LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: FCI Levadia

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy számunkra nagyon is kedves és kellemes ellenfelet ismertünk meg az észt Levadia Tallinban, hiszen anno mikor a Lokomotív egyik legnagyobb sportsikerét hajtotta végre története során és bejutott a Bajnokok Ligája, majd egy évvel később az Európa Liga csoportkörébe, akkor a Levadián keresztül vezetett az utunk. Emiatt semmiképp nem ismeretlenek számunkra, de sok víz lefolyt a Dunán közel tíz év alatt, így bemutatjuk harmadik törökországi ellenfelünket, a kilencszeres észt bajnok FCI Levadiát.

levadianagy

Az 1998-ban életre hívott zöld-fehér dresszt viselő klub Észtország egyik, ha nem a legnépszerűbb klubja, amit rajta kívül még a városi rivális, 1990-ban alapított „kaktuszos” csapat, a Flora Tallin mondhat el magáról, köszönhetően tíz bajnoki címének. Ezek a találkozók a mai napig nagy presztízsmeccsnek számítanak az alig másfél millió lelket számláló balti államban. A klub pontos nevét elég hosszú leírni és egy jópofa nyelvtörőnek is beillene, mivel Mittetulundusühing Spordiklubi Football Club Levadia Tallinn néven jöttek létre 1998. október 22-én. Ekkor az OÜ Levadia nevű acélgyár a másodosztályban szereplő FK Olümp Maardu-t elkezdte szponzorálni, amiért hálából az akkori elöljárók a tulajdonos Viktor Levada után FC Levadiára változtatták a csapat nevét. Ez pedig nagyon is jó húzásnak bizonyult, hiszen sokat nem is kellett várni és feljutottak a Meistriligába, azaz legmagasabb vonalba.

Ezután a Tallinna Sadammal léptek fúzióra, ami után FC Levadia Tallinn néven futott tovább a csapat. A legutóbbi fúzióra és egyúttal névváltoztatásra tavaly novemberben került sor, ekkor az egyik nagy bajnoki riválisukkal, az FC Infonettel egyesült a Levadia, innentől pedig az FCI Levadia nevet viseli a klub, a vezetőedző pedig a korábbi FCI tréner, Aleksandar Rogic lett. A hazai pályájuk egyébként a mai napig az ötezer fő befogadására képes Kadriorg Stadium, ahol annak idején már kétszer is vendégszerepelt a Loki.

levdiastadion

Az első, Levadia néven lejátszott szezonjukban négy trófeát is bezsebeltek, ami a bajnoki serleget, az észt kupát, a ligakupát és a szuperkupát is magában foglalta. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy a 2000-es szezon alkalmával bombaformában játszottak és annyira hatékonyak voltak, hogy mindössze csak két mérkőzést vesztettek el, ami a Sahtar Doneck elleni nemzetközi kupapárharcot foglalta magában. Ezek után 2006-ban a Levadia az UEFA-kupában indult és nem csak átszálló jegyet váltott a turista osztályra, mert ez volt a tallini klub történetének legsikeresebbe európai kupakalandja. A selejtezőkben legyőzte a finn FC Haka csapatát és a jóval esélyesebbnek számító holland Twentét is. Az első körben azonban nem volt szerencséjük és az angol Newcastle Uniteddel sorsolták össze őket, itt pedig már nem volt számukra pardon, de a 3-1-es összesítés azért jól mutatja, hogy szépen haltak meg és nem adták olcsón a bőrüket.

Egy újabb remek szezont követően 2009-ben ismét megdicsőültek és büszkén emelték fel a bajnoki trófeát, így a BL selejtezőjében indulhattak. Itt azonban, ahogy már írtam fentebb, nem foglalkoztak Fortunával és az esélytelenek nyugalmával játszva nagy fegyvertényt hajtottak végre azzal, hogy a lengyel Wislát búcsúztatták. Ezt követően viszont a Debrecen elleni két 1–0-s vereséget követően búcsúztak a sorozattól. Egy évvel később újfent összefutottunk velük a BL selejtezőben, igaz egy körrel korábban. Az már egy jóval kiegyenlítettebb párharcot hozott, az idegenbeli 1-1 után Debrecenben kétszer is továbbjutásra áll a vendégcsapat, de 3-2-es sikerünkkel végül másodszor is elütöttük őket a továbbjutástól.

levadiakep

Napjainkban már kiegyenlítettebb lett a Mestriliga, ami megmutatkozik abban, hogy több csapat (Infonet, Nomme Kalju) is jó eséllyel harcol a végső elsőségért, ami nem tesz rosszat ennek a pontvadászatnak sem. A legutóbbi szezonban a második helyen intették le őket 84 ponttal, a bajnoki címet a nagy rivális Flora hódította el 90 ponttal. Keretükben megtalálható két ismerős arc is. Egyikőjük a Győr, a Kaposvár és a Mezőkövesd korábbi kiválósága, a többszörös észt válogatott Tarmo Kink, aki a skót Invernesstől tért haza. Rajta kívül a cívisvárosban is megforduló és bajnoki címet is elérő Igor Morozov is őket erősíti a védelemben. A Levadia keretében három orosz és két kameruni légiós is megtalálható az összeállításukat böngészve. A krete legértékesebbre taksált játékosa Evgeny Kharin, akinek értékét a tranfermarkt 325 ezer eurora becsli.