LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings – Reloaded #8

Újabb három fordulón vagyunk túl, összesen már négyet tudtunk le tavasszal, így nagyjából kezdenek tisztulni az erőviszonyok. Ismét felállítottuk az erősorrendet, lássuk, hogy 21 forduló után hogyan néz ki a mezőny!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0)

Továbbra sem meggyőző a Fradi Csercseszov alatt, a Paks például könnyedén hintett egy hármast a Groupamában, amire nem sűrűn van példa itthon… Az a nagy szerencséjük, hogy a riválisok is hullajtják a pontokat, különben már most könnyen 4-5 pontos hátrányban lennének. Így viszont még mindig ők a favoritok a bajnoki címre.

2. Felcsút (2., 0)

Olyan az ember érzése, hogy mintha a Felcsút szándékosan megtorpant volna akkor, amikor sansza lett volna több pontos előnnyel az élre állni, és ez így különösen a választások előtt ad okot az összeesküvés elméletekre. Az mindenesetre elég szarul fest, hogy két kiesőjelölt, az MTK és a Loki is mondhatni simán nyert ellenük idegenben.

3. Kisvárda (3., 0)

A Kisvárda sem tudott élni a riválisok botladozásával, pedig akár ők is vezethetnék a bajnokságot. Ettől függetlenül még mindig erőn felül teljesítenek, viszont a Vidi gyengélkedése miatt egyre biztosabbnak tűnik a dobogó és az azzal járó nemzetközi szereplés…

4. Videoton (4., 0)

Nem mostanság volt arra példa, hogy a Vidi zsinórban négy bajnokiját is elveszítse. Ez a negatív széria nem meglepő módon már Szabics Imre állásába került, a helyére kinevezett Boris tűzoltásnak érkezett, de nagyobb problémák vannak ott csapaton és öltözőn belül, mintsem hogy ki épp a vezetőedző. A dobogó nem lesz meg nekik, és ha nem ébrednek fel záros időn belül, akkor könnyen becsatlakozhatnak a kiesés elleni harcba.

5. Paks (5., 0)

A Paks továbbra is a bajnokság legkiszámíthatatlanabb, legkétarcúbb csapata. Sima győzelem a Fradi ellen idegenben? Nem gond, következő héten kikapnak otthon a Gyirmóttól… Ez a fajta hullámzó teljesítmény és eredménysor semleges szemmel szórakoztató, és épp elég nekik a biztos bennmaradás biztosításához.

6. Mezőkövesd (6., 0)

Egy negatív szériát zárt le a Kövesd másfél hete, nagy kár, hogy pont ellenünk, Debrecenben. Ezzel picit megléptek az alsó régiótól, de még mindig nincs biztos helyzetük. Viszont van olyan erős a keretük, és van olyan jó edző Supka Attila, hogy unalmas, defenzív focival simán benntartsa őket.

7. ZTE (7., 0)

Folyamatosan hozza a hatpontos meccseit a Zete, ebben a hármas etapban az MTK és a Gyirmót otthonából is elhozták a három pontot. Ezzel az eredménysorral nem kérdés a bennmaradásuk, leginkább az a kérdés, hogy a felsőház meglesz-e nekik. Amiért most azt mondjuk hogy nem, hogy vélhetően kiengednek majd a szezon végére a biztos bennmaradás tudatában.

8. Honvéd (8., 0)

Vignjevic Carrillohoz és Supkához hasonlóan stabilitást adott a Honvédnak – úgy tűnik, hogy ebben a 12 csapatos NB I-ben ez a kifizetődő, az ész nélkül támadó csapatok pedig kevés kivétellel szenvednek hosszú távon. Az biztos, hogy a játékosállománya alapján a Kispestnek inkább az első négy helyek valamelyikén kéne lennie, talán egy normális edzővel a fedélzeten 1-2 éven belül ez az időszak is eljöhet.

9. DVSC (10., +1, )

A döcögős tavaszi rajt után két bravúrgyőzelmet arattunk idegenben, ami viszont csak akkor fog igazán sokat érni, ha végre a kiesési rangadókat is hozni tudjuk – de legalábbis nem bukjuk el őket. A következő hetekben csupa ilyen meccsek jönnek, így hát talán nem túlzás kijelenteni, hogy egy hónapon belül eldőlhet a sorsunk – ha sikerül jól kijönni ebből a kemény szériából, akkor nyugodtan várhatjuk majd a véghajrát, egyébként meg 2-3 vereséggel a vonal alatt találhatjuk magunkat. Egyelőre bizakodók vagyunk, látjuk a fejlődést, a Kövesd elleni zakót pedig egyszeri kisiklásnak tekintjük.

10. Újpest (9., -1, )

Talán lassacskán az Újpest is összeáll, ehhez mondjuk kellettek azok a bizonyos last-minute igazolások (Zivzivadze, Onovo, Kádár), így aztán van miért bizakodniuk a liláknak. Ennek folyományaként az elmúlt két fordulóban négy pontot szereztek az élbolyba tartozó csapatok ellen, a következő hetek pedig számukra is kiesési rangadókkal telnek majd, ahol akár ki is kecmereghetnek a gödörből – de adott esetben akár nagyobb bajba is kerülhetnek. A rendeződő tulajdonosi viszonyok és a megerősített keret miatt most bennmaradónak tituláljuk őket.

11. Gyirmót (12., +1, )

Egy elképesztő hármas győzelmi szériával nyitotta a tavaszt a Gyirmót, ami viszonylag magasra repítette őket – gondoljunk bele, ha a háromból kettőt elbuktak volna, tökutolsók lennének. Nagy kérdés, hogy egyszeri tündöklésről volt-e szó, vagy a Csertői-féle antifocival igen is van keresnivalójuk. Fentebb már utaltam arra, hogy ezek a típusú edzők ficánkolnak leginkább ebben a lebonyolítású bajnokságban. Így aztán lehet annyira nem is meglepő a jó szereplésük… Ettől függetlenül még mindig áll korábbi kijelentésünk, előbb vagy utóbb, de ki fognak pukkadni – valakit viszont magukkal rántanak a mélybe.

12. MTK (11., -1, )

És ez a valaki szerintünk az MTK lesz. Erről két hét múlva tehetnek is majd a sárga-kékek, akkor fogadják a fővárosi csapatot egy igazi hatpontos roncsderbin. A téli erősítések ellenére az MTK egy ideig nem állt össze, de Márton Gábor stratégiaváltása (lásd fentebb: bekkeljünk és kontrázzunk) meghozta a várt eredményeket, így a Felcsút – Fradi páros ellen bezsebelt négy pont sokat érhet nekik – de csak akkor, ha az egymás elleni ki-ki meccseket hozni tudják, akár csak mi. Ha a korábban említett gyirmóti, valamint a most vasárnap esedékes debreceni találkozójukat is elbukják, könnyen lehet, hogy már most elszállnak az esélyeik.