LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szurkolói ankét

anket1A tegnapi napon szurkolói ankétot tartott a DVSC, mégpedig annak apropóján, hogy az őszi szezon végeztével a csapat a tabella első helyen áll, négypontos előnnyel megelőzve a Videotont. Az ankéton a klubot Szima Gábor többségi tulajdonos, Szilágyi Sándor cégvezető, Kondás Elemér vezetőedző, Sándor Tamás pályaedző, valamint Nagy Zoltán és Ludánszki Bence, mint játékosok képviselték. Az ankét moderátora, és egyben a stadiont érintő kérdések egyik válaszadója Krecz Tibor, az NSR sajtófelelőse. Az ott elhangzottakat foglaljuk most össze címszavakban.

Beveztő

Az ankét első részében a klub képviselő röviden értékelték az őszi szezont, illetve elmondták a véleményüket a folytatást illetően is. Szima Gábor először egy rövid múltidézést tartott, hogy az elmúlt tíz évben milyen sikereket ért el a csapat, majd leszögezte, hogy idén a DVSC-nek nincs kitűzve célul a bajnoki cím megszerzése, de a csapat minden erejével azon lesz, hogy megtartsa az ősz során megszerzett előnyét. Kondás Elemér röviden értékelte az őszi szezont, és kitért arra, hogy két mérkőzést sajnál különösen, a Pápa, valamint a Mezőkövesd elleni 2-2-t, hiszen ezen a két meccsen két gólos előnyről buktunk pontokat, úgy véli, ezt a két meccset simán nyernünk kellett volna. Emiatt azt várja, hogy tavasszal az ilyen védekezési hibákat kiküszöböljük, és ne fordulhasson elő többet az, hogy magabiztos előnyről nem tudjuk megnyerni a meccset. Ezután Sándor Tamás a kellemes és kellemetlen élményeiről beszélt, szerencsére utóbbiból kevés akadt. Kitért arra, hogy örül annak, hogy a csapat középpályás védekezését stabilizálni tudtuk, és az ellenfelek kevés gólhelyzetet alakítanak ki ellenünk. Ezután Nagy Zoltán kapott szót, aki sérüléséről beszélt, várhatóan a tavasz közepére lesz újra bevethető állapotban. Ludánszki Bence arról beszélt, hogy mindegy számára, hogy milyen poszton szerepel, az a lényeg, hogy szerepet kapjon a csapatban, és ott próbálja meg legjobbját nyújtani. Végezetül Szilágyi Sándor az épülő stadionnal kapcsolatban elmondta, hogy a jelenleg bérlettel rendelkező szurkolóknak elővásárlási joga lesz a következő szezonban az új stadionban a bérletek kiváltására, illetve terveznek a télen is bérletárusítást tartani, amivel szintén megváltható az elővásrlási jog az új stadionra.

Ezt követően a megjelent szurkolók tehettek fel kérdést bármilyen témában, amikre a klub részéről mindenki az őt érintő kérdésekre válaszolt. Most az ott elhangzott témákat részletezném témakörök szerint.

Játékoskeret

  • Talán az egyik legfontosabb kérdés, a játékoskeret összetétele. Ezzel kapcsolatban Szima Gábor olyan új információt osztott meg a közönséggel, hogy a DVSC-n belül egy önszabályozás kerül bevezetésre a klubnál egyidejűleg alkalmazott idegenlégiósok számát tekintve. Ez a szám első körben nyolc lesz, ami azt jelenti, hogy nyolcnál több idegenlégiós egyidejűleg nem alkothatja a DVSC keretét, a későbbiekben ezt a számot szeretnék még lejjebb vinni. Mivel a DVSC eddig is többnyire a saját nevelésű játékosokra támaszkodott, az új akadémia megépültével minden lehetőség adott lesz a fiatalok számára, hogy a minőségi körülmények közt fejlődve a késpbbiekben a DVSC első csapatának tagjai lehessenek. Azt is elmondta még Szima Gábor, hogy úgy érzi, jelenleg túl sok légiós alkotja a DVSC keretét – számszerint tizenegy -, így arra következtethetünk, hogy a közeljövőben lesznek távozóink.
  • Volt, aki olyan kérdést tett fel Kondás Elemérnek, hogy bizonyos saját nevelésű játékosaink miért kapnak olyan sok szerepet, mikor akad köztük olyan, aki nem üti meg a DVSC szintjét, mégis rendszeresen játszik. Erre az volt a válasz, hogy mindenki, aki a DVSC keretét alkotja, hasznos tagja a csapatnak, és ha a stáb úgy ítéli meg, hogy az adott meccsen az adott játékos segítségére tud lenni a csapatnak, akkor pályáraküldik. Néhány embernek előítéletei vannak bizonyos játékosokkal szemben, de ezt nem tartja helyesnek, és nem szereti, ha a DVSC bármelyik játékosát is bántják.
  • Seydivel kapcsolatban megtudtuk, hogy sajnos már eleve sérülten igazoltuk le őt, hasonló gerincproblémákkal küszködik, mint Mészáros, ezért a napokban befeküdt egy kórházba egy specialistához, akinek a segítségével remélhetőleg a tavaszra már teljesen rendben lesz.

anket4

Átigazolások

  • A játékosmozgással kapcsolatosan azt tudtuk meg, hogy miel a klub nem áll anyagilag fényesen, ezért nem tehetjük meg, hogy pénzért igazolunk, így marad az ingyenes játékosok igazolása, ami közel sem olyan egyszerű. Szeretnénk a télen erősíteni néhány játékossal, de körültekintőnek kell lenni, hogy kiket hozunk a klubhoz.
  • A szerződésekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy két játékosnak jár le december végén a szerződése, ez Bernáth Csaba és Dombi Tibor, velük mindenképp szeretnénk hosszabbítani, és Szima reméli, hogy nem kell sokat tárgyalni a két játékossal a folytatásról. Jövő nyáron egy-két játékosnak fog lejárni a szerződése, neveket nem tudunk, de a klub velük is le fog ülni tárgyalni a hosszabbításról.
  • Volt egy olyan szurkolói kérdés, hogy a DVSC rendelkezik-e játékosmegfigyelői rendszerrel, erre Kondás Elemér azt válaszolta, hogy próbálnak minél körültekintőbbek lenni amikor egy játékost szerződtetnek, megfigyelői rendszerként pedig az InStat Scout rendszerét említette, mellyel akármelyik játékosnak végig lehet követni az egész pályafutását, hogy az adott klubcsapataiban mennyit és hogyan játszott, ezt használják jelenleg a klubnál.

Nemzetközi kupa

  • Ahogy Szima Gábor említette, nincs célul kitűzve a bajnoki cím, hanem csak a nemzetközi kupaindulás, ami a bajnoki második vagy harmadik hellyel, illetve a kupagyőzelemmel érhető el. Nehéz bejutni a csoportkörbe, de sok pénzt szerezhetünk vele.
  • Kondás Elemértől azt kérdezték, hogy mi volt az idei EL kiesés oka, mikor az első meccsen bíztató eredményt sikerült elérni. Erre az volt a válasz, hogy mivel sok játékost igazoltunk a nyáron, nem volt nagyon idejük beleszokni a csapatba, ileltve mivel még bőven a felkészülés közepén jártunk, szemben a norvég csapattal, akiknél zajlott a bajnokság, így lényegében felkészülési meccsnek számított az EL párharc a bajnoki rajtra. Utálag belátta Kondás, hogy a visszavágón bátrabban, offenzívebben kellett volna játszani.
  • Szima Gábor elmondta, hogy a tavalyi évben indokoltnak látta a szakmai stáb döntését, miszerint a BATE elleni BL meccs visszavágója előtt a kaposvári bajnokin B csapattal álltunk fel, hiszen három nappal a klub egyik legfontosabb mérkőzése előtt megterhelő lett volna 900 km-t utazni a bajnokira. Hiszen ha a BATE ellen továbbjutottunk volna, akkor az EL csoportkör már egészen biztosan meglett volna, ami több százmilliós bevételt jelentett volna a klub számára.
  • Ehhez kapcsolódóan idén kérték az MLSZ-t, hogy a bajnoki sorsolásánl vegyék figyelembe a nemzetközi kupában induló csapatok esetében, hogy minél kevesebbet kelljen utazni a bajnokság elején, ezt részben figyelembe vették, hiszen az első fordulókban sok hazai meccset játszottunk, és Szombathely kivételével nem kellett messzire utazni, szemben a tavalyi évvel, mikor az első fordulókban szinte csak a Dunántúlra utazgattunk meccsekre.

Gazdaság

  • Elhangzott többször is, hogy a klub jelenleg nem áll olyan jól anyagilag, mint az elmúlt években, vannak arra törekvések, hogy ezen változtassanak, keresnek befektetőket, de ez nem megy könnyen. Példaként említette Szima Gábr, hogy mindezek ellenére az elmúlt tizenegy évben egyedül a DVSC mondhatja el magáról, hogy semmilyen anyagi gondja nem volt, mindig mindenkinek pontosan kifizette azt az összeget ami jár.
  • Szóba került, hogy értékesítik-e a stdion névhasználati jogát. Mivel nem a klub lesz a stadion tulajdonosa, csak bérlője, így ez nem a klub hatásköre, hanem a stadiont működtető cégé, megfelelő összeg esetén hajlandóak lennének eladni a névhasználati jogot, de nem valószínű, hogy akadna olyasvalaki, aki fizetne ezért Magyarországon.
  • Valaki azt kérdezte, hogy nem tartják-e igazságtalannak a TV-s jogdíjak eloszlását, miszerint minden klub olyan arányban részesedik, ahány fiatalt játszatott az ősz során. Szima Gábor elmondta, hogy a TV-s pénzek három részből tevődnek össze: egyharmad részben normatív alapon mindenki egyforma összegben részesül, ez kb. 100 millió ft-os nagyságrend. Másodsorban az alapján részesül, hogy a TV-s meccseiket hányan nézték, ebben a mutatóban a DVSC a második helyen áll, hajszálnyival lemaradva az FTC mögött, minket pedig már tetemesebb hátránnyal az Újpest és a Diósgyőr követ, így ebből a részből mi jócskán kapunk. A hamradik rész a már említett fiatalok játszatása, ez az 1991 után született labdarúgók pályán töltött percei szerint arányosan oszlik szét a csapatok közt, ebben az MTK jár élen, hiszen számos fiatalt foglalkoztatnak. A DVSC nem ezt az utat választja, hanem az eredményességet, így mi kevésbé részesültünk ebből a pénzből.

anket5

Stadion

  • Az új stadion májusra készül el, jelen pillanatban úgy néz ki, hogy május 10-én az Újpest elleni bajnokival lesz felavatva a stadion, de ezt senki ne vegye készpénznek, mert addig még sok minden változhat. Előfordulhat, hogy csak június elején, egy nemzetközi mérkőzéssel lesz felavatva.
  • Szima Gábor elmodnta, hogy nem terveznek drasztikus jegyáremelést, mindössze 20%-os emelésre lehet készülni, ami azt jelenti, hogy egy jelenleg 1000 ft-os jegy az új stadionban 1200 forintba fog kerülni. A klub szeretne legalább 12 ezer fős átlagnézőszámot fenntartani, emiatt mindent megtesznek majd, hogy a szurkolók minél otthonosabban érezzék majd magukat, és teljesíteni tudják ezt az elvárást.
  • Szilágyi Sándor említette a bérletárusítást, akinek jelenleg is van már bérlete, az az új stadionban elővásárlási joggal fog rendelkezni a következő szezonra, illetve a nyitómeccsre már egész biztosan meg van váltva a helye.
  • A stadionon belül fog helyet kapni az új Loki shop, valamint a Loki múzeum is, ahol mindenféle ereklye fellelhető lesz, gondolván itt az évek során összegyűjtött trófeákra, és egyéb értékes tárgyakra.

Felkészülés

  • Szó esett a szezon hátralévő részének menetrendjéről is. A játékosok most öthetes szabadságot kaptak, az első közös találkozó január 13-án lesz, de ez nem azt jelenti, hogy akkor kezdődik a felkészülés, mert a játékosok már január 2-án egyéni edzéstervet kapnak, amit ellenőrízni fognak, hogy végrehajtottak-e.
  • Még nem dőlt el, hogy itthon készül-e a csapat Pallagon a tavaszi szezonra, vagy az elmúlt évekhez hasonlóan külföldi edzőtáborba megy, ennek eldöntése, és a felkészülés további részének meghatározására a héten fog sor kerülni.

Szurkolók

  • Végezetül a szurkolókat érintő dolgokról. A szerveztt szurkolói csoportok nevében Pethe Tamás tett fel kérdést, hogy tud-e a klub arról, hogy az MLSZ országjáró programot indított, és a Fradinál már jártak, ahol a klubvezetőkkel és a szurkolókkal közösen egyeztettek. Ezzel kapcsolatban Szima Gábor elmondta, hogy a klubot hivatalosan és nem hivatalosan sem keresték még ez ügyben az MLSZ-től, a felkészülés során szeretnének egy ilyen találkozóra sort keríteni, és amennyiben az MLSZ nem tesz lépéseket ez ügyben, úgy a klub fogja felvenni velük a kapcsolatot.
  • A regisztrációval kapcsolatban azt tudtuk meg, hogy nem a klub hatásköre eldönteni, hogy egy adott mérkőzés kiemelt kockázatú-e, és kell-e rá regisztrálni, hanem ebben az MLSZ dönt a rendőrség véleményére alapozva. A sajntóban megjelent hírekkel ellentétben nem volt szó arról, hogy a klub szeretné eltöröltetni a regisztrációt.
  • Kicsit más témakör, de még mindig a szurkolókhoz kapcsolódóan megtudtuk, hogy az új stadionban lesz stadionbejárási lehetőség, úgynevezett stadiontúra, ami a nyugati kluboknál is bevett szokás. Ezen kívül az új Loki shopban sokkal szélesebb választék lesz majd fellelhető.

anket6

(A képek forrása: dvsc.hu)