LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek?

Nem mondhatnánk, hogy kedvenc ellenfelünk érkezik Debrecenbe bajnoki mérkőzésre, ráadásul a diósgyőri meccs morálisan igencsak megvágta a szurkolói közhangulatot. Két hete volt a csapatnak, hogy elgondolkozzon azon, hogy érdemes-e rendszeresen eljátszani a szurkolók bizalmát, vagy sem. Ennek fényében nem biztos, hogy a legkellemesebb ellenfél ellen adatik meg a javítás lehetősége.

A cím több dologra is utal: egyrészt az utóbbi évek nem rólunk szóltak a DVSC – Videoton összevetésekben (emlékezetes, az őszi 1-1-el egy tízmeccses vereségi szériát szakítottunk meg), ráadásul már megint az ő kényük kedve szerint van alakítva a meccsnaptár (azért játszunk vasárnap, mert nekik szerdán stadionavatójuk volt az Újpest ellen, igaz a lilák ugyanúgy szombaton fognak pályára lépni), idén eddig mindkét ellenük megvívott meccset más időpontban kellett lejátszani, mint az eredetileg ki volt írva. Az augusztusi meccset a BL selejtezőjük miatt pénteken kellett lejátszani Felcsúton, ráadásul ezt pár nappal a meccs előtt találták ki, így azon szurkolóink, akik a helyszínen szerették volna buzdítani a csapatot, máris nehéz helyzetbe lettek hozva. Harmadrészt nem túl ritka, hogy az egymás elleni párharcok valamilyen véleményes bírói szituáció következtében dőltek el az ő javukra. Tavaly például egy kézzel szerzett találattal győztek hazai pályán, míg előtte Kassai a 97. percben fújt be nekik egy erősen véleményes büntetőt. A debreceni meccsen meg úgy rúgtak öt gólt, hogy Juhász például a semmire kapott büntetőt. De lépjünk is túl ezeken, a világért sem szeretnék már a meccs előtt összeesküvés elméleteket és kifogásokat gyártani.

Szavaimból nyilván már lejöhetett, hogy nem kedvelem a Videotont. Ez így igaz, sőt, úgy is mondhatnám, hogy rühellem őket. Nagyon jól tudom, hogy a két szurkolótábor jó viszonyt ápol egymással, és nekem sem a Vidi szimpatizánsaival van bajom, sokkal inkább a klubmodellel, azzal, ahogy kvázi képviselik ezt a korrupt és velejéig romlott rendszert, ami a magyar focit körülöleli napjainkban. A csapat főszponzora egy nemzetközileg körözött személy, aki ráadásul a klub és a stadion nevébe is belepofátlankodik. Elmondhatatlan politikai hátszél támogatja a klubot, és én nem tudok őszintén szurkolni nekik a nemzetközi színtéren sem, mert nagyon jól tudom, hogy mindezen tényezők nélkül nem tartanának ott. Úgyhogy az én szememben a Videoton (vagy MOL Vidi FC, vagy FC Fehérvár, esetleg Parmalat FC, hívjuk ahogy akarjuk) már egy polcon van a Ferencvárossal, ami a kedveltségi szintet jelenti. Persze a helyzetüket az sem segíti, hogy csupa „szimpatikus” játékos alkotja a keretüket, bár a legnagyobb türhő paraszt Lazovics visszavonulása javította az összképet, a mutogató Juhász Roland, vagy a fetrengős Scsepovics még így is ott van a csapatban.

Na de lépjünk túl azon, hogy én mit érzek, nyilván van akinek szimpatikus az ellenfelünk, vagy csak szimplán nem táplál felé semmilyen érzést. Koncentráljunk innentől magára a meccsre. Már említettem a DVTK elleni csalódást keltő meccset, amire Herczeg András sem tudott magyarázatot találni, legalábbis nekem ez jött le a nyilatkozataiból. A Mezőkövesd elleni felkészülési mérkőzést azért szervezték le gyorsan az összecsapást követően, hogy minél hamarabb túl legyenek azon a csalódáson. Remélhetőleg tényleg tiszta lappal indít minden játékos.

Nehéz egy ilyen ellenfél ellen felkészülni. Nagy kérdés, hogy milyen összeállításban és mentalistásban érkeznek Debrecenbe. Egyrészt túl vannak egy fontos stadionavatón, másrészt csütörtökön egy sorsdöntő EL meccs következik a számukra, ráadásul idegenben. Hogy a kettő között mennyit venne ki egy debreceni utazás a csapatból, azzal vélhetően a vezetőedző is tisztában van. Azt láthatjuk, hogy nem nagyon szereti forgatni a csapatát, van egy szűk, 14-15 játékosból álló magja, akikhez ragaszkodik. Így aztán adott a nagy kérdés: bevállalja, hogy közel a legerősebb csapatával eljön Debrecenbe, ami nyilván sokat ki fog venni a csapatból a BATE elleni meccs előtt, vagy az augusztusi mérkőzéshez hasonlóan pihenteti pár kulcsemberét, kockáztatva ezzel a győzelmet Debrecenben? Szerintem utóbbit fogja választani. Nekik most fontosabb az EL, hiszen a továbbjutást kapujában állnak, ami emberfeletti bravúrnak számítana egy magyar csapattól, ráadásul motiválólag hat rájuk, hogy tavasszal már az új stadionjukban játszhatnának. Így aztán szerintem könnyű szívvel áldoznák be a vasárnapi meccset egy sikeres csütörtöki szereplésért.

Persze ez önmagában nem jelent semmi sikert számunkra. Ugyanúgy meg kell küzdenünk a pontokért, mert így is erős kerettel fog érkezni a Vidi. Ráadásul a mi dolgunkat is nehezíti egy-két tényező. Itt van például Kinyik Ákos, aki a védelem oszlopa, mára már érett NB I-es játékos, és nélkülözhetetlen eleme a védekezésünknek. Nos, ő egész biztosan nem játszik, mert Diósgyőrben megkapta az ötödik sárga lapját. Helyette így Szatmári ugorhat be, aki egyébként a Vidi ellen általában jól szokott játszani (magas termete kapóra jön a harcos Vidi támadók ellen), de nagyon régóta nem játszott már éles tétmeccsen, és a hibafaktor mindig benne van a játékában. Egy másik hiányzónk Könyves Norbert lehet, akinek a zuhanyhíradóból származó információk szerint kiújulhatott a húzódása, ami miatt elég sokat kihagyott a szezon elején. Rajtuk kívül a régebb óta sérült Tabakovicson és Bereczkin kívül mindenki bevethető.

Várható kezdőnket tehát a fent említett két tényező nagyban befolyásolja. Nem számítok váratlanra Herczeg Andrástól, szerintem még egyszer nem lépünk bele abba a hibába, mint amit tavaly csináltunk itthon a Vidi ellen. Nem fogunk nekik esni, nem fogunk nyílt támadójátékot játszani, mert akkor tényleg úgy táncolnánk, ahogy ők fütyülnek: imádják, ha nekik kell alárendelt szerepben focizni, és imádnak a semmiből gólokat lőni, lásd a nemzetközi meccseiket idén. Hozzánk hasonlóan gondban vannak, ha nekik kellene diktálni az iramot és nekik kell kezdeményezni. Így én mindenképp bevetném a kivárós taktikánkat, várjuk meg, míg ők hibáznak hátul, és akkor meseszépen meg lehet kontrázni őket, azaz megverhetjük őket a saját fegyverükkel. Jó lenne nem vereséggel zárni ezt a mérkőzést, hiszen a folytatásban is piszok nehéz meccsek várnak még ránk az év végéig.

Zárásként néhány infó a meccsről, 17 órakor kezdünk a Nagyerdei Stadionban, a játékvezető pedig az az Iványi lesz, aki Diósgyőrben is vezetett, illetve öt fordulóval ezelőtt az ominózus Fradi elleni meccsen, ami nagy visszhangot váltott ki a szurkolókban a bírói ítéletek miatt. Reméljük most nem róla szól majd az összecsapás.

Hajrá Loki!