása után sokat nem pihenhettek a fiúk, mert vasárnap már a bajnoki pontokért szálltak harcba a Nagyerdőn a Puskás Akadémia ellenében, míg ezen a héten csütörtökön egy igazi topklub, a norvég Rosenborg BK ellen meccselnek majd a az Európa Liga 3. selejtező körében. A skandinávok egyébként kettős győzelemmel és 4-0-s összesítéssel búcsúztatták az izlandi futball egyik élcsapatának számító KR Reykjavikot. Ez után a kis „előélet” után gondolom mindeki tudja, hogy mi fog most következni? Igen bemutatjuk a Lokomotív következő nemzetközi kupás ellenfelét, a Rosenborgot.

A címadásról röviden: A Rosenborgot sokan a klubfutball mintaklubjának tartják, hiszen nagyon szépen építettek fel egy stabil BL csoportkörös csapatot a 2000-es évek elején, és éveken keresztül nyereségesen működött a klub. Hogy miért tekinthetjük őket példaképeinknek? 2009-ben, amikor a DVSC bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, Szima Gábor egy interjúban a következőket mondta: „Hét évvel ezelőtt egy interjúban megkérdezték tőlem, hogy mit szeretnék elérni a Debrecennel. Akkor én a Rosenborgot említettem követendő példaként.” Ismerjük hát meg az említett követendő példát!

Teljes nevén Rosenborg Ballklub az elnevezése és a norvégiai Trondheimből származtatható az együttes, amely egyébként a harmadik legnagyobb városa az északi országnak. Elhelyezkedését tekintve a Nidelva folyó torkolatánál, a Tromdheim-fjord partján fekszik. Ebből is arra lehet következtetni, hogy itt óceáni éghajlat a megszokott, így egy esetleges átlagosnál melegebb nyári este talán még meg is zavarhatja az egyébként 1917. május 17-én még Sportklubben Odd néven alapított, de később névváltoztatásra kötelezett ellenfelünket. Erre egyébként azért volt szükség, mert a Norvég Labdarúgó Szövetség nem engedélyezte két ugyanolyan elnevezésű egyletnek az indulását az első osztályban, így lett 1920-ban Rosenborg a máig használatos nevük. Annak ellenére, hogy 98 éves a klub, első bajnoki címét csak 1967-ben tudta abszolválni, de aztán megrázták magukat, miután mára már abszolút rekordnak számító 22 alkalommal nyerték meg a norvég első osztálynak, a Tippeligaennek a trófeáját. Habár az is igaz , hogy napjainkban nem igazán muzsikálnak jól, mivel 2010-ben nyert utoljára bajnoki címet a „Troillongan” azaz a „Trollkölykök” becenévre hallgató csapat. Emellett 9 alkalommal hódították el a Norgesmesterskapet i fotball for herrer–t rövidebb nevén a norvég kupát és a téli időszakban a spanyolországi Murciában megrendezendő La Manga kupát (sz említett eseményen svéd, norvég, dán, finn, orosz, ukrán, amerikai és kanadai csapatok vesznek részt) is háromszor vihették haza a 21 166- főt is befogadó otthonukba, a Lerkendal Stadionba, amivel e sorozat történetének legeredményesebb klubjai közé tartoznak.

 lerkendal_front


Már ezekből az eredményekből is világosan látszik, hogy az RBK egy igazi nagybetűs csapat, amely korábban 1990-2006 között kis túlzással gyakorlatilag egyet jelentett a norvég klubfutballal. Ennek ékes bizonyítéka volt az, hogy
zsinórban tizenhárom bajnoki aranyat zsebeltek be, amelyből 10-et a Norvégiában igencsak nagy tiszteletnek örvendő edzőlegenda, Nils Arne Eggen szakmai munkásságának köszönhetnek. A napjainkban már a 73. életévében járó edző nem meglepően a Rosenborgon kívül irányította a norvég válogatottat is és játékosként is szolgálta a trondheimieket. Irányítása alatt nem kisebb bravúrt értek el , mint hogy 11 alkalommal is megcsinálták azt, ami a Lokinak 2009-ben sikerült, azaz bejutottak a BL csoportkörébe. Itt pedig nem tétlenkedtek a „fekete –fehér” mezesek, mert megverték például a Real Madridot, a Dortmundot, a Valenciát és az Olympiakoszt is. Olyan játékosaik voltak abban az érában mint pl a két norvég válogatott csatár, John Carew és Steffen Iversen, Bent Skammelsrud vagy éppen Frode Johnsen, de svéd Rade Pricát is meg lehet említeni. Eggen után megfordult többek között a lokisták számára ismerős belga FC Brugge korábbi mestere, Trond Sollied, a svéd válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya Erik Hamrén is a „trollok” kispadján, A szakmai munkát jelenleg is egy korábbi válogatott játékos, Kaare Ingebritsen irányítja és a jelek szerint elég jól, hiszen 7 ponttal vezetik a tabellát a bajnokságban a második Stabaek előtt.

Egy kis adalék még a Rosenborggal kapcsolatban: Lehet sokan nem tudják, de találkozott már több alkalommal is magyar csapattal a nemzetközi színtéren. Először 1986-ban a Videotont majd 1998-ban az MTK-t végül 2000-ben a Dunaferrt búcsúztatta. Így bőven lenne oka visszavágni a magyar csapatokat ért sérelmek miatt a vasutasoknak, habár az is igaz , hogy a Lokinak is volt „szerencséje” már találkozni egy ugyancsak norvég ellenféllel, a Strömgodsettel, akitől az idegenbeli 2-2 után a Nyíregyházán megrendezett visszavágón 3-0-ra kikapott, így nagyon nincsenek jó emlékeink a „vikingekről’.

rbk-lagbilde-2015_17suhnbbqb1v11etapw631fhhb

Hogy legyen majd pozitív töltetű mementónk is, az csak abban az esetben jöhet össze, ha a Skonto elleni lehengerlő formáját nyújtja a csapat támadásban és a védekezés is „betonkemény” lesz. Ehhez azonban nem árt ismerni az ellenfél keretét, amelyben kis túlzással csak a skandináv térségből származó játékosok (dán, norvég, svéd, finn, izlandi) vannak, és egyetlen kakukktojásuk mindössze a 22 éves szlovák csatár Tomas Malec neve, akit a trencsényi AS-től kaptak kölcsönbe. A keret legértékesebb játékosa a 27 éves dán válogatott középpályás Mike Jensen, akit 1.8 millió euróra becsül a német transfermakt weboldala, de a pontvadászatban 15-ször már betaláló gólkirályjelölt Alexander Söderlund, és a jelenleg Achilles sérüléssel bajlódó csapatkapitány, a Bundesligát is megjárt Tore Reginiussen 1.5 millióra taksált értéke sem elhanyagolható. A lokistáknak az említett viking mesterlövészen kívül nem árt majd vigyázó szemeiket a 10 gólos támadó szellemű játékosra, Pal-Andre Hellandra, és a 7 gólos dán szélsőre Tobias Mikkelsenre vetniük. A trondheim alakulat egyébként ugyanúgy vasárnap játszott, mint a Puskás Akadémia ellen remiző cívisek csak éppen ők a kiesőzónában igencsak érdekelt azaz sereghajtó Sandefjord csapatát Mikkelsen és Söderlund korai góljainak köszönhetően verték 2-1-re.