LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Dinamo Bukarest

Mint az köztudinamo-bucuresti-logodott a magyar válogatott fontos EB selejtezőt fog vívni vasárnap az Üllői úton a görögök ellen, így értelemszerűen szünetelni fog a magyar bajnoki pontvadászat. Ezért a DVSC illetékesei kaptak az alkalmon ha már a Győri ETO lemondta a román Dinamo Bukarest elleni edzőmérkőzést megtudtak egyezni a fehér-piros dresszes egylettel. Aminek értelmében szombaton 15 órás kezdettel megmérkőznek a mieink a bukarestiekkel. Ez alkalomból ismerjük meg kicsit jobban őket.

A Dinamót, amely egyébként Románia egyik legjelentősebb csapatának számít 1948. május 14-én alapították a Belügyminisztérium csapataként. A csapat ennek megfelelően jelentős hátszéllel egyből az első osztályba került. Tették ezt úgy hogy politikai utasításra két szintén első osztályú fővárosi csapatot (a Ciocanul-t és az Unirea Tricolort) összevonták és alsó osztályba helyeztek át és Dinamo Bukarest B néven többször költöztették őket Kolozsvárra, Brassóba majd végül Bákó lett a végső „nyughelye”, amely egylet tulajdonképpen a mai FCM Bacaunak adta az alapját. Így az üresen maradó két helyet a Dinamoval és a Dinamo Oborral pótolták.Hazai mérkőzéseiket az 1951-ben átadott 15032 nézőt is befogadó Stadionul Dinamoban játsszák, de nemzetközi színtéren vívott meccseiket a bukaresti Nemzeti Stadionban bonyolítják le.

1479340_w2

Ami a kezdeteket illeti a „vörös kutyák” (cainii rosii a becenevük) 1951-re tudták stabilizálni magukat a Liga I élmezőnyében, akkor a második helyen végeztek. Ezt köszönhették olyan játékosoknak mint Alexandru Ene, Ion Suru, Iosif Szoke és Constantin Marinescu. 1955-ben megtört a jég és Angelo Niculescu vezetésével siker koronázta próbálkozásukat mert bajnoki címet szereztek és emellett az is figyelemre méltó volt, hogy csak 19 gólt kaptak az egész szezonban. Majd a Bajnokok Ligájának elődjében a BEK-ben szerepeltek, ahol a török Galatasaray csapatát 32000 ember előtt legyőzték 3-1-re és az isztambuli 2-1-es vereség ellenére továbbjutottak és kvalifikálták magukat a következő körbe, ahol viszont a bolgár rekordbajnok CSKA még TDNA Sofia néven leiskolázta őket és 9-2-vel kihullottak. Ezt a kínos zakót mindenesetre feledtették a nagybányai Minerul elleni 1959-es kupafináléval, amikor is 4-0-ra győztek.

1962-ben Dinamo a második bajnoki címét is begyűjtötte, ami után megmérkőztek a Di Stefano fémjelezte Real Madriddal a BEK-ben majd nem sokkal később Mircea Lucescuval a soraiban egy komoly 7-0-ás leckét kaptak a Mazzola, Jair, Corso és Fachetti alkotta Internazionalétól, de egy szezonnal később Bukarestben 2-1-re nyertek és visszavágtak a taljánoknak. A 1970-es mexikói VB-n kereken 6 játékosuk (Dinu, Boc, Deleanu, Gergely, Nunweiller, Dumitrache, Lucescu) is alkotta a román nemzeti válogatottat. 1975-ben és 1977-ben a csapat csatára, Dudu Georgescu elnyerte két ízben is az európai aranycipőt. Először 33 majd 47 gól volt a termése a 44-szeres román válogatottnak. Nem mellékesen ezt a duplázást eddig olyanok vitték véghez mint Eusébio, Gerd Müller, Thierry Henry vagy éppen Diego Forlán. Legnagyobb nemzetközi bravúrjaikat a 80-as években érték el, amikor a BEK elődöntőjéig meneteltek az 1983-84-es szezonban. Ekkor a klub történetének sikeredzője a 6 bajnoki címet szerző Nicolai Nicusor Dumitru csapatával a finn Lahtit a német Hamberger SV-t és az akkori szovjet Dinamo Minszket is kiejtette , de az angol Liverpool megálljt parancsolt nekik majd öt évvel később a Kupagyőztesek Európa Kupájának elődöntőjéig masíroztak, a finn Lahti a skót Dundee United és a a későbbi döntős Sampdoria volt a végállomás a Mircea Lucescu irányította gárdának. Az említett tréner egyébként az ukrán Shaktar Donetsk edzőjeként később megnyerte az utolsó UEFA kupát.

bukarest
Napjainkban a 38 éves Flavius Stoican kormányozza a fővárosiakat és a 6.helyen állnak 8 pont hátrányban vannak a 3. helyezett Petrolullal szemben. Ez a helyezés egyébként mondhatni „szokványosnak” mondható számukra és minden bizonnyal a csapat jelenlegi elöljárói (Ionot Negotia és fivére Robert) többet várnak el a jelenlegi kerettől. Az előbb említett két úriember birtokolja ugyanis a csapat részvényeinek jelentős százalékát. Ionot a szállodaiparban szerzett magának hírnevet, de nyílászárókkal is kereskedett. Nem meglepően azonban az előbbi tevékenységében ért el nagyobb sikereket ugyanis megnyitották Bukarestben Európa legnagyobb szállodáját Rin Grand Hotelt a testvérével közösen. Emellett Otopeniben Aquaparkot üzemeltet és tulajdonosa egy Apple Media Solutions nevű nyomdának és a Ring című újságnak is. Ezzel szemben a testvére a vendéglátóiparon túl a politikai életben is szerepet vállal ugyanis a jelenlegi miniszterelnök, Victor Ponta pártjának, a szociáldemokratáknak a tagja.

A csapat a téli átigazolási időszakban kereken egy csapatra való labdarúgót igazolt és közülük is kiemelkedik a korábban belga Standard Liege-ben is megforduló 17 szeres válogatott középpályás a Gheorghe Grozav és a veterán 44 szeres válogatott támadó Marius Niculae, aki a Sporting Liszabonban és a Mainzban is kergette a bőrt. Emellett macedón, francia, portugál, benini, kameruni, szenegáli, izraeli, bosnyák-horvát és lengyel vendégmunkást is foglalkoztatnak. Házi gólkirályuk a lengyel Kamil Bilinski, aki eddig 11 góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. A polák támadón kívül Marius Alexe 4, Cosmin Matei, Valentin Lazar 3-3 és Marius Niculae 2 gólt szerzett ezidáig.