LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Közel a meglepetéshez

Minden jegy elkelt! Olvashattuk a jegyárusító helyiség ablakában. A Ferencváros érkezése megmozgatta a debreceni drukkereket. Csordultig megteltek a széksorok, igazi rangadói hangulat fogadta a pályára lépő csapatokat. Régen vártuk már, hogy ismét a megszokott hazai környezetben láthassuk a lányokat, legutóbb január végén a Siófok vendégjátékának alkalmával játszottunk tétmeccset a Hódosban. A vendégszektor is megtelt, hazai részről is érkezett a buzdítás.

Lotte Grigel betegen, egészen pontosan lázasan is vállalta a játékot, Szabó Dorci viszont ismételten csak a lelátón tudott helyet foglalni, így vezetőedzőnk Poczetnyik Lucát nevezte a meccskeretbe. Az első percekben Nerea Pena villanásai okoztak komoly fejtörést védelmünknek. Köstner Vilmos már az ötödik percben magához hívta tanítványait. Ezután a spanyol irányító-átlövő játékát sikerült hatástalanítani, ám ekkor meg a széleken rohamoztak a fővárosi zöld-fehérek. Védekezésünk rettentően pontatlan volt, könnyű gólokat szerezhettek Lukács Viktóriáék. Vili bá ismét letetette az asztalra a zöld időkérést kérő lapot, immáron másodszor a találkozón, pedig még csak a tizedik percben jártunk. Ekkor azt hihettem, hogy sikerült felkavarni az állóvizet, felzárkóztunk a Fradira két gólra (8-10). Ám ez a fellángolás csak pillanatokig tartott, ismét elhúzott a vendégcsapat. Ekkoriban a rengeteg technikai hiba mellett az sem könnyítette meg a helyzetünket, hogy Jeca Despotovic szinte szétforgácsolta a kapufát több alkalommal is. Eközben a túloldalon mindig akadt egy-egy olyan játékos aki kihasználta hibáinkat. Így aztán a szünetre elég jelentős hátránnyal vonulhattak a lányok, ugyanis Háfra Noémi bombája megtalálta a kapuba vezető utat. (14-20). Abban biztos voltam, hogy vezetőedzőnk rendet vág a szünetben, elvégre egy teltházas meccsen nem játszhatunk ennyire gyámoltalanul.

Azonban amilyen második harminc percet produkáltunk, arra szerintem senki sem számított. Védekezésben felkeményedett a falunk, támadójátékunkban is sikerült csökkenteni a hibák számát. Ezzel együtt az is benne van a pakliban, hogy Kovacsics Anikóék azt hihették, zsebükben a meccs, ezt már lehozzák rutinból. Azonban ehhez a debreceni lányoknak is volt egy-két szava. Óriási erőket mozgósítva elkezdtünk felzárkózni (22-23). Elek Gábor ekkor már egyre idegesebben sétálgatott a kispad előtt, aggodalma szerencsére tovább nőhetett, ugyanis összejött az egyenlítés is. Elképesztő hangulatban teltek a másodpercek. Amint átvettük a vezetést Kovács Anna révén, olyan hangorkán söpört végig a Hódoson, ami az olyan nézőket is magával vonzza aki csak néha szokott tapsolni. Tóvizi Petra újabb góljával háromnegyed órányi játékot követően kettővel vezettünk (28-26). Elek ekkor ismételten időt kért, sajnos sikerült is megtörni a lendületünket, a folytatásban ismét körülményesebben támadtunk és ha sikerült ziccert kialakítani akkor vagy mellé dobtuk vagy Bíró Blanka védte ki a lövést. Előjött a rutin, ami a Fradi játékosok birtokában van. Ilyen kiélezett szituációkban többször szerepeltek a zöld-fehérek, főleg a BL meccseken. Végül négy góllal maradtunk alul, de egy pontot megérdemeltünk volna. Tanulságként levonhatjuk a konzekvenciát: nem szabad úgy kezdeni, hogy óriási hátrányba kerülünk már a találkozó első harmadában. Meg kell találni, hogy mi okozza ezt a sorozatos gyenge kezdést. Köstner mester meccs utáni nyilatkozatában ki is tért erre, hogy ezt ki kell deríteni, mert ezzel a sorozatos időkérésekkel az első percekben még nehezebb helyzetbe sodorjuk magunkat. A meccs különböző szakaszaiban joggal szólt az „Ébresztő!” a szurkolók részéről, a lányok felébredtek, szívüket kitették a pályára! Zúgott is a vastaps a találkozót követően!

A találkozón rengeteg fiatal játékost láthattunk a tavalyi junior válogatottból. Tóvizi Petra csapatunk legjobbja volt, megállíthatatlanul szállította a gólokat, heteseket harcolt ki. Kovács Anna második félidőben mutatott játékával emelkedett ki a mezőnyből. Szenzációsan játszott csapatkapitányunk is, Vica gyönyörű, szemfüles gólokat szerzett. Jár a dicséret Bulath Anitának is, aki korát meghazudtoló módon játszott, hibátlanul értékesítette a büntetőket, védekezésben is vezéregyéniség. Érdekes, nagy tempójú, ugyanakkor sok hibával tarkított összecsapást láthattunk, amely remek hangulatban telt, ez igazi kiváló sportesemény lett ebből a rangadóból!

DVSC SCHAEFFLER – FTC – Rail Cargo Hungária 30-34 (14-20)

Szombaton vár ránk a következő feladat, ugyanis hétvégén teljes fordulót játszanak az NB I-ben. Ezúttal idegenben kell teljesítenünk a házi feladatot. A sereghajtó és az élvonalba átszállójegyet váltó Eszterházy SC látja vendégül csapatunkat a Leányka úti sportcsarnokban. Erre a meccsre sincs sok ideje készülni a lányoknak, ugyanakkor csak egy végkimenetel elfogadható, a győzelem, mégpedig egy önbizalomnövelő siker, amelyből lendületet merítve vághatunk neki az április meccseinknek. Ősszel a vártnál szorosabb eredménnyel zárult az összecsapás, mindösszesen hét góllal múltuk felül az egyetemistákat. A Magyar Kupában is randevúzott egymással a két gárda, akkor Egerben sokkal simább találkozót láthatott a közönség, melyen tizenegy gólos vendéggyőzelem született. Ha visszagondolunk arra a találkozóra, kellemes gondolatok jutnak eszünkbe. A Lokit szép számú vendégdrukker sereg kísérte el Heves megyébe. Baráti hangulat uralkodott a csarnokban, a lefújást követően a debreceniek az egrieket is éltették. Erről így írnak az Eszterházy weboldalán: „A végső dudaszót követően, ismét a debreceni szurkolók kerültek fókuszba, akik „hajrá, Eger”, „szép volt Eger”, „mindent bele”, és „Ria-Ria Hungária” rigmusokkal fejezték ki tiszteletüket, amiért kizárólag magyar játékosokkal a soraiban mérkőzik meg hétről hétre a világ legerősebb bajnokságában az Eszterházy SC. Megindító pillanatok voltak ezek, pláne, amikor második alkalommal is magukhoz hívták az egrieket a vendég szimpatizánsok, amiért klubunk ezúton is köszönetét, és háláját fejezi ki.

Szombaton ismét ütközik a futballcsapat programja a lányokéval. Miközben Varsányiék Egerben lépnek pályára, Tőzséréknek Fehérváron van jelenésük. Kellemetlen dolog az, amikor dönteni kell, hogy melyik meccset nézzük, főleg úgy, hogy majdnem egy időben zajlanak majd az események. Az is fontos tényező, hogy az egyetem sportcsarnokának a befogadóképessége viszonylag csekély, így kevesebb debreceni drukker érkezése esetén is van esély a kiváló hangulatra. Ami a házigazdákat illeti, Kuti Bettina játékára nincs esély, bár már edz, még nincs bevethető állapotban. Petrovics Gerda is sérülés miatt kénytelen kihagyni az összecsapást. Kobela Tamara ujja is rakoncátlankodik, így igencsak szűkös kerettel várhatja a meccset a Debre Viktor által vezényelt csapat. A tabella utolsó helyén álló házigazdák már túlszárnyalták korábbi egyetlen élvonalbeli szezonjukat eredményesség szempontjából, ugyanis a Békéscsabát legyőzték idegenben A többi mérkőzésüket elvesztették, nem lehet egyszerű helyzetben az egriek stábja. Ilyen körülmények között nehéz megtalálni a megfelelő motivációt, de korábban többször elhangzott, hogy ez az idény egy ajándék számukra, vendégül láthatják a legjobb csapatokat. Már a szezon elején valószínűsíthető volt, hogy az Eger nem tud megragadni az élvonalban. Játékosaik az Eszterházy Egyetem hallgatói, légiósuk sincs. Így aztán egy végtelenül szerény és szimpatikus társaságot ismerhettünk meg bennük.

Úgy gondolom ez a meccs kiváló lehetőség a fiatalok számára. Vili bá lehetőséget adhat Borgyosnak, Aranynak (ha javul a lába a medvepuszi után), és Szabó Pannának is sokat jelent minden pályán töltött perc a fejlődése szempontjából. Az talány, hogy Lotte mennyire gyógyul meg betegségéből, de úgy gondolom, nem kell elhamarkodottan dönteni, ha kihagyja azt a találkozót, akkor is megszerezzük a két bajnoki pontot. Vajon egy olyan meccsen, ahol nem játszik Grigel, tud-e végre valami értelmeset mutatni Zamfirescu? Habár neki már lefőtt a kávé itt Debrecenben, ha eddig nem tudta bizonyítani miért is tartják (tartották) ígéretnek, nem valószínű, hogy a folytatásban fogja ezt megcáfolni.

K&H Liga Női NB I 19. forduló:
Eger, Leányka út 6
2019. március 30. Szombat 18:00

Eszterházy SC – DVSC SCHAEFFLER

Játékvezetők: Marton Zsófia – Szabó Eszter.

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki!

Iceman

(képek: Molnár Péter, haon.hu)