LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Aarhus

Mint ismert, idén Portugáliában edzőtáboroznak a lokisták. A portugáliai Carvoeiro településen található Vale d’Oliveiras Hotel lesz közel két hétig, azaz február 8-ig a DVSC főhadiszállása. Itt fognak készülni majd a fiúk a tavaszi szezonra, és eközben részt vesznek majd Algarvéban az ország egyik legrangosabb felkészülési tornáján, az Atlantic Cupon. Erre a felkészülési tornára olyan neves egyesületek szokták jelezni részvételi szándékukat, mint az utolsó UEFA kupát megnyerő ukrán óriás Shaktar Donetsk vagy éppen a horvát listavezető NK Rijeka, de a dán Aalborg és a cseh Jablonec jelenléte sem elhanyagolható.

aarhusnagyito

A DVSC azonban nem velük, hanem két patinás skandináv klubbal, a dán AGF Aarhaus-sal és a svéd Djurgarden IF-el fog megmérkőzni a mini torna első két csoportmeccsén. Miután már a svédeket bemutattam, most jöjjenek a dánok és az AGF Aarhus csapata.

Az Aarhus GF, teljes nevén Aarhus Gymnastikforening egy dán labdarúgócsapat. Székhelyük Aarhusban található. A város nagyjából Dánia közepén, a viszonylag ritkán lakott Jylland félszigeten fekszik. Ennek ellenére az ország második legnépesebb városa és híres egyeteméről. Emellett az ország legjelentősebb kikötője, és fontos vasúti csomópont. A klubot 137 éve, 1880-ban alapították, amivel a legrégebbi sportklubjának vallhatja magát az országban, de valójában csak 1902-től létezik a futballszakosztálya. A klubnak ezen kívül működik még kézilabdacsapata is. Hazai bajnoki találkozóit a majdnem 20 ezer fő befogadására is képes Ceres Arénában játsszák le.

atletion-stadion-nrgi

Nem sok csapat mondhatja el magáról, hogy története legnagyobb részét az első osztályban töltötte, de a fehérek becenévre hallgató csapat ilyen. Az utóbbi 15 évben ugyanis csak egyszer, 2006-ban esett ki, ám a következő szezonra rögtön vissza is jutott. Mindent összevetve ötszörös bajnok és kilenc alkalommal lett kupagyőztes, ami mindmáig rekord az országban. A csapat aranykora igazából az 50-es évekre tehető, hiszen 1954–55, 1955–56 és 1956–57-ben zsinórban 3 bajnoki címet is ünnepeltek majd még 1960-ban is legjobbnak bizonyultak. Sokan nem tudják, hogy mindezt a VB ezüstérmes magyar Toldi Gézával a kispadon érték el. Legutolsó bajnoki címüket 1986-ban szerezték meg, amikor ismét révbe értek olyan játékosokkal a fedélzeten, mint például az Európa bajnok csatár Flemming Povlsen.

Emellett még 1987-ben, 1988-ben és 1992-ben is megnyerték a dán kupát. 1996-ban újra próbálkoztak a 6. bajnoki arany megszerzésével, de a Stig Tofting és a Havard Flo fémjelezte csapatot az utolsó fordulóban megelőzte a Bröndby. Legnagyobb nemzetközi sikere egy BEK- illetve KEK-negyeddöntő elérése volt 1961-ben és 1989-ben. Előbbiben az SL Benfica ellen estek ki 7–1-es összesítéssel, a KEK-ben pedig az FC Barcelona Hristo Stoichkovval fémjelzett csapata búcsúztatta őket soványka 1-0-val. A már említett  magyar sikerkovácson kívül akad még egy magyar vonatkozású eseménye a klubnak, 1997. augusztus 26-án az Újpest ellen UEFA-kupa mérkőzésen 3-2-re győztek és továbbjutottak a budapesti 0-0-át követően. Akkor egyébként a francia Nantest is búcsúztatták és a enschede-i Twente volt a végállomás nekik. A 2000-es évekre aztán jobbára hektikus teljesítményt nyújtott a csapat, hiszen többször is a kiesés elkerülése ellen küzdöttek, de jobbára sikeres volt a küzdelmük, hiszen csak a fent említett 2006-os évben estek ki. A jelenleg is szünetelő bajnokságban is a tűzzel játszanak, mivel a 11. helyen állnak, és 7 pontra vannak a felsőházi, 6. helyezéstől, illetve mindössze 5 pontnyira a biztos kieső 13. Odense Boldklub pozíciójától.

agf-aarhus-230615-1-2329142-regular

Mindezek ellenére jó néhány olyan kvalitású labdarúgót foglalkoztatnak, akikre nem árt majd odafigyelnünk, hiszen a keret két legértékesebbje a Borussia Dortmundnál is megforduló ausztrál Mustafa Amini és a svéd védő, Niklas Backman a maga 600 000 eurójával, de hiba lenne kihagyni az együttes neveltjét, a csapatkapitány Morten Nicolai Rasmussent, alias Duncant. Az említett csatár egyebek között a Celtic, a Mainz, az Aalborg és a Midtjylland mezét is magára öltötte kalandos életpályája során és utóbbival bajnokságot is nyert Dániában. Emellett a 36-szoros izlandi válogatott Elmar Bjarnason és a svéd Martin Spellman is veszélyes lehet. A kapujukban pedig a Loki játékosának, Aleksandar Jovanovicnak a szerb névrokonát találhatjuk meg fiatalabb kiadásban. Házi gólkirályuk fél távnál Duncan 6 góllal és 1 gólpasszal, akit sorosan követ Amini 4 góllal és 2 assziszttal.