LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Cél: legyőzni a Honvédot!

A 2019-2020-as idény negyedik fordulójában a Budapest Honvéd látja vendégül a DVSC csapatát. Mivel a Fradi elleni idegenbeli meccsünket elhalasztották, ebben az idényben ez lesz az első olyan NB I-es összecsapás, amikor Herczeg András tanítványainak nem a Nagyerdőn kell két vállra fektetnie aktuális ellenfelét. De milyen gondolatokkal várjuk és mire számítunk a két csapat 93. NB I-es összecsapásán?

A Bozsik Stadion építési munkálatai még javában zajlanak, így a vörös-feketék a Hungária körúti Új Hidegkúti Nándor Stadionban rendezik hazai bajnoki mérkőzéseiket. Az új szezon hasonlóan telt eddig számukra is, mint nekünk: az előző szezonban elért eredmény alapján Puskás Ferenc egykori csapata is kiléphetett a nemzetközi porondra. Az Európa Liga selejtezősorozatának első fordulójában a litván Zalgirist sikeresen búcsúztatta a Honvéd, a második fordulóban azonban a román Craiova ellen botrányos körülmények között, csak tizenegyesekkel maradt alul. Jómagam a DVSC – Torino meccs után a Red & White kivetítőjén néztem a találkozó hosszabbítást. Már az is megdöbbentett, hogy egyáltalán elgondolkoztak a meccs folytatásán. Azonban a játékvezetők és az UEFA illetékesei hosszas tépelődés után erre a döntésre jutottak, így jöhettek a büntetők. Régen láttam annyi rossz tizenegyest mint amivel a Honvéd játékosok előrukkoltak, a román csapat viszont köszönte szépen és kihasználta a lehetőséget (a következő körben aztán az AEK elrendezte a dolgokat). Ettől függetlenül örök érvényű mondás, hogy a futballt gólra játsszák. A kispestiek a 180+30 perc alatt egyszer sem zörgették meg a hálót. Az EL-ből való kiesés jelentős mértékben rányomta bélyegét a fővárosiak NB I-es szereplésére is. Az új idény nyitófordulójában a Diósgyőr vendégeként szenvedtek vereséget (2-1), majd a Paks és a Kisvárda is elverte őket 3-1-re; előbbi otthon, utóbbi az MTK pályáján. Különösen a harmadik fordulóban elszenvedett vereség fáj igazán a szurkolóknak, hiszen aznap „ünnepelte” klubjuk a fennállásuk 110. esztendejét. A három vereség után jelenleg a táblázat utolsó helyén szerénykednek, három rúgott góljuk mellé nyolc kapott találat társul.

Lássuk, milyen okok vezettek a vártnál gyengébb szerepléshez:

  • Hosszú idő után megvált klubjától George F. Hemingway.
  • A csapat vezetőedzői posztjáról eltávolították Supka Attilát, helyére hozta az új tulajdonosi kör Giuseppe Sannino-t.
  • Gróf Dávid az FTC-hez igazolt, a válogatottnál is figyelembe vett hálóőr helyére Lefkovits Robi érkezett, ám a kapus a Craiova elleni visszavágón nagyon súlyos sérülést szenvedett.
  • Távozott Danilo és Holender Filip is, így jelentősen meggyengült a támadószekció.

Ami jó hír lehet a fővárosiaknak: visszatért a gárdával korábban bajnoki címet és gólkirályi titulust elérő, igencsak megosztó személyiségű Davide Lanzafame, illetve Patrick Ikenne-King. Egerszegi Tamás és Amadou Moutari is a Honvédot választotta, ők valódi erősítések lehetnek.

A DVSC a nemzetközi kupaszereplés után két fordulót játszott le, mindkettőn győzelmet ért el. A góllövéssel nem volt gond egyik alkalommal sem (4 és 3 gól a Kisvárda és a ZTE kapujába), köszönhetően Garba és Trujics remek játékának, Szécsi munkájának és Varga megújulásának. Viszont jelentősen romlott a csapat védekezése: csupán a Kukesi ellen maradt gólképtelen az ellenfél. Persze amíg több gólt rúgunk, mint az ellenfél, senkit sem zavar, de jobb lenne odafigyelni arra, hogy stabil védekezést nyújtsunk széleken és a pálya közepén is (beleértve a szűrőmunkát).

Ha hazai találkozóról lenne szó, nem is félteném a mieinket, Garba eddig 4-ből 4-es mérleggel áll, a közönség pedig folyamatosan a csapat mellett áll. Azonban az MTK pályájára utazunk, és idegenben sokszor nem a saját játékunkat játsszuk. Legutóbb 1-1-es döntetlent játszottunk a Kispesttel (Csősz góljával mi egyenlítettük, de utána hiába került emberhátrányba ellenfelünk, mi örülhettünk jobban, hogy nem kaptunk ki), de 2018 májusában, vagy két nap különbséggel két évvel ezelőtt is 3-1-es sikert értünk el ellenük idegenben. Bízom benne, hogy megismételjük az akkori győzelmeket. Hogy mennyire kiélezett összecsapás lesz ez és mennyire megjósolhatatlan a végkimenetele, jól mutatja, hogy a fogadóirodák is döntésképtelenek: mindkét csapat sikerére 2,5-ös, a döntetlenre pedig 3,2-es szorzót adnak. Ha minimális célkitűzést kellene megfogalmaznom az lenne: ne kapjunk ki a Honvéd ellen és játsszuk a saját játékunkat.

Felállásunkban talán olyannyira nem lesz változás, hogy szerintem az előző héten kiküldött csapat lép majd pályára most is.

Jelenleg egy nagyon romokban heverő együttes a Budapest Honvéd, de ebben a helyzetben sem mehetünk biztosra. Egyszer minden véget ér, minden negatív hatás előbb vagy utóbb pozitívba csap át. Az a kérdés, mi melyik arcunkat mutatjuk majd. Ha száz százalékot nyújtunk és kicsit összébb kapjuk a védekezésünket, nem kétséges számomra, hogy ez a szombat este is a debreceniek örömével ér majd véget.

Hajrá, Loki!
Iceman