A koefficiens számítása

EL-130314Ebben a posztban megpróbáljuk világossá tenni, hogy hogyan is működik az úgynevezett koefficiens pontszámítás, melynek segítségével az UEFA a kiemeléseket készíti el a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmei során. Minket idén az utóbbi érint, tekintsük át, hogy hogyan is alakult a mi koefficiens pontszámunk, és a selejtező egyes szakaszaiban milyen pozícióban leszünk, illetve kiket kaphatunk.

Először is tisztázzuk, mit is jelent az, hogy koefficines. Az alábbiakban a Wikipédia szócikkéből idézek:

Az UEFA-együttható (más néven UEFA-koefficiens), az UEFA-tag labdarúgó-válogatottaknak, illetve klubcsapatoknak rendezett labdarúgótornák rangsorolási és kiemelési rendszerében meghatározó szerepet tölt be. Az UEFA-együtthatót az európai labdarúgás vezető szervezete, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alkalmazza.

Jelenleg három különböző típusát különböztetjük meg:

  • UEFA-tag nemzeti labdarúgó-válogatottak együtthatói (válogatott-együttható),
  • a nemzeti labdarúgó-bajnokságok együtthatói (bajnokság-együttható),
  • a labdarúgócsapatok együtthatói (labdarúgócsapat-együttható).

Minket értelemszerűen ez utóbbi érint. Ennek számítása a következőképpen zajlik.Az együttható itt a labdarúgócsapat legutóbbi 5 évi európai kupában szerzett pontjait valamint a liga pontját használja fel. A klubegyüttható 33%-a a ligaegyüttható, a maradék közel 66% a csapat saját teljesítménye.

Tehát egy-egy klubcsapat egy jó szereplésével 33%-ban a többi klubcsapatnak is kedvez. Az utóbbi négy esztendőben három alkalommal jutott be magyar klubcsapat valamelyik európai kupa csoportkörébe: a 2009/2010-es szezonban a DVSC Bajnokok Ligája csoportkörében, a 2010/2011-es szezonban pedig az Európa Liga csoportkörében szerepelt, míg az idei, 2012/2013-as szezonban a Videoton az Európa Liga csoportkörében szerepelt. Ezek jelentősen növelték a magyar bajnokság koefficiens pontjait.

Ezen felül 66%-ban a saját teljesítmény számít. Öt évre visszamenőleg értékelik a csapatok teljesítményét, és ezeket összeadva kialakul az aktuális évre vonatkozó koefficiens pontszám.

A DVSC 2013/2014-es szezonra vonatkozó koefficiens száma a következőképp alakult.

  • 2008/2009: 0.2000
  • 2009/2010: 4.5500
  • 2010/2011: 2.5500
  • 2011/2012: 0.4500
  • 2012/2013: 2.1000

Így a 2013/2014-es szezonra vonatkozó pontszám: 9.8500

Fontos kihangsúlyozni, hogy a BL, valamint az EL-ben való szereplésért ugyanannyi pont jár, tehát nem számít fajsúlyosabbnak az, hogy valaki melyik kupasorozatban vitézkedik. Egyedül annyi eltérés van, hogy a BL csoportkörbe való jutásért több pont jár (ez látszik a 09/10 valamint a 10/11-es szezonban szerzett pontszámunkon), viszont azon belül már minden egyes győzelemért vagy döntetlenért ugyanannyi pont jár, függetlenül attól, hogy melyik sorozatban szerezte az illető csapat.

Ez  a pontszám, gondolhatnánk, hogy magyar szinten kiemelkedőnek számít, nos ez részben igaz, ha az utolsó öt évet nézzük, akkor mindenképp. Azonban volt ennél jóval magasabb pontszámmal rendelkező magyar csapat, sőt, nekünk is volt ennél magasabb pontszámunk: a 2004/2005-ös szezonban 16.0460 pontunk volt, köszönhetően az egy évvel korábbi UEFA kupa menetelésnek, valamint a korábbi évekbeli szereplésnek (Wolfsburg és Bordeaux elleni párharcok). Viszont azt hozzá kell tenni, akkor még régi számítás alapján történtek a pontok alakulásai, az új számítás a 2009/2010-es esztendőtől lépett életbe, amikor is az UEFA kupa átalakult Európa Ligává.

És hogy ez a pontszám mire lesz elég? Az már kiderült, hogy bizony egy 3. körös kiemelésre is jó, igaz ehhez kellett némi szerencse, illetve a többi bajnokság kimenetelének kedvező alakulása (többek közt az, hogy a CFR Kolozsvár elveszítette a román kupa döntőjét, valamint, hogy a görög PAOK kvalifikálni tudta magát a Bajnokok Ligájába).

Most pedig nézzük, hogy kiket is kaphatunk ellenfélnek. A DVSC az Európa Liga 2. selejtező körében csatlakozik a sorozathoz, és ott kiemelt lesz. A kiemelés a következőképp zajlik majd:

 

el2selejtező5

Bal oldalt a kiemelt, jobb oldalt a nem kiemelt csapatok. Ez a kör – nem lebecsülvén a többi csapatot – nem okozhat gondot, bár még kitudja addig milyen csapatunk lesz. Minden esetre találunk érdekes neveket a lehetséges ellenfelek között: az észt Levadia Tallinn, akikkel már kétszer is összefutottunk a BL selejtezőjében, valamint az Újpest mumusának számító FC Vaduz. Vannak azonban erős csapatok is, jó lenne elkerülni a román bajnokságban 4. helyen végző Astrát, a horvát liga ezüstérmesét, a Lokomotiva Zagrebet, valamint a két skót csapatot, a kupadöntős Hibernianst, és a bajnoki bronzérmes St. Johnstonet. Ezen felül érdemes még vigyázni a délszláv csapatokkal is.

Amennyiben sikerrel abszolváljuk ezt a kört, akkor következhet a 3. selejtezőkör, ahol ismét kiemeltek lennénk.

el3selejtező

Jól látható, hogy épphogy befértünk a kiemeltek közé, amiben közrejátszott a már fentebb említett események kedvező alakulása is. Viszont itt már a nem kiemelt csapatok közt is találunk komolyabb játékerőt képviselő csapatokat. Gyakorlatilag csupa velünk hasonló szinten álló, vagy jobb csapatot kaphatnánk, kevés olyan csapat van, aki ellen egyértelmű esélyesek lennénk. Emiatt most csapatneveket nem is említenék, hiszen elég hosszúra nyúlna a lista, hogy kiket lenne jó elkerülni. Jöjjön akinek jönnie kell.

Ha innen is sikerülne tovább jutnunk, akkor jöhet a 4. kör, amely egyben már a Play-off kör. Innen már csak egy lépés a csoportkör. Ugyan még nem alakult ki a teljes lista, hiszen még ide csatlakoznak majd a BL 3. körében kiesett csapatok is, az 100%-ig biztosra vehető, hogy nem leszünk kiemeltek ebben a körben.

el4selejtező

Itt már végképp csak jó csapatokkal találkozhatunk, csupa-csupa európai szinten is elismert gárda, topligás csapatokkal teletűzdelve. Azonban a feladat nem lehetetlen, mi sem bizonyítja jobban ezt a Vidi példája. Szerencsés sorsolással kifoghatunk egy gyenge formában lévő nagy csapatot, és a megfelelő taktikával sikerrel abszolválhatjuk a párharcot. De ne szaladjunk ennyire előre, ahhoz, hogy idáig eljussunk, két nehéz körön kell túljutnunk.

Végezetül foglalkozzunk kicsit a jövővel is. Az idei pontszámunk jövőre gyakorlatilag csak nőhet. Kiesik egy gyengébb év, a 2008/2009-es, amikor csak 0.2000 pontot szereztünk, és helyette egész biztosan magasabb pontszám érkezik, mivel már most több pontot szereztünk, pedig még pályára sem léptünk. Ha csak annyit csinálunk, mint az előző szezonban (1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség – igaz az EL-ben ilyen mérleggel nem lehet három kört menni, szóval több győzelem kell), ami egyáltalán nem volt kimagasló eredmény, már akkor szerzünk legalább 2 pontot. Ha ennél jobban szerepelünk, és akár a csoportkörbe is bejutunk, akkor 4-ig is felkúszhat a pontszámunk. Ez a 2014/2015-ös szezonban egy 13.6500 körüli pontszámot jelentene. És hogy ennek miért lenne jelentősége? Az idei szezonban a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében a legrosszabb kiemelt csapat 12.680 ponttal rendelkezett, a most induló szezonban jelen állás szerint 13.650 ponttal – tehát éppen annyival, amennyit az optimista előrejelzés szerint szereznénk – be lehet kerülni a kiemeltek közé. Csak emlékeztetőül: ha a 3. körben továbbjut a csapat a BL-ben, akkor már biztos csoportkörös, csak az a kérdés, hogy a BL-ben vagy az EL-ben. Ugyanezen számok az EL-re levetítve, a 3. körben a többi liga alakulásától függetlenül is biztos kiemelést érne, a Play-off-ra viszont vélhetően már kevés lenne a kiemeléshez.

A fent látott képek az UEFA hivatalos adatbázisából készültek, amely mindig naprakészen szolgáltat információkat a kiemelésekről. Aki tovább szeretné böngészgetni a kiemelések mikéntjét, az az alábbi oldalon megteheti.

Ezeknek a dolgoknak azért lehet jelentőségük, mert két év múlva elvileg már az új stadionunkban vívhatnánk a BL, illetve EL meccseket. Tehát fontos lesz az idén mindenképp kvalifikálni magunkat valamelyik sorozatba – jó lenne a BL-be, mert ez azt jelentené, hogy megnyerjük a bajnokságot -, hogy az új stadionunk nyitószezonjában egy sikeres nemzetközi szereplést láthasson a közönség.

Először is tisztázzuk, mit is jelent az, hogy koefficines. Az alábbiakban a Wikipédia szócikkéből idézek:
Az UEFA-együttható (más néven UEFA-koefficiens), az UEFA-tag labdarúgó-válogatottaknak, illetve klubcsapatoknak rendezett labdarúgótornák rangsorolási és kiemelési rendszerében meghatározó szerepet tölt be. Az UEFA-együtthatót az európai labdarúgás vezető szervezete, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alkalmazza. Jelenleg három különböző típusát különböztetjük meg:UEFA-tag nemzeti labdarúgó-válogatottak együtthatói (válogatott-együttható),a nemzeti labdarúgó-bajnokságok együtthatói (bajnokság-együttható),a labdarúgócsapatok együtthatói (labdarúgócsapat-együttható).
Az UEFA-együttható (más néven UEFA-koefficiens), az UEFA-tag labdarúgó-válogatottaknak, illetve klubcsapatoknak rendezett labdarúgótornák rangsorolási és kiemelési rendszerében meghatározó szerepet tölt be. Az UEFA-együtthatót az európai labdarúgás vezető szervezete, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alkalmazza.
Jelenleg három különböző típusát különböztetjük meg:
UEFA-tag nemzeti labdarúgó-válogatottak együtthatói (válogatott-együttható),
a nemzeti labdarúgó-bajnokságok együtthatói (bajnokság-együttható),
a labdarúgócsapatok együtthatói (labdarúgócsapat-együttható).
Minket értelemszerűen ez utóbbi érint. Ennek számítása a következőképpen zajlik.
Az együttható itt a labdarúgócsapat legutóbbi 5 évi európai kupában szerzett pontjait valamint a liga pontját használja fel. A klubegyüttható 33%-a a ligaegyüttható, a maradék közel 66% a csapat saját teljesítménye.
Tehát egy-egy klubcsapat egy jó szereplésével 33%-ban a többi klubcsapatnak is kedvez. Az utóbbi négy esztendőben három alkalommal jutott be magyar klubcsapat valamelyik európai kupa csoportkörébe: a 2009/2010-es szezonban a DVSC Bajnokok Ligája csoportkörében, a 2010/2011-es szezonban pedig az Európa Liga csoportkörében szerepelt, míg az idei, 2012/2013-as szezonban a Videoton az Európa Liga csoportkörében szerepelt. Ezek jelentősen növelték a magyar bajnokság koefficiens pontjait.
Ezen felül 66%-ban a saját teljesítmény számít. Öt évre visszamenőleg értékelik a csapatok teljesítményét, és ezeket összeadva kialakul az aktuális évre vonatkozó koefficiens pontszám.
A DVSC 2013/2014-es szezonra vonatkozó koefficiens száma a következőképp alakult.
2008/2009: 0.2000
2009/2010: 4.5500
2010/2011: 2.5500
2011/2012: 0.4500
2012/2013: 2.1000
Így a 2013/2014-es szezonra vonatkozó pontszám: 9.8500
Fontos kihangsúlyozni, hogy a BL, valamint az EL-ben való szereplésért ugyanannyi pont jár, tehát nem számít fajsúlyosabbnak az, hogy valaki melyik kupasorozatban vitézkedik. Egyedül annyi eltérés van, hogy a BL csoportkörbe való jutásért több pont jár (ez látszik a 09/10 valamint a 10/11-es szezonban szerzett pontszámunkon), viszont azon belül már minden egyes győzelemért vagy döntetlenért ugyanannyi pont jár, függetlenül attól, hogy melyik sorozatban szerezte az illető csapat.