LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Irány Európa! #2

e3Új sorozatunk nem másra vállalkozott, mint bemutatni a DVSC nemzetközi tétmérkőzéseit. Az első ilyen jellegű összecsapásra 1931-ben és 1934-ben, majd az 1979-80-as szezonban került sor: az 1990-es évek végéig csak epizódszerepek jutottak számunkra. Azonban az elmúlt 10-15 év sok izgalmat, számos emlékezetes mérkőzést tartogatott. Ilyen volt például a Wolfsburg, a Bordeaux, a Hajduk Split, a Manchester United elleni derbi is, hogy csak párat említsünk, de nem túl régi emlék a BL és az EL csoportkör sem. Ezeket a mérkőzéseket, a győzelmeket és a kudarcokat is szeretnénk feleleveníteni tizenöt részes sorozatunkban. A széria második részeként ismerkedjünk meg a ’80-as évek szereplésével és a debreceni alakulat 1985/86-os KK mérkőzéseivel!

A Közép-Európa Kupával az első részben már megismerkedtünk. Most nézzük, milyen eredményekkel zárult számunkra a negyedik, egyben utolsó Mitropa-kupa megmérettetés az 1985/86-os idényben. A klub még ekkor is az 1978/79-es változások miatt a DMVSC, azaz a Debreceni Munkás Vasutas Sport Club nevet viselte (egészen 1989-ig, amikor kikerült nevéből a „Munkás” kifejezés). Miután 16 (!) év elteltével, 1979-ben ismét első osztályba kerültünk, a legfontosabb feladat a bennmaradás kiharcolása volt. A 18 csapatos bajnokságból hárman estek ki, mi a 15. helyen végeztünk, így éppen teljesítettük a célt. Az ezt követő idényben az addigi legjobb eredménnyel, egy hatodik helyezéssel jeleztük, hogy van helyünk az élvonalban.

A ’81/82-es idényben a 11. helyet szereztük meg, majd jött a ’82/83-as idény, amikor már csak 16 csapat szerepelt az első osztályban. „55 klub több mint kétszáz játékosa keveredett az 1983-ban kirobbant Totó-botrányba, 198 személyt, vezetőket, játékosokat, bírókat, minden sporttevékenységtől eltiltottak örökre.” A bajnokság végeredményét is jelentősen módosító, megbundázott meccsek között volt például a Videoton néhány összecsapása, aminek köszönhetően nem estek ki, Intertotó-kupában, majd másfél év múlva az UEFA-kupában indulhattak. Mi viszont ismét kiestünk, pontazonossággal a Pécs és a Videoton csapatával, egy pontra lemaradva az MTK, Zalaegerszeg, Nyíregyháza csapatától, két pontra a Diósgyőrtől, három pontra a Vasastól és a Haladástól (a tabellát lásd a mellékelt képen). Mindeközben a bajnoki címről is csak 1-2 pont döntött, jelen esetben a Rába-ETO javára (akiket idehaza 3-0-ra vertünk meg). A visszajutás azonban már nem okozott problémát, így 1985-ben ismét első osztályra és a KK-ra készülhettünk.

e2

Most ismét 4 csapat küzdhetett az egyre csekélyebb érdeklődést kiváltó kupagyőzelemre. A lebonyolítás azonban megváltozott. Az akkor még Jugoszláv NK Rijeka, és Csehszlovák SK Sigma Olomouc az olasz Pisa és a magyar DMVSC csapatával kiegészülve várta a sorsolást a kieséses jellegű, két játéknapon, 1985 novemberében megrendezett olaszországi tornán. Csapatunk kerete a következő nevekből állt: Paróczai, Kiss J., Szűcs J., dr. Puskás L., Mörtel, Till, Nagy L. Horváth, Bücs, Magyar Zs., Benyó, Supka, Szabó B., Magyar B., Mohácsi, Varga, Sándor Cs., Szűcs I.Lakatos, Szabó L., Plókai A., Cseke, Mező, Duró, Jakab, Szabó I.

e3

e4A döntőbe jutásért a Rijekát kellett legyőznünk. Luccában, mintegy tízezer néző előtt jó iramú, kemény mérkőzést játszottunk. A kapuban Mező József, a mezőnyben pedig Cseke Tamás, Nagy Lajos, Till Lajos, Duró József, Szűcs János, Bücs Zsolt, Magyar Balázs, Szabó József, Magyar Zsolt, Benyó Sándor kezdett. Dr. Puskás Lajos vezetőedző két cserét küldött pályára. Előbb Mörtel Béla állt be, és szerezte a 60. percben a mérkőzés egyetlen gólját, így a szintén 1-0-s sikerével továbbjutó Pisa elleni döntőbe küldve csapatunkat. Majd Sándor Csaba (lásd a képen), az akkor még alig húszéves védő is letehette a névjegyét: ezt követően 15 éven keresztül szolgálta egyesületünket. 1999-ben és 2001-ben elérte azt, amire korábban nem volt példa Debrecenben: Magyar Kupagyőztes lett csapatunkkal! Zilahi-díjjal a zsebében állt ezt követően edzőnek, jelenleg is a debreceni utánpótlás nevelésben dolgozik.

A döntőre Pisa városában került sor. Mező József, Cseke Tamás (68′ Varga István), Nagy Lajos (35′ Bücs Zsolt), Duró József, Till Lajos, Szűcs János, Magyar Zsolt, Magyar Balázs, Szabó László, Mörtel Béla és Benyó Sándor azonban nem volt képes újabb győzelmet kiharcolni. A 42. és a 77. percben mattoltak minket, így 2-0-ra az olaszok örülhettek. Az első gól, a mérkőzést követő barátságos kézfogások és a kupaátadás is megtekinthető az alábbi videón. Ezzel a mérkőzéssel szerepeltünk utoljára a KK-ban. A ’90-es évek elejéig a magyar bajnokságban próbáltunk helyt állni, és bár egy-két alkalommal kiestünk, az 1993/1994-es idény óta egyre magabiztosabb helyet szereztünk magunknak az első osztályban. Sőt, az 1998-as idényben ismét lehetőséget kaptunk a nemzetközi szereplésre. De erről majd a következő részben olvashattok!

Addig is, Hajrá Loki!

Csibu

Felhasznált irodalom:
http://www.rsssf.com/tablesm/mit86.html
http://www.dvsc.hu/Lapok/Csapatfotok.aspx
http://www.magyarfutball.hu/hu/merkozes/1988
http://www.magyarfutball.hu/hu/csapat/18/bajnoki-mult