LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Viva Mihalovce!

Mfk_zemplin_michalovceMiután az előző hétvégén a román második ligás Gaz Metan ellen már túlestek a „tűzkeresztségen” a piros-fehér mezesek, szombaton egy újabb duplára kerül sor Pallagon.Az aktuális ellenfél egy újabb határon túli egylet lesz, amely ezúttal Szlovákiából fog érkezni. A DVSC korábban megmérkőzött már több felvidéki csapattal is, köztük a Kassával és a számunkra nem túl jó emlékkel bíró Eperjessel, így nem lesz újdonság ez a felállás. Most ez a sor tovább fog bővülni az első osztályú Nagymihály gárdájával. Ismerjük meg őket kicsit közelebbről.

A Loki következő edzőpartnere a Laborc folyó völgyéből érkezik, ami Kassától 54 km-re, keletre található és a Zemplén szlovákiai részének a központja. Jelenleg a legmagasabb osztályban, azaz a Fortuna Ligában szerepelnek, hazai pályájuk pedig a 4440 főt befogadó Zemplin Stadion, amit a közelmúltban felújítottak. Megalakulásukat illetően vannak kérdőjelek, ugyanis a legtöbb régi forrás 1911-et említ meg az alapítás évének, amit egészen a centenáriumi évükig mindenki annak is hitt. Miután felkutatták a korabeli sportújságokat és almanachokat, kiderült, hogy 1912-től lehet ténylegesen származtatni a nagyszombati labdarúgást. Ugyanis az FK Zemplin csapatáról az első hivatalos írás 1912. augusztus 4-én látott napvilágot a Felső-Zemplén nevezetű újságban. Ekkor egyébként a debütálásuk meglehetősen pocsékra sikeredett, mivel az FK Pozdisovce garnitúrájától (magyar nevén Pazdicstól) 6-0-ra kikaptak. Ezt követően jó négyéves kihagyás következett a klub életében az első világháború miatt, majd miután annak vége lett, Csehszlovákia megalakulásával a klubok nevei is megváltoztak. Így került a legtöbb csapat nevébe az AFK, a Sparta vagy a CSSK elnevezés. A város másik csapata egyébként a Nagymihályi Athlétikai Club, azaz a NAC, ami 1914-ben alakult meg. 1922-1923 között fuzionálták a CSSK Mihalovce-vel, így megalakult a MAC, de az együttműködés tiszavirág életűnek bizonyult. 1924-ben ideiglenesen „kettévált” a nagymihályi labdarúgóélet, amiről a korabeli tudósítások említést tettek. A Törekvés és a zsidó szálakkal is rendelkező Makkabea volt e két egyesület. Ezen kívül még több névváltoztatáson is átestek.

SONY DSC

Legnagyobb sikerüket az jelentette, hogy szerepeltek az 1969-től 1993-ig létező csehszlovák első osztályban. Ha már ott voltak, az 1974-1975-ös szezont meg is nyerték Zemplin Vihorlat Mihalovce néven. Gólkirályt két alkalommal is adtak ennek a sorozatnak, hiszen 1973-ban és 1988-ban is megosztva kapta meg előbb Karol Král 15 góllal, majd Vladimir Vankovic 18 góllal ezt a címet. Ami az újkori történetüket illeti, 2013-2014-ben még a Podbrezova (magyar nevén Zólyombrézó) jutott fel a kárukra, de egy évre rá már ők vitték a prímet és 51 megszerzett pontjukkal az első helyen intették le őket a DoxxBet Liga keleti csoportjában. A siker legfőbb letéteményese Frantisek Struma volt, aki egyébként a mai napig is irányítja a szakmai munkát a Zemplinnél. Az egyébként Nymburkban született szakvezető korábban cseh utánpótláscsapatokat trenírozott, míg elődje az a Vlastimil Petrzela volt, aki megjárta csatárként az 1982-es VB-t a csehszlovák válogatottal és többek között a szentpétervári Zenitet és a Sparta Prahát is edzette. Jelenük azonban Strumával a fedélzeten nem valami fényes, mivel még csak szokják az élvonal levegőjét és fél távnál 15 megszerzett pontjukkal és 10. helyükkel pontosan ők jelentik a határvonalat a kiesés és a bennmaradás között. Kis túlzással a pofozógép szerepét töltik be, mert a két jelenlegi kieső mellett a Nagyszombatot (Spartak Trnava) és az Aranyosmarótot (Zlata Moravce) tudták csak megverni, és három alkalommal döntetlent értek el. Legnagyobb vereségüket ugyanakkor az egyik kiesési rangadón a Podbrezovától szenvedték el 6-2 arányban, ami igencsak arcpirító zakó volt.

zemplin

Ami a játékoskeretük összetételét illeti nem hiába választottam a fent olvasható címet, hiszen félig meddig „másolják” a korábbi diósgyőri módit, ugyanis hat spanyol idegenlégióssal rendelkeznek, akiket alacsonyabb osztályú csapatoktól (Atlético Baleares, CE Costáncia, FC Badalona, Getafe B, Yeclano) „csábítottak el”. Az első hispán fecske, Samuel Bayón egyébként 2013 nyarán érkezett, akit követtek aztán egy évre rá a többiek. Rajtuk kívül grúz, cseh, nigériai, argentin, horvát és egy ghánai labdarúgót is foglalkoztatnak. Eddig legjobban a 25 éves argentin és spanyol okmányokkal is rendelkező Vernon De Marco érezte a kaput a bajnokságban, hiszen 5 alkalommal mattolta az ellenfelek portásait, valamint a 4 góllal és 3 gólpasszal rendelkező 21 éves középpályás, Stanislav Danko teljesítménye is figyelemre méltó.