LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Két bekapott gól elemzése

Időről időre szeretünk videós elemzést készíteni egy-egy játékosról, helyzetről. Most egy kétperces videóban elevenítünk fel egy-egy bekapott gólt a ZTE és a Honvéd ellen. Mindkét gól nagyon hasonló szituációból esett, ezért érdemes lehet végiggondolni, mire kell figyelni a védekezés során.

A videó megtekintése előtt, pár alapvető gondolat. Védekezni, s jól védekezni nem könnyű. Míg egy támadás során akár egyetlen játékos egyetlen jó megmozdulása is elég lehet a gólhoz, addig a védekezés során több játékos összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy elkerüljük ne csak a gólt, hanem magát a gólhelyzetet is. Ahogy a kapusok életében a beadásoknál, úgy a hátvédeknél az ellenfél előretörésénél is az egyik legnagyobb kérdés: elinduljak a labdáért és megpróbáljam összeszedni, vagy lépjek hátrébb és biztosítsam a területet.

A videón látható két bekapott gól esetén is rossz döntés születik. Kusnyír megpróbál labdát szerezni úgy, hogy elhagyja posztját, miközben látható, hogy a jobb oldali középpályás nem érkezik vissza biztosítani. Kusnyír Erik túlságosan sokat kockáztat, mert bár egy értékes szereléssel vagy labdaszerzéssel megakaszthatja az ellenfél támadását és akár kontrát is indíthatunk, de a rossz közbeavatkozással teret ad az ellenfélnek. Ez pedig különösen abban a helyzetben teljesen felesleges megmozdulás, amikor vezet a csapat (mindkét bekapott góllal pont az ellenfelünk egyenlített).

Természetesen ettől függetlenül még nem kellene gólt kapnunk, a Zalaegerszeg ellen ráadásul Csősz személyében egy középpályáról visszazáró védőnk is van. Azonban bekapcsolnak a fejekben a piros vészvillogók EMERGENCY felirattal, és mintha mindenki elveszítené a fejét. A Honvéd ellen Pávkovics és Szatmári teljesen ellentétes megoldást választanak: Pávkovics a passzsávokat akarja levédeni és megtámadja ellenfelét, lehetővé téve, hogy lescsapdázzuk az ellenfél passzát, de a kiugrásával matt-lehetőséget felkínálva az ellenfélnek. Azt pedig látnia kellene, hogy középhátvéd társa hátrébb helyezkedik el nála, így őt nehéz helyzetbe hozhatja. Szatmári viszont lassítaná a támadást azzal, hogy behátrál és követi a támadóját. Így azonban oda a lescsapda, a sikeres passz után pedig 2 az 1 ellen semmi esélye nincs sem kapusunknak, sem Szatmárinak. A ZTE ellen pedig szintén igyekszik menteni a menthetőt Szacsa azzal, hogy megtámadja a beadásra készülő játékost. De közben a fél ütemmel hátrébb lévő Csősszel hagyja egyedül Mitrovicot. Szacsa nem ér ki ellenfelére, Csősz pedig nem éri be Mitrovicot, jön a beadás és a gól.

Amivel elkerülhetőek lennének ezek a találatok:
1) Nincs a védekező játékosok részéről felesleges kockázatvállalás.
2) A belső védők összehangolt védekezésére van szükség.
3) A szélső középpályásoknak is vissza kellene jönniük besegíteni a védekezésbe.
4) Ha már megtörténik a baj, akkor sem kell fejjel előre belerohanni a késbe.

Hajrá, Lokomotív!
Csibu