LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Új időszámítás – ki is az a Leonel Pontes?

Ma hivatalosan is bemutatták a DVSC új vezetőedzőjét, aki nem más, mint a portugál nemzetiségű Leonel Pontes. A 44 éves szakember a DVSC történetének harmadik külföldi edzője lett, a korábbi cseh vonalat (Miroslav Beránek, Zdenek Scasny) ezúttal a portugál váltja fel. Ismerjük meg jobban az új vezetőedzőnket!

leonel_pontes

Leonel Pontes da Encarnação 1972-ben született a portugáliai Funchalban. Edzői karrierjét 2002-ben kezdte komolyabb játékospályafutás nélkül. Az akkor 30 éves Pontes a Sporting B csapatánál volt pályaedző két évig, majd megkapta ugyanezt a feladatot 2004-ben az U19-es csapatnál is. A következő szintlépés 2005-ben jött, akkor már a felnőttcsapat menedzser asszisztensévé lépett elő, Paulo Bento vette magához segítőnek. A patinás portugál csapatnál négy szezont húzott le ebben a pozícióban, majd 2009 novemberében Bento távozása után egy meccs erejéig megbízott vezetőedzőként irányította a zöld-fehér együttest. 2010 szeptemberében aztán kinevezték Paulo Bentot a portugál felnőtt válogatott szövetségi kapitányává, aki rögtön be is hívta stábjába korábbi segédjét, így Pontes igen megtisztelő feladatot kapott. Négy évig volt a válogatott segédedzője, részt vett a 2012-es Európa Bajnokságon, majd a 2014-es Világbajnokságon is. Utóbbi nem túl jó emlékű a portugálok számára, hiszen már a csoportkört követően búcsúzni kényszerültek, ez pedig Bento és stábjának állásába került.

epa03425998 Portugal national team head coach Paulo Bento (L), and assistant coaches Leonel Pontes (C) and Ricardo Peres (R) talk during the team´s training session in preparation for the qualification match against Russia, for the 2014 World Cup in Brazil, in Obidos, Portugal, 08 October 2012. EPA/JOSE SENA GOULAO

Leonel Pontes ekkor kezdett „szólókarrierbe”, és vezetőedzőnek állt: 2014 nyarán az elsőosztályú Maritimo nevezte ki vezetőedzőnek. Harminc mérkőzésen ült a csapat kispadján, tavasszal ugyanis menesztették őt, pedig nem szerepelt rosszul a csapat, a kilencedik helyen zárták a szezont (a Maritimo nem tartozik az élcsapatok közé Portugáliában), az utolsó négy meccsen viszont már nem ő trenírozta a gárdát. A nyáron új csapatot talált magának, a görög Panetolikoshoz vezetett útja. Az első osztályban szereplő együttest mindössze öt mérkőzésen irányíthatta, hiszen már szeptember végén távozott a csapattól. Irányítása alatt két győzelmet, egy döntetlent, és két vereséget számlált a csapat, így aligha a gyenge kezdés miatt kellett távoznia, vélhetően a később utolsó helyen záró Kalloni elleni súlyos, 5-1-es vereség tette be neki a kaput.

Nem sokáig maradt azonban csapat nélkül, hiszen még az év novemberében az egyiptomi Al-Ittihad Alexandria szakvezetője lett. A szezon végét azonban itt sem élte meg, 2016. március 9-én távozott az együttestől. Tizenhat mérkőzésen 0.94-es pontátlagot ért el csapatával, így sikeresnek nem volt nevezhető szereplésük, nem is meglepő, hogy csupán a 14. helyen végzett az Ittihad, méghozzá negatív mérleggel.

Leonel Pontes tehát öt hónapja munkanélküli, edzői pályafutása eddig nem nevezhető különösen sikeresnek, tapasztalata viszont „fiatal” kora ellenére is bőven van már, hiszen a Sportingnál és a portugál válogatottnál is rengeteg tudást szívhatott magába Paulo Bento mögött. Külön pikantéria vele kapcsolatban, hogy ő volt Cristiano Ronaldo első edzője a Sportingnál.

leonel-pontes629

Nézzük, hogy mi szól mellette, és mi szól ellene. Kezdjük utóbbival. Első, és egyben legnagyobb negatív tényező, az a debreceni közeg: maga a város, de a DVSC is híres arról, hogy nehezen fogad be „idegeneket”. A DVSC-t amúgy is egy rendkívül belterjes közeg jellemzi, mindenki valakinek a valakije, így aztán nehezen tolerálják a messziről jött embereket. Ezt láthattuk annak idején Beránek és Scasny példáján is, de megfigyelhető az is, hogy más magyar edzőkkel szemben is kisebb volt a türelem, mint a helyi kötődésűekkel. Legjobb példa épp Kondás Elemér: vajon egy külföldi trénert az ő eredményeivel és szereplésével hányszor rúgtak volna már ki az öt és fél év alatt? Szerintem legalább háromszor, de lehet, hogy négyszer is. A második tényező Szima Gábor szerepe. Nem titok, hogy Pontest nem Szima Gábor nézte ki a csapat élére, hanem az önkormányzat. Szima inkább holland szakvezetőt hozott volna, illetve Pontessel szemben inkább Selymes Tibort szerette volna edzőnek kinevezni. Ezúttal azonban nem az  ő akarata győzött, így hát kérdés, hogy hogyan fog hozzáállni az új edzőhöz, akit nem ő akart kinevezni. A türelem vélhetően jóval alacsonyabb lesz vele szemben, mint bárki mással valaha. Szintén nem mellette szól a kevés megszerzett rutin vezetőedzőként, de valahol mindenkinek el kell kezdenie az edzősködést.

469104

Szerencsére a másik oldalon is vannak ám érvek. Először is, az akadémiára is portugál edzőket hoztak, így aztán tökéletes összhang jöhet létre a felnőtt csapat, és az utánpótlásbázis között. Luis Castro, a DLA új szakmai igazgatója egyébként is azt az irányelvet tűzte ki, hogy minél több, 17-18 éves fiatalt szeretnének a felnőtt csapatban látni, akik hamar olyan szintre fejlődhetnek, hogy húzóemberré váljanak, később pedig jó pénzért értékesítheti őket a klub. Ebből a szempontból tehát nagyon jó döntés, hogy honfitárs érkezik a felnőtt csapathoz, aki egyébként is sokat dolgozott korábban az utánpótlásban. Szintén mellette szól az, ami egyben ellene is szólt: idegen kultúrából érkezik, új impulzusokat hozhat a csapat számára, felrázhatja a társaságot. Reméljük, hogy a srácok is vevők lesznek erre, és nem az lesz, mint ami Scasnyval történt anno. A harmadik dolog pedig egy szubjektív vélemény: a magyar edzői társadalom kevés kivétellel bizonyította, hogy alkalmatlan arra, hogy a magyar foci fejlődését szolgálva végezze munkáját. A legtöbben megélhetési edzők, csak a saját állásukat féltik, és nem a csapatért dolgoznak. Ilyen szempontból üdvözendő, hogy ismét külföldi edző felé nyitottunk.

Reméljük, hogy bizakodásunknak helyt fog adni Pontes a munkájával, mi a magunk részéről sok sikert kívánunk neki a DVSC-nél.