LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Véget ér a bajnokság

Még egy feladat áll előttünk, a záró fordulóban Vácra látogatnak Köstner Vilmos tanítványai. Részünkről érdemi tétről már nem beszélhetünk, ugyanis az biztos, hogy a hatodik pozícióban zárjuk a pontvadászatot. Ettől függetlenül ismerve Vili bát, nem kérdés maximális koncentrációt kér majd a csajoktól.

Ellenfelünk a Vác csapata azonban még tétmeccsként várja az összecsapást ugyanis Szilágyi Zoltán csapata akár negyedikként is zárhatja a bajnokságot. Jelenleg ugyanannyi pont áll a nevük mellett, mint az Érdnek, bár az egymás elleni eredmények alapján Szabó Edináék állnak jobban. Ugyanakkor elnézve az Érd elmúlt hetekben mutatott játékát bőven benne van a pakliban egy esetleges pontvesztés a Kohász ellen idegenben. Ha ez bekövetkezik, a Vác pedig legyőz minket, akkor az előkelő negyedik helyen zárja a szezont aktuális ellenfelünk. Akiket bizonyára fűt a visszavágás vágya is. Január 25-én a Hódosban óriási pofonba szaladtak bele Kácsor Grétáék. A DVSC egy tucat góllal bizonyult jobbnak aznap. Ekkora különbség természetesen nincs a két csapat között, aznap mindkét csapat a végletet hozta, a Loki pozitív, a Vác negatív értelemben.

Kácsor Gréta mellett Lakatos Rita a váciak meghatározó alakja, támadásban ez a kettős 201 gólt ért már el. Védekezésüket Barbara Arenhart kitűnő teljesítménye teszi még szilárdabbá. Kovács Annáék azonban teher nélkül élvezhetik a játékot, nem kell eredménykényszerrel készülni erre a meccsre. A Vác hazai pályán nagyon veszélyes csapat, ha ellenük kellett volna bebiztosítani a hatodik helyünket, igencsak nehéz feladat várt volna Despotovicékra. Remélhetőleg a klub élőben közvetíti a szombaton 18 órakor kezdődő összecsapást, melyet Horváth Péter és Marton Balázs fogja vezetni. Ha már a sors közbeszólt és autóm meghibásodása miatt nem tudok a helyszínen szurkolni, jó lenne ha az interneten tudnám követni az eseményeket, aki nem kel útra annak is ezt az opciót ajánlom.

Legutóbbi hazai bajnoki meccsünkön búcsúztattuk el a szezon végén távozó három játékosunkat. Anna Punko, Lotte Grigel, valamint Madalina Zamfirescu is máshol folytatja pályafutását. A következőben essen szó arról, hogyan is telt a Lokiban eltöltött időszakuk.

Anna Punko: A DKKA csapatához szerződő Karnik Szabina pótlására igazolta le a Loki az orosz átlövőt a 2016-2017-es szezont megelőzően. Anna a Rostov-Don csapatától érkezett hozzánk. Adottságai alapján joggal remélhettük, hogy egy remek kézilabdázót, igazi nehézbombázót sikerült találnunk. Első idényében mindösszesen két bajnokit volt kénytelen kihagyni, huszonnégy bajnokin kilencven gólt szerzett. Ezek a találatok akciógólok, ugyanis nem lőtt hetest a szezon során. Ezzel a terméssel csapatunk harmadik legeredményesebb játékosa lett a 16/17-es évadban. Óriási érdeme van a Magyar Kupában elért bronzérmünkben, hét góllal segítette csapatát azon a DKKA elleni meccsen, melynek végét követően a debreceni lányok nyakába akasztották a harmadik helyért járó érmeket. A Nantes elleni párharcban hat gólt ért el. A tavalyi szezonban csupán tizenhat bajnokin tudott a csapat rendelkezésére állni, ám így is szerzett hatvan találatot, büntetőt továbbra sem bíztak légiósunkra. Ami az EHF kupát illeti, a Lubin és a Craiova elleni párharcokban tizenkilenc góllal csapatunk legeredményesebbje lett. Ebben a szezonban műtétje után csak a kilencedik fordulótól tudott pályára lépni, tizenhét meccsen harminc négy találat fűződik a nevéhez, ebből viszont négy gólt hetesből ért el. Összesítve 73 meccsen 239 gólt szerzett. Sajnálatos módon a sérülések őt sem kerülték el, jól indult a debreceni kaland számára, aztán az idő közbeszólt, így nem tudta befutni azt a karriert, amit vártunk volna tőle, a sors különlegessége, hogy helyét Karnik Szabina veszi át. Új csapatának kiléte nem ismert, párja Kekezovic Marinko a Dabas kézilabdázója, így valószínűnek tartom, hogy nem igazol nagyon messze, bár azt nem tudom, Keke marad-e jelenlegi klubjában.

Madalina Zamfirescu: Kicsivel több mint két évvel ezelőtt érkezett a bejelentés arról, hogy a román válogatott egyik legnagyobb ígérete a DVSC-ben képzeli el a jövőjét. Az irányítóként és átlövőként is számításba vehető játékossal első körben egyéves kontraktust írt alá a vezetőség. Tavaly márciusban pedig újabb egy szezonra szóló megállapodást kötöttek. A 2017-2018-as idényben huszonkettő bajnoki mérkőzésre volt nevezve ezeken harmincegy gólt szerezett. Továbbá egy Magyar Kupa összecsapáson is pályára lépett, akkor három gólt lőtt a Nyíradonynak. A jelenleg is zajló bajnoki kiírásban még nem hagyott ki meccset, huszonöt találkozón tizennégy alkalommal volt eredményes, ami az MK-t illeti, ott két összecsapáson két ízben volt eredményes, továbbá a junior válogatott elleni megmérettetésen háromszor zörgette meg a hálót. Összesen (bajnoki, MK, EHF kupa) 55 mérkőzésen viselte a Loki piros-fehér mezét ezeken a meccseken 64 gól fűződik a nevéhez. Védelmében szóljon, hogy több sérülés is hátráltatta, főleg az első idényében. Támadójátékának hatékonyságát jól jellemzi a meccsenkénti 1,16 szerzett találata. Bár ez a statisztika nem mutatja meg mennyi időt töltött a pályán, mégis azt kell mondani, csalódás számomra az ő debreceni munkássága. Nem tudott a csapat motorjává, vezéregyéniséggé válni. Védekezésben hasznosabb teljesítménnyel rukkolt elő, de ez kevésnek bizonyult. Távozásával nem veszítünk sokat, ha a csereszereptől többet akar, bizonyára belátja, mindkét fél jobban jár ha külön utakon folytatja! Következő csapatát hivatalosan még nem jelentették be, csupán annyit tudunk hazatér Romániába.

Lotte Grigel: Meglehetősen korán, már 2017 februárjában jelentette be a klub, hogy aláírta kétéves szerződését és a klub első skandináv játékosa lesz nyártól a dán válogatott irányító, Lotte Grigel. Punkohoz hasonlóan ő is Oroszországból érkezett hozzánk, a Rostov mezét cserélte a Lokiéra. A tavalyi szezonban gólerősen kézilabdázott új igazolásunk, huszonegy bajnoki meccsen szerzett nyolcvanhét gólja a házi góllövőlista második helyét jelentette számára az idény végén. További tíz találat fűződik a nevéhez a három MK meccsünkön. A 18/19-es szezonban huszonhárom meccsen nyolcvankettő gólt ért el eddig, valamint két Magyar Kupa találkozón további kilenc alkalommal volt eredményes. Nemzetközi porondon Annához hasonlóan tizenkilenc gólt ért el négy meccsen. Összességében ez 54 mérkőzés és 207 gól. Irányítónk teljesítménye igencsak hullámzó volt a hátunk mögött hagyott időszakban, voltak kiemelkedő meccsei (pl. hazai környezetben a Siófok ellen szerzett tizenkét gólja, vagy a Kisvárdának lőtt tizenegy találata), de voltak olyan összecsapások, amikor totálisan mélyponton kézilabdázott, kisebb-nagyobb betegségek, sérülések őt is hátráltatták. Benne is több lenne, vagyis meggyőződésem, hogy több van, csak ez sajnos nem nyert bizonyítást. Franciaországba szerződik, a Nantes csapatában folytatja karrierjét a 28 éves játékos. A másik két távozónk védekezésben leginkább a hármas pozícióban volt használható, Lotte azonban kettes védőként próbálta megakadályozni az ellenfelek támadásait, több-kevesebb sikerrel. Ha a képzeletemben rangsort állítok fel kinek a távozása lesz a legfájóbb, akkor Grigel az, aki leginkább hiányozni fog. Bár tudjuk jól pótolhatatlan játékos nincs…

Távozóinknak köszönöm a DVSC-ért tett erőfeszítéseiket, pályafutásuk további részére sérülésmentes, sikerekben gazdag éveket kívánok! Remélem szép emlékként gondolnak majd vissza a Lokiban eltöltött időszakra!

Hajrá Loki! Hajrá Debrecen!

Iceman

(képek: dvsckezilabda.hu)