LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #5 – Van, ami változik

Player rankings sorozatunkban játékosaink teljesítményét, csapatban elfoglalt szerepét vizsgáljuk. Az eltelt hónapok teljesítménye mellett azt is számításba vesszük, hosszabb távon milyen szerepet játszhat csapatunkban az adott labdarúgó, mennyire játszik kulcspozícióban, mennyire kihagyhatatlan a keretből.  Ebből tevődik össze a végleges rangsor, melyből az aktuális “álomtizenegyünk” is felvázolódik. Lássuk, hogyan értékeltünk 2016 augusztusát követően!

dsc_0002_custom_k 

pontesA figyelmes olvasók biztosan érzékeltek némi átfedést legutóbbi cikkünk és jelen cikkünk címében. Míg az a „Van, ami nem változik” címmel olvasható, most (végre?) a változás teljes szelét élvezhetjük. Mert mégis van, ami változik. A legfontosabb kérdés így az lett: az a bizonyos szél kedvező irányba tereli-e klubunk hajóját mozdonyát. A LokiBlog fennállása óta (2010 !) ekkora játékosmozgásnak nem lehettünk még szemtanúi, arra pedig nem emlékszem, volt-e valaha ekkora elvándorlás pár hét leforgása alatt, mindez pedig épp a saját nevelésű játékosainkból…

Ez pedig előrevetíti, hogy ebben a részben, bár értékeljük a megszokott módon játékosaink teljesítményét, de az  LB indexet kevésbé hívhatjuk segítségül: nem tudható ugyanis, Pontes mester milyen játékrendszert próbál majd elstátíttatni csapatunkkal és mely labdarúgóinkra számít elsősorban. A végső sorrendben az általam megítélt erősorrend így szubjektívebb, mint valaha.

A játékosok rangsorban elfoglalt helyét több tényező együttes számbavételével állapítjuk meg. A mérkőzéseket követő osztályzatunk, a hónap egészét követő egyéni osztályzat, az előző hónap minimalizált átlaga, valamint az instat pontszám arányosított értéke adja ki a végső pontszámot, amit innentől csak LokiBlog indexnek, azaz LB indexnek hívunk. Minden tétmérkőzést – így a Magyar Kupát is – beleértve arra keressük a választ: jelenleg mely játékos a legértékesebb, leghasznosabb, legfontosabb tagja a piros-fehéreknek. A keretben szereplő, de lehetőséget nem kapó fiatalok értékelésétől eltekintenénk.
Magyarázat: Az LBi utáni első szám a jelenlegi Lokiblog index. A per jel utáni szám azt jelzi, az előző hónaphoz képest mennyit változott ez az érték. A Pozíció utáni szám pedig azt jelzi, a ranglistán hogyan változott a játékos pozíciója.

Távozott játékosaink augusztus alapján elért LB indexéről sem feledkeztünk meg. Köszönjük nekik a Lokiban töltött rövidebb-hosszabb időszakot, mielőtt az új helyzetre és a jelenlegi játékosainkra vetődne a reflektor, emlékezzünk vissza röviden és zárjuk le az elmúlt időszakot szívünk melegébe (vagy hidegébe, játékostól függően).

a) Radosevics (LBi 2 / -25) Előző alkalommal még 15. helyen állt, Danilovics egyértelműen kiszorította a kezdőből. Ha nincs a légiókorlátozás, kiváló cserekapus lett volna belőle.
b) Korhut (LBi 41 / -9) Csapatban betöltött kulcsszerepének megfelelően állandó helye volt Player Rankings listáink élén. Most talán örökre kikerült onnan. Augusztusi teljesítménye alapján nem fog hiányozni, elvesztése mégis fájdalmas.
c) Ludánszki (LBi 1 / -5) Az ő elvesztésében nincs semmi fájdalmas. Sőt, elvesztésnek sem nevezném. Őszintén sok sikert neki, de talán kimondhatom: kösz a nagy semmit!
d) Varga (LBi 26 /-28) Bármennyire is a levegőben lógott eligazolása, bármennyire formán kívül játszott sokszor, hiánya érezhető lesz, mert IKONIKUS alakot veszítettünk személyében.
e) Kulcsár (LBi 28 /-1) Nem tudom, mit kellene írnom róla, amit eddig nem mondtunk. Elment, kész. Kezdődhet a lufieregetés, azt a kevés szép gólját meg visszavisszük a videotékába.
f) Tisza (LBi 29 / -33) Az elmúlt hónap egyik legjobbja volt, mégsem fog hiányozni. A kispadhoz túl jó, a kezdőcsapathoz túl gyenge. Hosszútávon nem megoldás, elengedését így támogatom.
g) Távozott még Bokros, Slakta és Kertész, de mivel nem számított rájuk sem Kondás, sem Herczeg, sem Pontes, távozásuk nem sok vizet zavar.

PLAYER RANKINGS – 2016. AUGUSZTUS

Balogh_Janos_k#26. Balogh János (LBi 0) Pozíció: új játékos
Ha van, aki tudja mit keres a keretünkben, azonnal tájékoztasson, meghalok a kíváncsiságtól.

   Derick_Chuka_k#25. Chuka Derick Ogbu (LBi 0) Pozíció: új játékos
Még nem lépett pályára, de egyelőre nem is fog. Melléfogás volt, kár keresni a felelőst. Érvényes szerződésben nem állunk vele, így listán elfoglalt helye is megkérdőjeleződik. Én azért beraktam, ha már a hivatalos oldal keretében is szerepel.

Szatmari_Csaba_k#24. Szatmári Csaba (LBi 1 / -17) Pozíció: -6
Nem kapott szerepet augusztusban, látványosan mellőzzük. Talán nem véletlenül. Hacsak súlyos események nem történnek, nem lesz újra kezdőjátékos.

szilvasi_peter_k#23. Szilvási Péter (LBi 0) Pozíció: új játékos
Nem volt még tagja listánknak, pedig sokan várjuk, mikor mutatkozhat be végre. Az utánpótlás válogatott alapembere, talán Pontes is lát majd benne fantáziát.

Bereczki_Dani_kicsi#22. Bereczki Dániel (LBi 16 / -1) Pozíció: -3
Kapott lehetőséget, nem élt vele. Posztjára több bevethető játékosunk is akad. Szívesen nézem a játékát, de még fejlődnie kell.

nagy_zoltan_1#21. Nagy Zoltán (LBi 1 / -3) Pozíció: +2
Kuti teljesítményromlásának köszönhetően ismét közelebb került a keret központi magjához, de Jovanovicsra várhatóan ismét jobbhátvédként számítunk majd, ez pedig az ő helyzetét is megpecsételi.

Kuti_Krisztianfoto#20. Kuti Krisztián (LBi 37 / +27) Pozíció: +1
Nyári balatoni viharokra jellemző gyorsasággal érkezett, tarolt, majd visszahúzódott. A Mezőkövesd ellen örömet, a Videoton ellen viszont óriási csalódást okozott. JuveFan szavaival élve pedig ez utóbbival talán végleg „beárazta” magát.

verpecz_istvan_1#19. Verpecz István (LBi 1 / -20) Pozíció: +3
Radosevics távozásával listánkon előrelépett ugyan, csapatban elfoglalt helye viszont szurkolói szempontból most a legtökéletesebb: partvonalon kívüliségét nem bánjuk.

ferenczi_janos_2#18. Ferenczi János (LBi 34 / -22) Pozíció: -9
Óriási visszaesés. Sosem tudott igazán hosszú ideig jó játékot nyújtani, ez most sem sikerült neki, pedig mind a 4 augusztusi mérkőzésen pályára lépett. Mondjuk a Videotonnak lőtt gólja miatt még így is sokszor pozitívan lógott ki a csapatból, de ő is a cserék táborát gyarapítja szeptembertől.

szakaly_peter_2#17. Szakály Péter (LBi 7 / -38) Pozíció: -5
Sérülések hátráltatják, játék szempontjából amúgy sem szép napjait. Ha százszázalékos állapotba kerül, visszakerülhet akár még a kezdőbe is – ez talán az utolsó esélye. Most megfelelő játszótársakat is kapott, jó lenne még pár Szakály góltól felpattanni székünkből.

Meszaros_Karol_k#16. Mészáros Karol (LBi 2 / -26) Pozíció: +1
Különös módon az augusztust az NB III-ban töltötte. A Mezőkövesd elleni edzőmeccsen viszont Pontes számított játékára, amit ráadásul góllal hálált meg. Talán szeptemberben visszatér az NB I-be. Egy esélyt kaphatna.

Konyves_Norbert_k#15. Könyves Norbert (LBi 0) Pozíció: új játékos
Óriási kérdőjel a srác. Takács sérülése miatt ki kell próbálnunk, de hogy mi lesz ebből?… Mi azért szurkolunk, de nem sok jóra számítunk.

Castillion_k#14. Geoffrey Castillion (LBi 27 / +1) Pozíció: +6
Kétség ne legyen, Takács sérülése nélkül nem kapna ennyi szerepet. Látjuk még őt a kezdőben, ha viszont mindenki egészséges, nem kerülhet be a TOP 11-be. Legalábbis nyári teljesítménye alapján semmiképpen.

szekulics_kicsi#13. Danilo Sekulic (LBi 29 / -10) Pozíció: +1
Szereplése kapcsán kulcskérdés, Pontes hogyan képzeli el a csapat játékát. Két védekező középpályás esetén komoly esélyei nyílnak, hogy továbbra is kezdőben játszhasson, de reméljük tanult a Videoton elleni csúnyaságokból, különben nem sokáig élvezi majd a szurkolók (és talán a stáb) bizalmát.

ivan_bobko_k#12. Ivan Bobko (LBi 0) Pozíció: új játékos
Szélső, támadásban élen járó új igazolásunk igazán komoly ellensége a légióskorlátozás lehet. Ha azt legyőzi és meggyőző teljesítményt nyújt majd, biztosan előrébb lép majd. Bizakodunk.

Horvath_Zsolt_k#11. Dr. Horváth Zsolt (LBi 34 /-6) Pozíció: változatlan
Alatta inog legjobban a talaj. Amit augusztusban mutatott az elképesztően kevés, ha így folytatja, a padon találja magát.

Takacs_Tamas_k#10. Takács Tamás (LBi 22 / -25) Pozíció: -3
Sérülése egyértelműen gyengítette a csapatot. Ez pedig mindent elmond a DVSC csatárgondjairól. Várjuk a visszatérését és várunk mellé egy igazán gólerős csatárt, akkor lennénk igazán megnyugodva – az átigazolási szezon viszont lezárult, úgyhogy egy darabig még várnunk kell, hacsak valami csoda nem történik a keret többi csatárával.

Ognjen_Djelmic_k#9. Ognjen Djelmic (LBi 42 / +6) Pozíció: +4
Augusztus legjobbja volt, de még mindig rá kellene tenni egy lapáttal.

Volgyi_Daniel_k#8. Völgyi Dániel (LBi 0) Pozíció: új játékos
Szükség volt Korhut utánpótlására. Valószínűsítem, hogy nem a legtökéletesebb megoldást találtuk meg, de játéka így is kulcskérdés lesz, a keret egyetlen vérbeli balhátvédje. (Ferenczi nevét pedig alternatívaként hallani sem akarom.)

Holman_David_k#7. Holman Dávid (LBi 8 /-40) Pozíció: +1
Tőle is függ, képesek leszünk-e csapatként funkcionálni és gólokkal kiszolgálni a közönséget. Kell tőle a jó játék, reméljük most már a sérülések sem fogják hátráltatni.

Ioan_filip_k#6. Ioan Filip (LBi 0) Pozíció: új játékos
Varga pótléka minőségi igazolásnak és így abszolút kihagyhatatlannak tűnik. Reméljük nem cáfol rá.

Tozser_Daniel_k#5. Tőzsér Dániel (LBi 0) Pozíció: új játékos
Óriási igazolás, még ha nem is így képzeltük el visszatérését. Holmannal óriási párost alkothatnak majd a középpályán. Sokat várunk tőle, de NB I-es szinten kétlem, hogy ne lenne elég az ő tudása akkor is, ha épp nem 100%-ot ad ki magából.

Jovanovic_k#4. Aleksandar Jovanovic (LBi 35 / -24) Pozíció: -1
Kulcsszerep hárul rá, és mindez odáig teljesen rendben van, amíg nem kap támadó feladatokat. Védekezésben viszont kiváló volt augusztusban is (hellyel-közzel).

meszaros-norbert_2#3. Mészáros Norbert (LBi 40 / -15) Pozíció: +1
Ha Pontesnél is elsőszámú középhátvéd marad, az csupán a papírformát jelenti. Augusztusi teljesítményével hozta a tőle megszokott magabiztos átlagot.

Braniszlav_Danilovics_k#2. Branislav Danilovic (LBi 40 / +24) Pozíció: +8
Láttunk tőle fantasztikus védéseket, de könnyen bekapott gólt is. Fontos, hogy a védelem kisegítse, ő pedig magabiztosabbá váljon. Ettől függetlenül betonbiztos a pozíciója és ez rendben is van így.

brkovics_dusan_1#1. Dusan Brkovic (LBi 43 / -22) Pozíció: változatlan
Listánk első 4 helyén védő szerepel. Nem véletlen, ha a támadójátékunk nem javul, ez egy darabig így is marad. Brkovic az egyik legmeghatározóbb játékosunk jelenleg, védelmünk oszlopa és ezt augusztusban is igazolta. Szeptemberre is jó teljesítményt várunk tőle. De ez nála talán már természetes.

A listában több játékos is a legjobbak között szerepel a várt teljesítmény és a sok eligazolt játékos miatt, így ebben a hónapban a szokásos csapatképet kihagyjuk. A megértést köszönjük! 🙂

Hajrá Loki, hajrá fiúk, mindent bele a következő hónapban is!
Csibu

Képek forrása: dvsc.hu