LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 22/23 – #5-6

Befejeződött az NB I őszi szezonja, a megszokottól sokkal korábban, köszönhetően a vasárnap kezdődő katari világbajnokságnak. Ezzel egyidőben ismét rangsoroljuk a csapatokat az aktuális forma alapján. Ezúttal ráadásul két etapban, ugyanis egy rész figyelmetlenség miatt kimaradt három körrel ezelőtt. Lássuk tehát, hogy ki milyen formában vonul téli szünetre!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

A 13. fordulót követően kellett volna következnie az ötödik epizódnak, sajnos azonban figyelmetlenség miatt nem kapcsoltunk időben. Ennek ellenére a rangsort elkészítettük, csak cikk már nem született belőle, tekintsük tehát előbb át ezt a sorrendet:

1. Ferencváros (1., 0)
2. Kisvárda (3., +1, )
3. Felcsút (2., -1, )
4. KTE (5., +1, )
5. Videoton (4., -1, )
6. ZTE (7., +1, )
7. Paks (6., -1, )
8. DVSC (8., 0, )
9. Honvéd (9., 0, )
10. Újpest (10., 0, )
11. Mezőkövesd (11., 0, )
12. Vasas (12., 0, )


Most pedig jöjjön az aktuális rangsor a 16. fordulót követően, valamint a szokásos összesítő grafikonok.

1. Ferencváros (1., 0)

Úgy telel nyolcpontos előnnyel az élen a Fradi, hogy kettővel kevesebb lejátszott meccse van… Vagyis belefért a két kínos zakó, illetve a Fehérváron az utolsó percekben elvesztett két pont is nekik az ősszel ahhoz, hogy magabiztosan vezessék a bajnokságot.

2. Felcsút (3., +1, )

Ugyan „csak” a negyedik helyen telelnek, de mindössze egy pontra vannak a második helytől. Összességében még mindig övék a második legerősebb keret a Fradi után, valahogy azonban nem sikerül ezt kiaknázniuk már jó ideje. Lehet, hogy edzői szinten van probléma. Ettől függetlenül az az érzésünk, hogy odaérnek a második helyre a szezon végén.

3. Kisvárda (2., -1, )

A Kisvárda jó szereplése már nem számít meglepetésnek, lassan ez lesz a természetes. Ez az ősz összességében jónak volt mondható, hiszen még nemzetközi szereplésük is volt a nyár folyamán. Ha nem lett volna kétszer is hullámvölgyben a csapat, sokkal közelebb lehetnének az éllovashoz.

4. KTE (4., 0, )

A szezon meglepetéscsapata az újonc Kecskemét, ez kétségtelen, és függetlenül attól, hogy a szezon végén hol végeznek, óriási bravúr, hogy a második helyen tudták befejezni az őszi szezont: 16 mérkőzésen csupám két vereséget szenvedtek, ez hihetetlen teljesítmény. Tavasszal várható majd pici visszaesés, de annyi körbeverés lesz, hogy nem valószínű, hogy innen már kiesnek, sőt: a felsőház sem lehetetlen.

5. ZTE (6., +1, )

Elmondható, hogy jó szájízzel fejezték be az őszt, hiszen megverték az Újpestet, majd meglepetésre lesimázták a Kisvárdát idegenben, végül pontot csíptek a Kecskemét ellen is, így az ötödik helyen telelnek. Viszont rájuk is jellemző a kiegyensúlyozatlanság, mint ahogy gyakorlatilag a mezőny 80%-ára, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a felsőházban végeznek. Még talán azt sem, hogy nem lesznek kiesési gondjaik.

6. Videoton (5., -1, )

Ha a KTE az ősz pozitív meglepetése, akkor a Vidi egyértelműen a negatív. A szezont még Michael Borissal kezdő fehérváriak közel voltak a bravúrhoz, hogy bejussanak az EKL csoportkörébe, talán a Köln elleni sikertelen visszavágó nyomta rá a bélyegét a későbbi szereplésükre. A 16 mérkőzésükből csupán ötöt sikerült megnyerni, a hét vereség pedig kimondottan sok. Gyakorlatilag az utolsó fordulós, bravúrosnak nevezhető Várda elleni sikerük kozmetikázta némileg a szereplésüket, hiszen anélkül a három pont nélkül pontazonosságban állnának a már kieső Kispesttel. Huszti Szabolcs irányítja őket egy ideje, kérdés, hogy meddig maradhat. A nyilatkozatai felkavarták a vizet Fehérváron, mindezek alapján túl sok jó már aligha sül ki ebből a szezonból.

7. Paks (7., 0, )

Kicsit hasonló a Zalaegerszeghez ez a paksi csapat, bravúros győzelmeket követ egy-egy meglepő vereség. A kiegyensúlyozatlanság pedig hol felfelé repíti őket, hol pedig zuhannak némiképp. A hatodik helyük jelenleg reális, náluk is elmondható, hogy éppúgy lehet ebből a szezon végén felsőház, mint akár kiesés is.

8. DVSC (8., 0)

A DVSC ősze sem volt kiegyensúlyozott, de a mi esetünkben nem feltétlen beszélhetünk a meccsről-meccsre történő hullámzásról, sokkal inkább bontható szakaszokra ez a fél évünk. A Janeiro-éra jól indult, de az eredmények elmaradzotak. Majd az edzőváltás közepette voltak kiugró eredmények ide is, oda is. A végére viszont kiegyenesedni látszott a csapat, és legalább az elmondható, hogy a kötelező mérkőzéseket megtanultuk hozni. A bravúreredmények Blagojeviccsel egyelőre elmaradtak (FTC, Várda, Felcsút), de ha csak a közevetlen riválisokat meg tudjuk verni legalább itthon, azzal szinte garantált a szezon végi bennmaradás. Ha sikerülne csiszolni a télen a csapat játékán, akkor nyugodtabb tavaszra is számíthatnánk.

9. Mezőkövesd (11., +2, )

A reménytelenségből jött vissza Kuttor Attila irányításával a sokáig utolsó helyen tanyázó Kövesd. Kellett ehhez egy négymeccses hazai széria, melyeken összesen 10 pontot szereztek zsinórban, ez mozdította el őket a kieső zónából. Az utolsó két meccsük viszont újból rávilágított, hogy sebezhető ez a csapat. Továbbra is potenciális kiesőjelöltek, még ha az ősz vége összességében jobban is sikerült nekik, mint az eleje.

10. Újpest (10., 0, )

Az örök megmenekülő lila-fehérek évek óta játszanak a tűzzel: mindig pocsékul zárják az őszt, hogy aztán a tavasszal megmentse valaki, vagy valakik a seggüket. Idén is komoly csatárproblémákkal küzdöttek, kérdés, hogy tudnak-e szerezni egy Zivzivadze-szintű jokercsatárt maguknak. A jelenlegi keretük ugyanis eléggé vérszegény, és ha nem tudnak a télen erősíteni, akkor tényleg igaz lesz, hogy addig rázzák a pofonfát, míg végül tényleg ki nem esnek.

11. Honvéd (9., -2, )

Talán az egész mezőny legelcseszettebb koncepcióját a Kispest követi már évek óta, és mégis megmenekülnek ők is rendre. Következetlen játékospolitka, mellé érthetetlen edzői kinevezések. Káosz az egész, kész csoda tényleg, hogy eddig még megúszták a kiesést. Most ismét csapkodja őket az a bizonyos szél, ráadásul a vonal alatt telelnek – még ha pontazonossággal is. Nagy változásokra van szükség itt is a játékoskeretet illetően, ha benn szeretnének maradni.

12. Vasas (12., 0, )

Az ő esetükben is az ősz vége tudott némi vígaszt nyújtani az eredményekben, ha a Mezőkövesdet nem verték volna meg az utolsó fordulóban, akkor tetemesnek mondható hátrányból várnák a folytatást, így mindössze egyetlen pontra vannak a bennmaradó helyektől. Ennek ellenére nagyon gólszegény csapat, és ez ebben a mezőnyben sokkal nagyobb negatívum, mintha egy csapat több gólt kap az átlagnál. Nem biztos, hogy Kondás benn tudja őket tartani, kérdés, hogy egyáltalán ragaszkodnak-e majd végig hozzá, vagy szokás szerint nem fejezheti be a szezont…