LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szinte hazajárnak

gazmetanlogo2Nem, nem tévedés a cím, hiszen valljuk be a DVSC első idei téli edzőpartnerére sok mindent lehetne mondani, csak éppen azt nem, hogy nem ismerné Szeben megyéből a Debrecenbe vezető utat. Könnyen ki lehet találni ezek után, hogy a Loki jól megszokott edzőpartnerei (FC Bihor, Spartak Subotica, FC Hoverla, FC Botosani és Gaz Metan Medias) közül utóbbira gondoltam. Így vegyük szemügyre egy kicsit jobban szombati ellenfelünket

Régi ismerősünk, a román Szászmedgyes városából származtatható Gaz Metan korábban megjárta az ottani első osztályt is, és nem csak átszállójegyet váltottak a Liga 1-be, hanem huzamosabb ideig is vitézkedtek keleti szomszédunknál. A hazai pályájukat az alig 8000 fős Muncipal Gaz Metan-nak hívják. Szeben megye első számú csapata 1934-ben alakult Vitrometan néven, amely a B-osztály IV. szériájában egy 7. helyezéssel nyitotta a 10 csapatos küzdelemsorozatot. Néhány év múlva a városban egy újabb csapat alakult, Sparta Medias néven, amely a C-osztály középső csoportjában volt érdekelt. Aztán 1943-ban volt ASAM egy évre rá pedig KARRES is a neve a csapatnak.

stadion Gaz Metan Medias3

Ez a névváltoztatás viszont bizonyosan szerencsét hozhatott, hiszen a második világégést követően 1946-ban a B-osztály második helyén végeztek és játszhattak az élvonalbeli tagságért, amit teljesítettek is. Így először szerepelhetett a medgyesi csapat a Liga 1-ben, ahol az 1947-48-as idényben a 16 csapatból a 12. helyen intették le a „fekete farkasokat” – ez a gárda beceneve egyébként a Lupii Negri szabadfordítás után.

Az elkövetkező években többek között C.S.M.M. és Partizanul Medias néven „anyakönyvezték” őket, majd 1951-től Flacăra Mediasként szerepeltek és ebben az időszakban érték el legnagyobb sikerüket, amikor a Román Kupában egészen a döntőig masíroztak, de ott alulmaradtak a C.C.A. Bukaresttől (manapság Steaua néven ismerik őket), ugyanis kikaptak hosszabbítás után 3-1-re. Ezt a sikeresebbnek mondható szériájukat nem tudták állandósítani, mivel jött a törvényszerű visszaesés és 1972-ig a B-ligában sínylődtek, ahonnan szintén kiestek. Azonban mentségükre legyen mondva, a következő évben sikerült a másodosztályba újra visszakapaszkodniuk, de 1976-ban ismét „leverték azt a bizonyos lécet”. Következőnek csak a „Millenium évében”, azaz 2000-ben hallattak magukról, amikor is a nagy böjtjük véget ért és feljutottak az első osztályba. Majd újabb 8 évnyi másodosztálynyi száműzetés következett, amelyet 2008-ban már sikerrel vívtak meg, hiszen az Arges Pitestivel karöltve a 2. helyen feljutottak, így 2008-2009-es szezonban újra az élvonal részesei lehetettek és ez egészen a tavalyi szezonig tartott, amikor is a pontvadászat szabálymódosítása miatt már 13. helyezés is kieséssel járt. A tavalyi évben egyébként a Brassó, az Otelul Galati és Rapid Bukarest is kénytelen volt elbúcsúzni.

gazmetan

Vitathatatlanul eddigi legjobb eredményük nem tévedés, egy hetedik (!) helyezés volt a 2010-2011-es évben, hiszen ekkor a licensz problémák miatt kizárt temesvári Politechnicát helyettesítették az Európa Ligában, ahol nem is vallottak szégyent. Itt a finn kanárikat, a Kuopion Palloseurát és a magyar válogatott támadójának, Szalai Ádámnak korábbi „kenyéradóját”, a Bundesligában a mai napig érdekelt, FSV Mainzot is búcsúztatták, de a harmadik körben, a play-off küszöbén, köszönhetően az osztrák Austria Wiennek, már elbotlott az akkori tréner, Cristian Pustai csapata. (Az említett szakvezető egyébként a város szülöttje és napjainkban a Botosani csapatát trenírozza.) Napjainkban viszont már az a Leontin Grozavu vezényeli az edzéseket, aki éppen ellentétes utat járt be, hiszen Moldvából Erdélybe költözött. A megkopott hajzatú mester azonban egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen a második vonalban csak a 7. helyen állnak, habár még ezzel is együtt egy jó széria esetén könnyen utolérhetik az éllovasnak számító 35 egységet begyűjtő FC Baia Mare és Ramnicu Valcea kettősét. Ezzel együtt jelentős változás állt be a játékos keretükben, hiszen korábban húzóembernek számító brazil és román útlevéllel is rendelkező Eric de Oliveira és a holland-szurinami kettős állampolgár, Nicandro Breeveld valamint spanyol-jordániai gólvágó, Thaer Bawab sem tartozik már kötelékükbe. A korábbi szép eredményt elérő csapatból mindössze Alex Munteanu, a veterán Ciprian Petre és korábban tévesen a Lokival is szóba hozott védő Ionot Buzean maradt meg hírmondónak.

Amiben hasonlít még a vasutasokra a gázosok csapata, túl az eddigi elért helyezésükön felü, az az, hogy eddig a télen igencsak nagy a jövés-menés a csapatok portáján és nem tudni, hogy a transzferablak lezárulásáig milyen mértékű változások várhatóak Medgyes illetőleg Debrecen városában. A „népvándorlással” együtt járt az is, hogy a távozó légiósokat fiatal focistákkal igyekeztek pótolni és mindössze csak 2 olasz légiós, Roberto Romeo és Cosimo Figliomeni maradt a szászoknál. Legnagyobb veszélyt az ellenfelek kapujára a már említett veterán Ciprian Petre jelentette eddig, mivel 4 gólja van a Liga II-ben.