LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A DVSC légiósainak álomcsapatai – nemzetenként egy játékossal

Amikor a Loki szerződtette az izlandi Thor Úlfarssont, az számomra nem csak a Loki-Thor mitológiai nevek megmosolyogtató kapcsolata miatt volt izgalmas pillanat, hanem mert most először igazoltunk játékost az északi szigetországból. Ez megadta a lökést, hogy miután erősorrendet készítettünk a 2020/21-es szezon óta érkezett játékosokból, most megkíséreljük összeállítani a Loki idegenlégiós álomcsapatát – de egy aprócska csavarral.

A DVSC légiósainak száma szépen gyarapodott az elmúlt két évtizedben. A csapat első tényleges légiósa a klub alapításához képest  nem is annyira régen, 1989-ben érkezett Romániából, Szűcs Sándor személyében. Azóta 32 országból érkezett hozzánk játékos – amennyiben a kettős állampolgárságúaknál csak a születési országot vesszük figyelembe, illetve csak a színtisztán idegenlégiósokat számítjuk ide, azaz az ideigazolásuk pillanatában magyar állampolgársággal és felmenőkkel nem rendelkezőket. A teljes névsort megtaláljátok a dvsc.hu statisztikáinak aloldalán, így én inkább csak pár érdekességre hívnám fel a figyelmeteket, mielőtt az idegenlégiós álomcsapatra rátérnék.

Összesen 127 játékost tartalmaz a listánk, a legtöbbet Bosznia-Hercegovina és Nigéria (7-7),  Brazília, Franciaország  és Horvátország (8-8), Románia (17), valamint Szerbia (19) adta. Egyetlen játékosunk volt eddigi történelmünk során Dél-Koreából, Elefántcsontpartról, Georgiából, Hollandiából, Hondurasról, Izlandról, Litvániából, Marokkóból, Törökországból és Venezuelából. Négy játékosunknak is van svájci állampolgársága is (Avdijaj, Tabakovic, Feltscher, Oliveira), de egyiküket sem Svájchoz számítottuk.

A legizgalmasabb névsort talán a franciáknál találjuk: Coulibaly, a Bouadla-testvérek, Deslandes, Domingues, Seydi, illetve a talán már el is felejtett Tchana-Wagué páros. A legszélsőségesebb névsorral a horvátok „büszkélkedhetnek”, elég nagy a kontraszt a Sandro Tomic, Ronald Habi, Dajan Simac hármas és az Eterovic-Erceg-Kelava trió között. Akikkel eddig képtelenek voltunk melléfogni, azok a montenegróiak. Ötük közül mind jelentős eredményeket értek el velünk: Brnovic kétszeres bajnok, Poleksic kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes, a Dreskovic-Lagator-Loncar hármas pedig a tavalyi bronzéremből vette ki a részér és jelenleg is fontos tagjai csapatunknak. Akikkel viszont egyáltalán nem sikerült dűlőre jutnunk, azok a németek: Thorsten Flick, Jörgen Schmidt és Hengemühle neve okkal csal mosolyt az arcokra. Hasonlót írhattam volna a nigériai különítményről is, de talán éppen mostanában fordul pozitív irányba az eddigi negatív tendencia, hiszen Olawale, Dudu, Salami, Chuka, Garba, Adeniji akár egy citromdíjas keret tagjai is lehetnének; most azonban Ojediran és David Nwachukwu, valamint az egy hete leigazolt 18 éves Shedrach Kaye egyaránt nagy reménységeink.

Na de térjünk rá mai eszmefuttatásunk tárgyára, és állítsuk össze közösen a DVSC légiós álomtizenegyét – egy aprócska csavarral: minden nemzet csupán egy játékost adhat az álomcsapatba! Így azért már nem is lesz olyan egyszerű a dolgunk, hiszen a Bogdanovics, Brkovics, Novakovics trióból csak egyvalaki férhet be a csapatba. De ugyanez a helyzet a románoknál, ahol nehéz lesz dönteni, Goian Liviu, Nicolae Ilea vagy Radu Sabo élvezzen prioritást. Mivel bizonyos posztokon hatalmas a választék, bizonyos pozíciókban pedig szinte alig találni jó teljesítményt, ezért a formáció 4-3-3 lesz, és a játékosokat csak három kategóriába soroljuk: védő, középpályás és támadó. Ha készítesz saját összeállítású álomcsapatot, bátran oszd meg velünk a kommentzónában, de úgy gondoltuk, megkönnyítjük a dolgod és összeállítunk két, nagyjából azonos kaliberű, de minden poszton eltérő játékosokból álló csapatot, így a te dolgod csupán annyi, hogy megszavazd, melyik tizenegy tetszik jobban!

Hajrá Loki!